Anders Hoven/PIXSELL
Anders Hoven/PIXSELL

Jan Lecjaks za Germanijak: Češka nema igrače poput onih iz 1996., ali je i dalje jaka reprezentacija

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 17.06.21. | 14:02

Uskoro bismo ga mogli ponovno vidjeti na Maksimiru.

Još u utorak razmišljali smo koga bismo mogli nazvati, a da nam s ‘češke strane’ najavi dvoboj Hrvatske i Češke u drugom kolu Europskog prvenstva. Jan Lecjaks nam je odmah pao na pamet kao jedan od najviših ‘pickova’, čovjek je proveo dvije godine u Hrvatskoj, igrao je u Dinamu i Lokomotivi, dijelio je svlačionicu s Livakovićem, Petkovićem, Oršićem i Ivanušecom, dobro poznaje hrvatske igrače koji će stajati nasuprot reprezentacije njegove matične zemlje u petak u 18 sati na Hampden parku.

A onda je Dinamo u srijedu ‘izvukao’ ciparsku Omoniju u drugom pretkolu Lige prvaka. ‘Izvukao’ pod navodnicima, jer Plavi trebaju prvo proći islandski Valur...

Kako je Lecjaks 2019. Dinamo zamijenio Omonijom, u kojoj je standardni član aktualnog prvaka Cipra, rekli smo ‘to je to’, sada imamo dupli motiv za razgovor s ovim 30-godišnjim polivalentnim braničem iz Češke.

No, Lecjaks nije dobio dopuštenje od kluba za razgovor o Dinamu, na kraju, Plavi tek trebaju izboriti dvoboje protiv Ciprana, te smo se okrenuli utakmici Hrvatska – Češka.

Za početak, kakvu utakmicu očekuješ u petak?

“Mislim da će biti izjednačena, čvrsta utakmica, bez previše šansi. No, kako obje momčadi žele pobijediti, zabiti gol, mogli bismo gledati atraktivni dvoboj”.

Kakve su reakcije u domovini nakon prve utakmice protiv Škotske i posebno pogotka kojeg je zabio Patrik Schick?

"Reakcije su odlične jer smo odigrali dobru utakmicu i pobijedili smo jednog od domaćina Eura. Šanse da prođemo grupu su sada dosta velike. Sve je na našim igračima. A gol je bio fantastičan. Schick kroz cijelu karijeru igra u velikim klubovima, Romi, Leipzigu, sada Bayeru iz Leverkusena. On je fantastičan igra i ne čudi me jer je zabio ovakav gol".

Češka je jedan od specijalista Europskih prvenstava. Dok su bili u sustavu Čehoslovačke, osvojili su naslov 1976., a od osamostaljenja sudjelovali su na svakom Europskom prvenstvu. Na debitantskom, onom odigranom 1996. stigli su do finala, a osam godina kasnije 2004. i do polufinala.

Može li se današnja Češka usporediti s nekom od te dvije generacije?

“Teško te to usporediti jer se tada igrao drukčiji nogomet. Te dvije generacije bile su pune zvijezda koje su igrale za najveće svjetske klubove poput Liverpoola, Manchester Uniteda, Juventusa, Borussije Dortmund. Danas imamo igrače koji igraju za dobre klubove u Bundesligi i Premier ligi, ali tada smo imali igrače iz najjačih svjetskih klubova”.

Lecjaks je, kao što smo napomenuli, u Dinamu dijelio svlačionicu s tri hrvatska reprezentativca, Dominikom Livakovićem, Mislavom Oršićem i Brunom Petkovićem, a u Lokomotivi i s Lukom Ivanušecom...

“Livaković je sjajan golman i zasluženo je prvi čuvar mreže u reprezentaciji. Hrvatska je iznimno jaka reprezentacija, puna igrača iz najjačih klubova svijeta stoga ne čudi da je Oršiću, Ivanušecu i Petkoviću teško se probiti u prvih 11. No, oni su odlični igrači i vjerujem da imaju potencijal postati standardni prvotimci i zaigrati u nekom od najvećih europskih klubova”.

Iako ga ne smijemo pitati o potencijalnoj utakmici Dinama i Omonije, može nam reći kakva je razlika između života u Zagrebu i Niciosiji u kojoj je proveo posljednje dvije godine?

“Kako je Nicosija na otoku sve je dručije. Mentalitet, ljudi su nekako otvoreniji nego u Zagrebu koji je dosta udaljen od mora. No, meni i mojoj familiji je bilo jako lijepo živjeti i u Zagrebu i ovdje u Cipri”, rekao nam je za kraj Lecjak.


Tagovi

Jan LecjaksDinamo ZagrebNK LokomotivaLokomotiva ZagrebOmonia NicosiaHrvatskaHrvatska nogometna reprezentacijaČeškačeška nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti