Jedan od najvećih klubova svijeta tužio tvorce Football Managera

Vrijeme Čitanja: 2min | pet. 22.05.20. | 19:21

Slavni klub zadaje probleme računalnoj igri koju vole deseci milijuna nogometnih zaljubljenika.

Engleski nogometni velikan Manchester United tužio je tvorce megapopularne računalne igre Footbal Manager radi zloupotrebe njihova imena, javlja The Guardian.

Klub je poduzeo pravne mjere protiv kreatora igre Sege i izdavača Sports Interactivea. Između ostalog, problem je neovlašteno korištenje amblema, odnosno nedozvoljene interpetacije vijenca na njemu.

Sega i SI tvrde kako je u pitanju ‘’pravno valjana referenca momčadi Manchester Unitead u nogometnom kontekstu’’, te da od 1992. nije bilo nikakvih problema po tom pitanju Football Manageru i njegovom prethodniku Championship Manageru.

Na prvom saslušanju je u petak pravni zastupnik kluba Simon Malynicz rekao:

“Manchester United je jedno od najslavnijih imena i najvećih brendova u svijetu nogometa. Novac koji klubovi uprihode od licenciranja svojeg imena je veoma značajan. Proizvodi i usluge koje klub licencira imaju velike dobizi od prava na ime kluba, njegovu pobjedničku kulturu i prepoznatljive vrijednosti.”

Odvjetnik je također od suca tražio da pravno onemogući unošenje nelicenciranog sadržaja u igru i putem tzv. modova, patcheva i downloadable contenta.

Predstavnik optuženih Roger Wyand izjavio je kako je pojednostavljeni grb kluba jedan od generičkih predložaka unutar igre te da nema osnove za pravno gonjenje.

”Prijašnjih su godina primjerci igre redovno bili slani ljudima u samom klubu, a reakcije su bile brojni pozitivni komentari u medijima i na društvenim mrežama.”, rekao je Wyand.

<blockquote class="twitter-tweet" data-lang="en"><p lang="en" dir="ltr">Manchester United are suing the makers of the Football Manager series for allegedly infringing their trademark by using the club&#39;s name &quot;extensively throughout the game&quot;.</p>&mdash; Sky Sports News (@SkySportsNews) <a href="https://twitter.com/SkySportsNews/status/1263883314018029571?ref_src=twsrc%5Etfw">May 22, 2020</a></blockquote>

<script async src="https://platform.twitter.com/widgets.js" charset="utf-8"></script>

(foto: Reuters)


Tagovi

PremiershipsuđenjeManchester UnitedFootball Manager

Ostale Vijesti