Kad bi nogomet stao do kraja 2020., Zlatnu loptu osvojio bi – Josip Iličić!

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 01.04.20. | 08:02

Ukoliko bismo gledali samo ono što smo vidjeli u 2020. godini, izbor je i više nego opravdan.

Na listi, što i nije pretjerano čudno, nema Hrvata, a prema njihovim analizama, točnije onoj koju je radio poznati stručnjak za Premier ligu Sam Tighe, 15. mjesto zauzeo bi Sadio Mane.

Igre fantastičnog Senegalca su se posljednjih mjeseci nešto malo slabije, ali nema nikakve sumnje da bi on sve to nadoknadio u nastavku sezone.

Nadalje, od 14. do 11. mjesta svoje su mjesto rezervirali Thomas Muller, koji jako dobro igra pod vodsvom novog trenera Flicka, Casemiro, defenzivni veznjak čije je prisustvo u sastavu od velikog značaja za kraljevski klub te Kevin De Bruyne i Jadon Sancho, koji iako su vanserijski igrači, nisu previše igrali zbog određenih zdravstvenih problema.

10. mjesto zauzeo je fantastični Erling Braut Haaland. Nema sumnje da je pred mladim Norvežaninom fantastična karijera, a kako mu je dobro „sjeo“ Dortmund govori i podatak da su samo dvojica nogometaša u Europi zabila više pogodaka od njega u 2020. godini.

9. mjesto pripalo je Thiagu Alcantari. Fantastični playmaker Bayerna ove je godine skupio deset ključnih dodavanja u devet utakmica što je uistinu podatak vrijedan divljenja. Mjesto ispred njega nalazi se veznjak PSG-a Angel Di Maria, a razlog rašto ga je bleacher Report stavio tako visoko je taj što je u 2020. godini skupio čak devet asistencija.

7. mjesto,  a po našem mišljenju ono je i više nego skromno, pripalo je Lazijevom bombarderu Ciri Immobileu. Fantastični Talijan trenutno je vodeći u poretku za Zlatnu kopačku, a nema sumnje da je upravo on glavni razlog zašto se Lazio nalazi ovako visoko na prvenstvenoj tablici Serie A. Samo u 2020. skupio je 11 pogodaka, a „usput“ je upisao i dva hat-tricka. Strašno...

Jednako tako, prema već spomenutom mediju, mjesto ispred Cire (ne Blaževića) nalazi se Kylian Mbappe. Nema nikakve sumnje da je riječ o budućem osvajaču Zlatne lopte, a koliko je ovaj „mulac“ od 20 godina dobar dovoljno oslikava i činjenica da ga je PSG prije nešto manje od dvije godine platio 145 milijuna eura i da je upravo on trentuno najskuplji igrač svijeta. U ovoj godini nitko nema kombinirano više pogodaka i asistencija od njega (12 golova, osam asistencija). Čudo od igrača, a tek je počeo...

5. mjesto pripalo je Neymaru. Teško je voljeti Brazilca, više nego išta voli „odglumiti“ prekršaj i zna se da nije stoposto timski igrač, ali ono što on radi na terenu.. Fantastičan dribler, izvrstan ralizator, a k tome je i netko tko dobije jako puno „batina“ na svakoj utakmici. Voljeli ga ili ne, zasluženo je tu gdje je, a to potvrđuju i devet pogodaka i četiri asistencije u 10 odigranih utakmica ove godine.

4. mjesto rezervirano je za Roberta Lewandowskog. Što napisati o famoznom Poljaku, a da to sve već niste čuli i pročitali? Najbolja devetka na svijetu, zabija kad hoće, kome hoće i kako hoće, a samo u ovoj godini zabio je devet komada (i tri asistencije) u osam susreta. Stroj za golove, netko čije se ime, i kada završi svoju igračku karijeru, neće tako brzo zaboraviti...

Stigli smo do najboljeg trojca u 2020. godini.

Brončana medalja ide Leu Messiju. Taman da nije odigrao niti jednu utakmicu, on je u vrhu i točka. Ne zato što „volimo Messija, a mrzimo Ronalda“, već zato što je riječ o jednom od najvećih nogometaša svih vremena. Iako u ovoj godini nije odigrao nešto naročito puno utakmica, opet je uspio doći do toga da u jednoj utakmici (protiv Betisa) skupi hat-trick u asistencijama, a onda nakon toga je „bržnom“ Eibaru napunio mrežu s četiri pogotka. Čarobnjak!

Srebro – Cristiano Ronaldo. Pardon, Cristiano „zabijam kao na pokretnoj traci“ Ronaldo. Nema priče, CR7 je, baš poput prethodno opjevanog Argentinca, jedan od najvećih igrača svih vremena. Iako već ima 35 godina (nevjerojatno), njegove igre kao da su sve bolje i bolje, ni u čemu ne zaostaje za mlađim i fizički močnijim (odnosno trebali bi biti fizički moćniji, ali to nisu) igračima te svake nove sezone iznova oduševljava lakoćom kojom zabija pogotke i načinom kojim se odnosi prema sportu. Ove sezone zabio je pogotke u devet utakmica – u nizu. Za nekoga, dostignuće karijere i života, za Cristiana... Samo još jedan dan u uredu.

Prvo mjesto, zlatna medalja i tron – Josip Iličić! Slovenac igra nogomet života, sve izgleda tako skladno, tako jednostavno, tako opušteno... Sve izgleda – SAVRŠENO! U KO fazi Lige prvaka u 2020. godini zabio je nevjerojatnih pet pogodaka, a ukupno ih je u ovoj godini postigao 16. Nadalje, njegov uspjeh dobiva na dodatnoj snazi kada znamo da ne igra u Realu, Barceloni, Juventusu ili Liverpoolu, već maloj Atalanti koja je ove sezone prvi puta ušla u najelitnije klupsko nogometno natjecanje.

Gasperini je iz njega izvukao ono najbolje, Iličić se stalno kreće u „međuprostoru“ i napada loptu na drugoj vratnici. Izrazito je okomit, a i za svoju visinu iznimno kordiniran i vješt u driblinzima. U aktualnoj godini nitko nije zabio više pogodaka od njega, ima dva hat-tricka, ima... ma ima sve!

Da se sezona danas završi, i da se do kraja godine ne igra nogomet, Zlatna lopta otišla bi u ruke 32-godišnjeg Slovenca!

I to potpuno zasluženo, u to uopće ne sumnjamo.

(foto: Reuters)

 


Tagovi

Josip IličićLionel MessiCristiano RonaldoRobert LewandowskiNeymarErling Braut HalandThiago AlcantaraThomas MüllerSadio ManeKevin De BruyneCasemiroZlatna kopačkaZlatna loptaCiro ImmobileJadon SanchoKylian MbappéBleacher ReportSam Tighe

Ostale Vijesti