Igor Soban/PIXSELL
Igor Soban/PIXSELL

Je li opravdana medijska hajka na Theophilea Catherinea?

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 17.09.21. | 15:40

Gotovo svi domaći mediji ističu francuskog stopera kao glavnog krivca za Dinamove posljednje euro-neuspjehe.

Velimir Zajec, Milivoj Bračun, Josip Kuže, Ismet Hadžić, Dubravko Pavličić, Slavko Ištvanić, Damir Lesjak, Srđan Mladinić, Zvonimir Soldo, Dario Šimić, Goran Jurić, Stjepan Tomas, Mario Tokić, Goce Sedloski, Dario Smoje, Dino Drpić, Andre Mijatović, Vedran Ćorluka, Boštijan Cesar, Robert Kovač, Jens Novotny, Gordon Schilndelfeld, Tonel, Leandro Cufre, Igor Bišćan, Domagoj Vida, Josip Šimunić, Jeremy Taravel, Leandro Sigali, Filip Benković... samo su neki od braniča koji su dostigli zavidnu karijeru prije, poslije ili za vrijeme igranja za Dinamo, a nikada nisu uspjeli dohvatiti, za sve navijače Dinama rođene nakon 1970., 'sveti gral' kojeg je pokojni Židak prozvao prezimljavanje u Europi.

Kevin Theophile Catherinene stigao je u Dinamo na ljeto 2018. kao slobodni igrač iz Saint Etiennea. Nenad Bjelica je tek preuzeo klupu, priveo je prošlo prvenstvo (2017/18) kraju, a kup je osvojio svladavši Hajduk s minimalnih 1:0 u Vinkovcioma.

Tada se gradila jedna nova Dinamova priča, s igračima koji nisu bili zvučni i kojima je malo tko davao pretjerane šanse za iskorak. Mislav Oršić je bio povratnik u HNL s Dalekog istoka, a Marin Leovac iz Grčke. Lovo Majer je bio igrač koji se tek treba afirmirati na velikoj sceni, Emir Dilaver i Damian Kadzior nepoznate prinove, a Bruno Petković centarfor koji se ne sjeća kada je zadnji put zabio pogodak.

Theophile Catherine u Dinamo je ipak stigao s predigreom igrača koji je u karijeri odigrao više od 160 utakmica u Ligue 1 i jednu sezonu u Premier ligi. Od njega se očekivalo da se nametne kao najbolji stoper ekipe.

I to je učinio. Od prve službene utakmice u plavom dresu i pobjede nad Hapoelom iz Be’er Sheve 5:0. Theophile se nametnuo ne samo svojom kvalitetom, već i stavom, autoritetom i profesionalnim pristupom.

U toj prvoj Bjeličinoj sezoni, Theophile je predvodio Dinamovu obranu i dohvatio proljeće u Europi, prvi put nakon 49 godina. Ostvario je rezultat kojeg svi oni proslavljeni braniči iz uvodnog odlomka ovoga teksta nisu uspjeli.

Bjelica ga je u toj prvoj sezoni nerijetko 'štedio' u HNL-u kako bi maksimalno spreman dočekao europske susrete. U idućoj sezoni bio je standardan u Ligi prvaka u kojoj je zahvaljujući njegovoj nesmotrenosti protiv Šahtara Dinamo ostao bez još jednog prezimljavanja i to 'elitnijeg' nego sezonu ranije.

U trećoj sezoni Bjelica više nije bio na klupi. Dinamo je zamalo ostvario povijesni uspjeh završivši skupinu europskog natjecanja bez primljenog pogotka. Na kraju je, pri rezultatu 3:0 za Plave u posljednjoj utakmici skupine protiv CSKA Moskve na Maksimiru Kristijan Bistrović prekinuo tu ludu seriju.

Uslijedilo je izbacivanje Krasnodara, a onda i 120 minuta bez primljenog pogotka protiv Tottenhama u Maksimiru.

Kevin Theophile Catherine je u nešto više od tri sezone u Dinamu dva puta vodio momčad prema prezimljavanju i prema dva najveća uspjeha u posljednjih 50 godina kluba. Vodio je Dinamo na korak do još većeg uspjeha, osmine finala Lige prvaka, a onda mu ga i sam oduzeo.

KTC s Dinamom u Europi ima 18 'clean sheetova', uključujući i u utakmicama protiv Tottenhama, Krasnodara, Feyenoorda, Atalante, Benfice, Viktorije Plzen, Anderlechta, svoju polivalentnost iskazao je igrajući s četvoricom ili trojicom u liniji, a znao je zaigrati i na poziciji desnog beka.

A onda, nakon jučerašnjeg kiksa, komentatori tri najpoznatija dnevna lista u Hrvata (u jedinom dnevnom sportskom listu oba novinara koja prate Dinamo) sasuli su drvljem i kamenjem po njemu, a onda još i nagazili đonom. U jednom tekstu uspoređuje ga se s Hugom (“Kevine, sigurno ćeš pogriješiti”), u drugom s Marijom Ballotelijem (“Why always you, Kevin”), u drugim novinama s Danijelom Trbović (“Ti si Kevine najslabija Karika?”), u trećima ‘vrišti’ podnaslov: “Zaustavite Theophilea, ovo mu je već peti kiks u Europi”. Dinamovog stopera ‘okrznuo’ je i najpopularniji izbornik u Hrvata na svojoj satiričnoj Facebook stranici: “Ja zbog žena nisam pio, al zbog Theophil Katerine sam pio”...

Theophile je skrivio penale protiv Šahtara i Villarreala. Jučer je drastično kiksao i omogućio prvi gol West Hamu. Pa što? Pogreške se događaju i puno većim igračima od Kevina Teophilea Catherinea. Sergio Ramos nerijetko je bio na glasu kao kikser, David Luiz također. Ta stigma prati Dejana Lovrena cijelu karijeru. Raphael Varane je imao dva kardinalna kiksa u četvrtfinalu Lige prvaka pretprošle sezone i tako spriječio Zidanea da stigne do svojeg četvrtog ušatog trofeja iz isto toliko pokušaja.

Nakon poraza za kojega je Kevin Theophile bio ponajveći krivac, ne i glavni, popularno je udarati po ‘Pedru’. Navijači su opravdano ljuti, na Theophilea, Krznara, Oršića, Petkovića, Livakovića... i to je normalno. Navijači su uvijek ljuti nakon poraza. I tako treba biti.

No, je li Theophile zaslužio takvu ‘hajku’ medija i novinara koji prate Dinamo? Mi mislimo da nije. Da se neka osoba u petak ujutro probudila iz kome i uzela današnje novine kako bi se za početak informirala o jučerašnjem danu, pomislila bi da je francuski stoper krivac jer Dinamo niti 52. godinu u nizu nije uspio prezimiti u Europi.

Francuz možda je kiksao više od nekih drugih stopera u Dinamovoj povijesti, no odigrao je i više utakmica od njih. Previše je toga dobroga’ bilo u njegovoj epizodi u plavome dresu, previše velikih pobjeda i uspjeha, previše 'doktorskih' utakmica da bi se nakon tri kiksa protiv jačih protivnika vršio orkestrirani napad na igrača koji je u zadnje tri trofejne i europski uspješne godine uz Livakovića, Ademija i Orišća odigrao najviše utakmica u plavom dresu.

Vjerujemo da je Theophile Catherine kriv jer je Dinamo u ključnu utakmicu sezone ušao s jednim zdravim stoperom koji se zvao Kevin Theophile Catherine.



Tagovi

Dinamo ZagrebGNK DinamoKevin Theophile-Catherine

Ostale Vijesti