Goran Stanzl/Pixsell
Goran Stanzl/Pixsell

Jozak za Germanijak: "Ma ne, nitko nije očekivao pobjedu, to je čudo. Ali, sad je prolazak skupine realan cilj"

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 22.11.22. | 18:00

Jozak je tehnički direktor nogometa u Saudijskoj Arabiji, s lica mjesta iz Katara javio se nakon velike pobjede protiv Argentine

"Dobivam poruke i čestitke od svih živih i neživih, sa svih strana. To je dokaz kolika je ova pobjeda, odzvonila je u čitavom svijetu", javio se iz Dohe Romeo Jozak, koji je već godinu i pol dana tehnički direktor nogometa pri Ministarstvu sporta Saudijske Arabije.

"Slavi se i ovdje, ludnica. Ma ovo je čudo, teško je pronaći neku drugu riječ", pričao je Jozak dva-tri sata nakon velike pobjede Saudijske Arabije (2:1) protiv Argentine na Svjetskom prvenstvu. Iako je dio saudijskog nogometa, iako živi i radi s tim ljudima priznaje da nije očekivao nešto takvo.

"Ma, tko bi to očekivao, nitko nije očekivao da mogu pobijediti Argentinu. Vidio sam u ovih godinu i pol dana da se u Saudijskoj Arabiji puno ulaže u nogomet, na svim razinama, da nogomet napreduje i naravno da je reprezentacija išla u Katar s određenim očekivanjima. Ali, da će pobijediti Argentinu, ma ne, to nitko nije mogao pretpostaviti. Na neki način došao je taj uspjeh, neću reći prebrzo, ali ipak neočekivano i sad treba ipak ostati na zemlji, ne smiju Saudijci poletjeti. Jer, znate, po tome su slični kao i mi, vrlo brzo im narastu apetiti, sad kad su svladali Argentince, postoji opasnost da počnu očekivati kako mogu pobijediti svakoga. No, trebaju ostati realni, bilo je ovo veliko iznenađenje. Mogla je utakmica u prvom poluvremenu otići u sasvim drugom smjeru. da su Argentinici zabilo još koji priznati gol, bilo bi 2:0, a onda možda i pet. No, to je nogomet, ispričao je još jednu nevjerojatnu priču."

Međutim, bez obzira što tu pobjedu nitko nije očekivao, sad se Saudijci ipak smiju nadati prolasku u drugi krug.

"Naravno, čak mislim da sad za to imaju i realne šanse. Herve Renard je odličan izbornik, sjajan taktičar, koji je već dugo ovdje i stvorio je jako dobru momčad. Sad je potpisao i novi ugovor, radio je ranije u Maroku, prilagodio se araspkom mentalitetu, odlično radi i u saudijskoj reprezentaciji. On zna kako sad doći do drugog kruga, ne treba pomisliti da će sad lako dobiti Poljsku i Meksiko, nego skupljati bod po bod. Kad imaš tri boda nakon prvog kola pobjedom protiv Argentine, logično je nadati se i stremiti prolasku. Možda već i s četiri, a pogotovo s pet bodova može se proći dalje i to nije nedostižno."

Koliko je sam Jozak dio ovog uspjeha?

"Rekao bih da sam više involviran posredno nego neposredno, ja sam tu godinu i pol dana, radim na projektu sveobuhvatnog razvoja nogometa u zemlji, ali neki igrači koji su dio tog projketa, neki mlađi, već kucaju na vrata reprezentacije ili su i dio momčadi. Kažem, ova pobjeda nije bila dio tog plana, naš je projekt dugoročniji, ali će sigurno ovo što se dogodilo utjecati na sve nas, gledat će i svijet malo ozbiljnije što se događa u saudijskom nogometu i kako napreduje."

Znači, za četiri godine, na idućem SP-u mogli bismo gledati još bolju Saudijsku Arabiju, koja će napraviti pravi boom?

"Ne treba očekivati čuda, da kažemo da će za četiri godine Saudijska Arabija lagano proći skupinu, ali više nikad neće biti takvo iznenađenje i takva senzacija da Saudijci pobijede Argentinu. Ova utakmica sigurno će promijeniti percepciju, a sigruno će za četiri godine Arabija biti još bolja nego u Kataru.". zaključio je Jozak.



Tagovi

Romeo Jozaksaudijska nogometna reprezentacijaKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.ArgentinaArgentinska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti