Goran Kovacic/PIXSELL
Goran Kovacic/PIXSELL

Jakirović i dalje pamti Coleraine, B36 mora biti spreman na bombardiranje

Vrijeme Čitanja: 6min | čet. 17.08.23. | 08:05

Momčad Sergeja Jakirovića sigurno neće u ovu utakmicu ući s razmišljanjem 'lako ćemo', a za to će se, između ostalih, pobrinuti i navijači kojih bi trebalo biti više od šest tisuća.

Nogometaši Rijeke će danas na Rujevici dočekati momčad B36 Torshavna u drugoj utakmici trećeg pretkola za Konferencijsku ligu. Rijeka je u prvom ogledu slavila rezultatom 3-1, a iako mnogi očekuju da se danas rutinski ‘odradi posao’, Jakirović sigurno neće podcijeniti Farane budući da se već jednom opekao kad je njegova momčad ‘unaprijed’ upisala europsku pobjedu. Otočka momčad koju Jakirović nikada neće zaboraviti je Coleraine, a poraz od Sjevernih Iraca koštao ga je otkaza na klupi Maribora. O eventualnom porazu od Farana nitko ne razmišlja, naročito sada kad se uspješno apsolvirala prva utakmica u Torshavnu, ali poučen primjerom rivala iz Splita Jakirović sigurno zna da dva pogotka prednosti iz prve utakmice, uloga favorita u drugom ogledu te domaći teren ponekad ne budu dovoljno. Doduše, rijetko kada to bude slučaj, ali u Rijeci će se puhati i na hladno. Uostalom, Jakirović je svoju ‘sramotu’ već odradio, još jedna mu ne treba.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

NEMA PODCJENJIVANJA

Kako je onomad određeni hrvatski medii, ne odveć inteligentno, istaknuo da je veća vjerojatnost da će se u Splitu vidjeti vanzemaljci nego da će slabašni protivnik s Malte pobijediti momčad s Poljuda, poučeni njihovim pogreškama danas nitko ne ističe da šanse Farana ne postoje. Doduše, nitko im ne vjeruje, ali ne samo zato što dolaze odakle dolaze i što je hrvatski nogomet neusporediv s onim kakav se igra na Ovčjim otocima, već zato i što Rijeka izgleda sjajno i što su ‘Jakirovi klinci’ željni dokazivanja, uspjeha i pozicioniranja svog imena ne nogometnu kartu svijeta. A da bi se to napravilo, esencijalno je ostvariti uspjehe u Europi.

Andrej Kramarić nije ostvario najveći izlazni transfer u povijesti kluba jer je Zmaju iz Blata u Kupu zabio osam pogodaka ili jer je protiv Lokomotive u prvenstvu postigao pet pogodaka. Razlog zašto je 10-ak milijuna eura završilo u riječkoj ‘kasici-prasici’ su njegove dominantne izvedbe u Europi. I dalje se pamte njegovi sjajni golovi Lyonu i Sevilli, s tim da je svim navijačima Rijeke ipak prva pomisao na euro-Kramu hat-trick Feyenoordu. Ivanović, Pašalić, Fruk, Janković… Svi ti dečki bi vjerojatno odmah potpisali da ostvare karijeru kao aktualni hrvatski reprezentativac, a prvi korak ka tome je da danas odigraju budu na istoj razini kao protiv Dukagjinija ili Istre 1961 na Rujevici.

PRIJELAZNI ROK

Jakirovićev sastav je za ovaj ogled nemoguće je predvidjeti. Uostalom, teško je za početak odabrati najboljih 11 trenutno u Rijeci. To zna samo trener Jakirović. A i neka je to tako. Prijelazni rok još je otvoren, što samo po sebi znači da će promjena u svlačionici vrlo vjerojatno biti. Iako je na konferenciji za medije Jakirović rekao kako će morati potražiti novog središnjeg veznjaka (šesticu) budući da Petrovič neće tako brzo konkurirati za sastav, igrač za kojeg bi on trebao primarno tražiti zamjenu je onaj koji je u srijedu sjedio njemu s desne strane – Lindon Selahi.

