REUTERS/Leon Kuegeler
REUTERS/Leon Kuegeler

Joško i Dani dobili novog trenera, nakon dvaju Borussija napokon je dočekao svoju priliku u rodnom gradu

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 08.09.22. | 09:21

Sedam godina se spremao na ono što je danas postalo službeno.

Ante Čačić i Dinamo smijenili su Thomasa Tuchela, a Igor Jovićević i Šahtar smijenili su Domenica Tedesca. Ni godinu dana na klupi RB Leipziga nije izdržao mladi Talijan, a poraz od Ukrajinaca bila je kap koja je prelila čašu u lošem ulasku u novu sezonu.

RB Leipzig danas ima status jednog od najvećih njemačkih klubova. Doduše, povijest im je nepostojeća, ali kvaliteta igračkog kadra i sve ono što se odvija 'iza kamere' je na razini najvećih klubova svijeta. Nije stoga nimalo čudno što se za klupu RB Leipziga javio popriličan broj onih koji su trenutno na 'burzi rada', ali određeni klupski 'modus operandi' nije baš nešto čemu bi se svi mogli prilagoditi. RB Leipzig traži mlade, progresivne i napadački orijentirane trenere. Jedan od njih je i Marco Rose, 'domaći dečko' koji se sedam godina spremao za mjesto glavnog trenera Leipziga.

Po okončanju igračke karijere je tri godine radio u Mainzu kao pomoćnik (druga momčad), dok mu je prvi samostalni posao bio u lokanom niželigašu Lokomotive Leipzigu, danas četvrtoligašu. Njegov talent prepoznali su iz Red Bullove grupacije, a kako nije bilo mjesta u klubu iz rodnog mu grada, Rose je preseljen u Mozartov grad gdje je dvije godine radio kao trener U16 momčadi, potom i dvije godine kao trener U18 momčadi da bi nakon toga, od srpnja 2017. godine, bio prvi trener Red Bull Salzburga.

Iako njegova momčad nije upisala poraz (dva remija, 1:1 u Salzburgu, 0:0 na Kvarneru), Rose je u Europi zapeo već na drugoj prepreci u kvalifikacijama za Ligu prvaka kad su sretniji i spretniji bili Riječani. Nije imao sreće Rose s Europom, jer praktički identična stvar mu se dogodila i godinu kasnije kad je na suprotnoj strani stajala Crvena zvezda…

Pod njegovim vodstvom Red Bull Salzburg je igrao oku i više nego privlačan nogomet. Svi su vjerovali kako je samo pitanje dana kad će stići poziv 'velikog brata', ali kako je tada trener RB-a bio mladi Julian Nagelsmann za kojeg tada nitko nije vjerovao da bi tako brzo mogao napustiti klub, u ljeto 2019. godine Rose je prihvatio poziv Borussije M'Gladbach.

Sama činjenica da je prezimio u Ligi prvaka u svojoj drugoj sezoni u klubu dovoljno govori kakve je uspjehe ostvario. Trofej, doduše, nije osvojio, ali je napravio sjajan posao. Vidjeli su to i u Dortmundu pa je tako prošlog ljeta na njego stol stigla ponuda 'one poznatije' Borussije koju je Rose prihvatio, ali nakon godinu dana otišao je iz kluba. Sad je, kao slobodan trener, bio uvjerljivo najveći kandidat za mjesto prvog trenera RB Leipziga, a iz kluba su njegov dolazak potvrdili rano ujutro.

Rose ima baš sve. Mlad je, upoznat je s radom grupacije, s nekim igračima je već surađivao, željan je dokazivanja, zna što mu je činiti i što očekivati, a uz sve to je i 'domaći dečko'. Otkako je Mateschitz ušao u klub prije 13 godina, svi njegovi treneri bili su sličnog profila, ali nikome od njih Leipzig nije rodni grad. Roseu je, stoga ne čudi podrška javnosti.

Joško Gvardiol i Dani Olmo dobili su novog trenera, a on će debirati već za dva dana. I to kako – protiv BVB-a u Leipzigu! Više od toga nije mogao poželjeti…


Tagovi

Marco RoseRB Leipzig

Ostale Vijesti