Davor Javorovic/PIXSELL
Davor Javorovic/PIXSELL

Jocker Mance matirao Dinamo u šahovskoj partiji, Osijek na 75. rođendan zasjeo na vrhu ljestvice (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 27.02.22. | 18:55

Dvoboj Osijeka i Dinama u Gradskom vrtu bio je prava šahovska partija koju je prelomi Antonio Mance golom u 78. minuti, svega nekoliko minuta nakon što je ušao u igru.

Vikend derbija završio je s Osijekom na čelu ljestvice! U posljednjoj utakmici 25. kola Osijek je u Gradskom vrtu s minimalnih 1:0 pobijedio Dinamo i tako preuzeo vrh tablice s dva boda prednosti (i utakmicom više) od Dinama. Osijek je tako na najbolji način obilježio 75. rođendan i svoju 1000. utakmicu u 1.HNL.

Utakmica na Gradskom vrtu bila je prava šahovska partija dva trenera u kojoj smo vidjeli jako puno trke, duela, a vrlo malo rizika i još manje prilika. Na kraju je dvoboj odlučio 'jocker' s klupe Antonio Mance koji je u igru ušao u 73. minuti, a pet minuta kasnije zabio jedini pogodak na utakmici.

Dvoboj u Gradskom vrtu odigrao se u pravoj nogometnoj atmosferi, u kojoj su i Kohorta i Bad Blue Boysi imali svoju 'ulogu' na terenu.

Nenad Bjelica je iznenadio s početnom postavom. Osim što je klasičnu 4-2-3-1 formaciju u promijenio u 3-5-2, s povučenim Mijom Caktašom, na klupi je ostavio očekivanog Kristijana Lovrića. S druge strane Željko Kopić nije dirao svoju 3-5-2 formaciju, a jedina iznimka u odnosu na dvoboj sa Sevillom bio je Petar Bočkaj na poziciji lijevog 'wing-backa' umjesto Daniela Štefulja.

U prvom dijelu igrala se prava, pravcata šahovska partija. Igralo se s jako puno trke, duela, na zemlji i u zraku. U prvih 45 minuta nismo zabilježili niti jednu izrazitu priliku. Osijek je bezopasno zaprijetio preko Lszla Kleinheislera i Ramona Miezera, a Dinamo preko Brune Petkovića i Marka Tolića. Sama činjenica da smo u prvom dijelu vidjeli dva (ponavljamo, bezopasna) udarca u okvir dovoljno govori o karakteru utakmice.

 Dinamo je očekivano imao veći posjed lopte (62 posto), a Osijek očekivano veći broj prekršaja (8-2).

Nastavak utakmice bio je preslika prvog dijela igralo se bez prvog dijela, barem do 78. minute i pogotka Osijeka. Sama činjenica da je Dinamo prvi udarac u okvir - i to prilično bezopasni - imao u 62. minuti pokazuje kakva se tvrda i čvrsta utakmica igrala na Gradskom vrtu.

Dinamo je najbliže golu stigao u 70. minuti kada je Mislav Oršić imao priliku iz slobodnog udarca s 20 metara, Ivica Ivušić je obranio, a Komnen Andrić nije stigao najbolje zahvatiti odbijenu loptu.

I onda, od nikud, Osijek je zabio. Nenad Bjelica napravio je tri 'hokejaške' izmjene, umjesto Bralića, Miereza i Caktaša ušli su Petar Brlek, debitant Kristijan Lovrić i Antonio Mance. I upravo se potonji, nakon što je zabio Istri u prošlom kolu za pobjedu u sudačkoj nadoknadi, prometnuo u junaka dvoboja. Osijekov napadač došao je do lopte kraj tri Dinamova stopera i zabio Livakoviću kroz noge za vodstvo Osječana!

Do kraja Kopić nije mijenjao, ostao je na tri zamjene, a Osijek je u sam smiraj dvoboja imao šansu četiri na jedan, ali Dinamovi braniči uspjeli su otkloniti opasnost.

U idućem kolu Dinamo dočekuje Šibenik, a Osijek će prvo mjesto pokušati obraniti protiv Lokomotive.

Osijek - Dinamo 1:0 (Mance 77')

Stadion: Gradski vrt, Osijek

Sudac: Igor Pajač (Zelina), VAR: Mario Zebec (Varaždin)

Sastavi

Osijek (3-5-1-1): Ivušić - Bralić (od 73. Brlek), Škorić, Lončar - Miloš, Fiolić (od 86. Bohar), Žaper, Kleinheisler (od 80. Leovac), Jurčević - Caktaš (od 73. Mance) - Mierez (od 73. Lovrić)

Dinamo (3-5-2) : Livaković - Theophile, Šutalo, Franjić - Ristovski, Tolić (od 71. Bulat), Mišić, Gojak, Bočkaj (od 58. Andrić) - Petković, Oršić (od 74. Štefulj)

Žuti kartoni: Bralić (Osijek) / Gojak (Dinamo)

1.HNL, 25. kolo

Petak, 25. veljače

Slaven Belupo - Hrvatski dragovoljac 1:0

Subota, 26. veljače

Lokomotiva - Gorica 2:0

Hajduk - Rijeka 1:3

Nedjelja, 27. veljače

Šibenik - Istra 1961 2:1

Osijek - Dinamo 18:00



Tagovi

Dinamo ZagrebOsijekGNK DinamoPrva HNL

Ostale Vijesti