Goran Stanzl/Pixsell
Goran Stanzl/Pixsell

Još pamtimo Mateove suze međugorske: "Neće mu biti lako proći kraj svoje slike u tunelu"

Vrijeme Čitanja: 4min | uto. 06.09.22. | 13:00

"Odlazim u Inter, ali, siguran sam da ću se jednog dana vratiti. Dinamo je moj klub!", kazao je Mateo Kovačić sa suzom u očima kad je iznenada, krajem siječnja 2013. s priprema u Međugorju krenuo prema Milanu. Nije mogao ni pomisliti da će se u Maksimir vratiti 10 godina kasnije u 'krivom' dresu

"Neće biti odlazaka u ova dva dana", kazao je, stojeći na tribini i gledajući jutarnji trening, Dinamov predsjednik Mirko Barišić.

"Mateo Kovačić odlazi u Inter, došla je ponuda koju nismo mogli odbiti", rekao je Mirko Barišić nekoliko sati kasnije.

Jer, sve se tog 30. siječnja 2013. odigralo filmskom brzinom. Poslijepodnevni trening, povratak u hotel, večera, iza koje su igrači dobili slobodno te su slavili rođendan u restoranu Ville Regina. Nisu niti oni znali što se događa, nisu primijetili da je Mateo Kovačić u jednom trenutku izišao, proveo neko vrijeme na mobitelu, a onda duboko uzdahnuo i prvo svom velikom prijatelju Ivanu Kelavu, našem kolegi Antoniju Bevandi i autoru ovih redaka, kroz suze otkrio:

"Idem u Inter! Prodan sam!"

Krenuo je, još uvijek sa suzama u oku, prema svojoj sobi, spakirati kofer i onda za Zagreb, jer, trebalo je sve brzo obaviti, ostalo je još malo vremena do kraja prijelaznog roka. A Milano nije Međugorju blizu. Dok je on spremao stvari, suigrači su još slavili, nesvjesni da su upravo ostali bez Kovačića.

"Kovačić ide u Inter", poručili smo im u prolazu, a Josip Pivarić je mislio da nam je ponestalo smisla za humor.

"Ma da, ide, sad je bio ovdje s nama, nije ništa rekao", smijao se Pivarić, ali shvatio je sve kad je vidio ljutito lice trenera, Krune Jurčića, Prošao je Jurčić kao furija kroz vrata restorana, iako ništa nije rekao, sve je bilo jasno. Bio je to izgled čovjeka kojemu su odjednom propali svi planovi, jer igru je htio graditi na Kovačiću, čitave je pripreme bazirao na toj ideji.

'Mali Mateo' za to se vrijeme baš spustio u predvorje hotela, s koferom u ruci, još ponekom suzom. Pozdravio se sa svima, od suigrača do zaposlenika hotela do dvojice novinara, onda za rastanak dao kraći intervju, na kraju kojega je kazao:

"Odlazim u Inter, ali, siguran sam da ću se jednog dana vratiti. Dinamo je moj klub!",

I kako nitko nije tada mogao znati da će nakon velikog Intera otići u najveći Real, a potom i u Chelsea, tako sigurno ni on nije mogao znati da će sljedeći put u Maksimir, ne računajući reprezentativne izazove, doći 10-ak godina kasnije. U 'krivom' dresu. Na press konferenciji prije utakmice bio je dobro raspoložen, nasmijan, vidjelo se da mu je teško sakriti emocije. A da će mu teško biti i večeras kad istrči na travnjak, protiv Dinama, siguran je i Ivan Kelava, njegov prijatelj i dan danas.

"Poznavajući Kovu i koliko voli Dinamo, siguran sam da mu će osjetiti posebne emocije kad će prolaziti kroz onaj tunel prema terenu. Tamo su i njegove slike na zidovima, Kad sve to vidi, neće mu biti lako. A još kad istrči na puni Maksimir, kad vidi atmosferu. Ipak, profesionalac je, dat će sve od sebe da pobijedi s Chelseajem Dinamo.", priča nam Kelava, koji je s Mateom i danas često u kontakru.

"Čujemo se, naravno. Ne svaki dan, ali smo u kontaktu, prijatelji. Nešto smo pričali i da bih došao do njega u hotel tu u Zagrebu, možda navratim da se malo vidimo i uživo", rekao nam je Kelava večer prije utakmice. Na koju će, vjerojatno i on. Nedavno smo naišli na jednu fotografiju Kelave na tribini protiv Bodo/Glimta, bio je gol do struka, bez majice. Kao pravi vatreni navijač.

"Haha, to je bila jedna oklada, bio sam na zapadnoj tribini, a možda ću i sad tamo."

On je, baš s Kovačićem, prije 10 i 11 godina igrao Ligu prvaka, sjeća se i lijepih i manje lijepih trenutaka,.

"Ja pamtim samo lijepe dane. ružne sam izbrisao iz memorije, haha. Bila tu to lijepa vremena."

Vjeruje da Dinamo može pobijediti Chelsea.

"Pa, prva utakmica u skupini je uvijek velika prilika. Sjetite se naše utakmice s Realom, isto smo odigrali dobro. Neka samo svi budu pravi, slušaju upute trenera Čačića i stručnog stožera, daju sve od sebe u što ne sumnjam i onda je iznenađenje moguće."

Za kraj još koja rečenica o prijatelju Kovi.

"Što da još dodam? Pa, recimo, kad sam vidio o kakvom se igraču i osobi radi, još kad je bio golobradi dječak, a onda i kad je tek punoljetan otišao iz Dinama, znao sam da će uspjeti. I dosegnuti ove razine nogometa. Inter, Real, Chelsea, sve je to zaslužio", zaključio je Kelava.

Liga prvaka

Utorak, 6. rujna

Skupina E

Dinamo – Chelsea 18.45

RB Salzburg – Milan 21.00




Tagovi

GNK DinamoChelseaMateo KovačićLiga prvakaIvan Kelava

Ostale Vijesti