Pixsell
Pixsell

Kačavenda za Germanijak: “Brzo se vraćam na teren, u 2023. želim dohvatiti finale Kupa i osvojiti U21 Euro”

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 03.01.23. | 07:59

Svega pet mjeseci nakon teške ozljede križnog ligament koljena porazgovarali smo s prvotimcem Lokomotive i mladim hrvatskim reprezentativcem Lukasom Kačavendom (U19) koji nam je potvrdio da mu oporavak teče iznad svih očekivanja i da bismo ga kroz nekoliko tjedana ponovno mogli gledati na zelenom terenu.

Negdje otprilike u ovo vrijeme prošle godine u medijima su se pojavile špekulacije kako se talijanski prvoligaš Genoa raspituje o mladom hrvatskom reprezentativcu, tada 18-godišnjem Lukasu Kačavendi, iza kojega je bilo manje od godine dana seniorskog nogometa. Za nekoliko tjedana stigla je i službena ponuda Genoe u visini od sedam milijuna eura.

Međutim, Kačavenda i njegova obitelj odlučili su se za u suvremeno nogometno doba prilično iznenađujuću, ali i zrelu odluku – za ostanak u Lokomotivi jer su procijenili da je to najbolji put za razvoj mladog igrača.

"Na kraju smo svi odbili ponudu Talijana, klub, moj menadžer, moja obitelj i ja. Ne sviđa mi se situacija u kojoj se Genoa nalazi, predzadnji su na ljestvici. Istina je da imaju projekt ostanka, međutim u slučaju neuspjeha tog projekta, baš mi se i ne igra sljedeće sezone u drugoj talijanskoj ligi. Bilo je mnogo novca u igri, ali novac je sad u mojim razmišljanjima u drugom planu i na kraju me taj transfer nije zanimao. Ostajem na Kajzerici barem do ljeta", rekao je tada Kačavenda.

Mladi hrvatski reprezentativac odradio je vrlo dobro proljeće, bilo je oscilacija kao i kod svih mladih igrača, a onda se na ljeto očekivao višemilijunski transfer, u inozemstvo ili Dinamo. Međutim, pri kraju jednog treninga na pripremama Lokomotive u Nizozemskoj dogodila mu se jedna od najtežih ozljeda za sportaša – puknuli su mu prednji križni ligamenti. Ta ozljeda značila je pauzu između pola godine i 10 mjeseci, ovisno o procesu rehabilitacije, kao i prekid pregovora oko mogućeg transfera…

No, Kačavenda će u ožujku napuniti tek 20 godina. Mladim igračima je puno lakše oporaviti se od ovako teške ozljede, pogotovo ako se sustavno držite naputka doktora…

„Osjećam se jako dobro, psihički i fizički. Treniram već neko vrijeme, još nisam ušao u duel igru, ali sve ostalo mogu raditi. Na terenu, ali i van njega imam dojam kao da nikad nisam bio ozlijeđen. Mogu reći da oporavak teče bolje od očekivanja“, rekao nam je u uvodu razgovora Kačavenda i nastavio:

„Baš sam prošli tjedan bio na testiranju. Rezultati su stvarno odlični, toliko dobri da je doktor rekao kako bi me već sada mogao pustiti na teren. No, ne trebam žuriti. Bolje je malo zakasniti s povratkom nego uraniti i zakomplicirati si ozljedu. Vjerujem da bih se za nekakva tri tjedna mogao vratiti punom treningu“.

Lokomotiva prvo proljetno kolo igra za točno tri tjedna, 22. siječnja protiv Varaždina u gostima. Znači li to da bismo ga već u veljači mogli gledati na terenu, prije svih očekivanja?

„Nekakve okvirne prognoze su da bih do četvrtog proljetnog kola (11. veljače u Šibeniku, op.a.) mogao biti u kadru momčadi. No, kao što sam rekao, ne treba požurivati proces. Ali, ako sve prođe kako se nadam, mislim da bih do sredine veljače trebao moći zaigrati“.

Lokomotiva je odigrala vrlo promjenjiv prvi dio sezone. Na kraju je serija dobrih rezultata pozicionirala Lokose na sedmo mjesto prvenstvene ljestvice, a momčad s Kajzerice izborila je i četvrtfinale Hrvatskog nogometnog kupa u kojem će igrati protiv boljega iz dvoboja Split – Dinamo (koji utakmicu osmine finale igraju 14. veljače).

„S obzirom na to da sam terapiju odrađivao izvan Hrvatske, nažalost nisam mogao pratiti utakmice Lokomotive, a teško je bilo doći i do sažetaka utakmica budući da ove sezone nisu dostupni na YouTubeu. Tako da ne mogu previše pričati o igri. No, svakodnevno sam pratio vijesti o klubu. Vjerujem da imamo kvalitetu za više od sedmog mjesta, što ćemo i potvrditi na proljeće. Pred nama je još dosta utakmica za dizanje na tablici, pogotovo jer nam se od ozljede vraća nekoliko igrača, uključujući i mene“.

U njegovom odsustvu, priliku u prvoj momčadi Lokomotive dobili su također mladi Jakov Anton Vasilj, Martin Šotićek, Gabriel Groznica i drugi...

„Lokomotiva je uvijek bila momčad koja se bazirala na mlade igrače, omogućila im adekvatan razvoj i poslužila kao sjajna prilika za iskorak u karijeri. Svi ti dečki su svojim radom i igrama zaslužili biti dio seniorske momčadi Lokomotive. Sada je na njima da nastave s radom i dokazivanjem, pokušati se izboriti za što veću minutažu...“

A Kačavenda je morao s terapija pratiti i utakmice dodatnih kvalifikacija hrvatske nogometne reprezentacije protiv Danske. U21 Vatreni su na kraju, nakon drame produžetaka i jedanaesteraca, uspjeli izboriti Europsko prvenstvo koje će se u lipnju i srpnju ove godine održati u Gruziji i Rumunjskoj.

„Bilo bi mi puno lakše da sam bio na terenu, nego ovako, prateći utakmicu preko streama. Bilo je jako stresno i dramatično. Bio sam presretan nakon što je Marco Pašalić pogodio pobjednički penal, ali i ponosan jer sam i sam bio dio te reprezentacije i tog uspjeha“.

S obzirom na to da se brzo vraća na teren, Kačavenda će imati dovoljno vremena ponovno se nametnuti hrvatskom izborniku...

„Sve ovisi o meni, o mojem radu i igrama. Ako sve prođe super s povratkom na travnjak, a vjerujem da hoće, nadam se da ću se pronaći na izbornikovom popisu za Euro“.

Za kraj, upitali smo Kačavendu koje su mu dvije najveće želje za 2023.

„Osvojiti Europsko prvenstvo s U21 reprezentacijom i dohvatiti najmanje finale Kupa s Lokomotivom“.

Ambiciozno, ali ne i nerealno...



Tagovi

NK LokomotivaLokomotiva ZagrebLukas Kačavenda

Ostale Vijesti