Indikativno je bilo okretanje trenera prema Selahiju kad je stiglo pitanje okupljenih novinara o potencijalnim dolascima/odlascima, s tim da je trener Rijeke, osim albanskog veznjaka, spomenuo i Labrovića kao nekog tko bi mogao napustiti klub. Kako Germanijak doznaje, Selahi bi zaista mogao otići, dok je Labrović, barem zasad, bliži ostanku no odlasku. Iako, to se jako brzo okrene. Klub koji je pokazao najveći interes za jedinicom Rijeke ne dolazi iz Njemačke, gdje ga mnogi ‘guraju’ po direktivi s Rujevice, već iz Turske (a i Belgija je bila opcija). Naime, Adana traži prvog vratara, Labrović im je itekako zanimljiv, ali Mišković je pokazao mišiće kad je odlazio Frigan (popusta nema!) te svojeg kapetana ne planira pustiti za manje od četiri milijuna eura. A i kad bi takvu ponudu dobio, ne bi odmah rekao ‘da’, već bi morao još jednom dobro o svemu promisliti…

Bilo kako bilo, Adana, barem zasad, ne nudi ono što bi Rijeku zadovoljilo, a iako kao zapeta puška svoju priliku čeka veoma dobar vratar Martin Zlomislić, izgleda kako će 25-godišnjak, koji je nedavno potpisao novi ugovor s Rijekom, morati još malo pričekati prije nego li mu kapetan Nedo uruči svoj dres.

A kad smo već na temi dolasci/odlasci, valja naglasiti kako je Luka Menalo miljama bliže Rujevici od Frana Brodića. Ne samo zato što je Zagreb doslovno bliži Rijeci od Varaždina, već su i pregovori u puno ozbiljnijoj fazi. Iako, Brodić bi bio od velikog značaja za Rijeku, čak većeg nego Menalo. Napadač-razigravač Varaždina je u sezonu ušao s pet pogodaka u četiri kola, ali on je još 10 mjeseci ugovorno vezan za svoj sadašnji klub koji ga ni u kojem slučaju ne bi bio spreman pustiti bez adekvatne odštete. Ako su na Toniju Tekliću uzeli milijun eura (koji je također bio u posljednjoj godini ugovora), kako da onda išta manje od barem 500 tisuća eura za Brodića zadovolji Dražena Viteza i ostatak društva?

Osim toga, njegov potencijalni dolazak komplicira i jedna druga stvar, a to je da se Rijeka nije baš pokazala u najboljem svjetlu kad su zadnji put kupovali igrača iz trenutno četvrte momčadi HNL-a. Ona Uefina razglednica iz ožujka ove godine, čija je markica bila unikatno skupa – čak 450 tisuća eura – navodno je bila plod toga što se odšteta za Obregona nije pravovremeno platila. Usmeni dogovor je postojao među klubovima, Varaždin je prihvatio Rijekinu zamolbu za odgodom plaćanja jedne od rata, ali to nitko nije stavio na papir. A UEFA je to ‘snimila’ te poslala pozdrave prema Kvarneru. Tako se, barem, priča u kuloarima...

GLEDATELJI – VIŠE OD 6000!

B36 Torshavn je poslije prve utakmice protiv Riječana upisao veliku 4-0 pobjedu u domaćem prvenstvu protiv TB Tvoroyrija. Sabala je otključao mrežu gostiju, potom je Magnus Egilsson zabio dva pogotka, prvog iz slobodnog udarca, dugog iz kaznenog udarca, da bi poker u mreži TB Tvoroyrija potpisao 17-godišnji Carl Mikkelsen.

Budući da su prvi i posljednji pogodak postigli glavom nakon ubačaja sa strane, a drugi i treći iz prekida, jasno je da će tim istim oružjem pokušati i na Rujevici doći do punog plijena. Njima, baš kao ni prošlog tjedna Riječanima, put nije bio baš najjednostavniji. Dan prije utakmice su odradili trening, ali ni sami nisu svjesni da ih već danas čeka utakmica pred minimalno 6000 gledatelja. A i vremenski uvjeti na kakve u najmanju ruku nisu navikli. U srijedu prijepodne je stigla informacija da je prodano više od 5000 tisuća karata, što znači da će se do utakmice prodati još njih minimalno 1000. Svi oni žele vidjeti novu rapsodiju mlade, gladne i poletne Rijeke. Žele uživati u Jankovićevim i Pašalićevim dalekometnim projektilima, prekidima i minijaturama Fruka, baš kao što žele pozdraviti novog miljenika publike Ivanovića koji je očito odmah ‘kliknuo’ s navijačima. A tu je tek dva mjeseca…

Farane svakako ne treba podcijeniti, ali Rijeka se mora fokusirati samo na sebe i na svoju igru. Ako oni budu pravi, gosti su bez šanse. To zna Jakirović, to znaju i igrači. A i gosti, samo što oni to ne smiju reći naglas…

Za kraj, valja naglasiti kako sudačka četvorka dolazi iz Ukrajine, a glavnu riječ imat će Oleksi Derevinskji.

Očekivani sastavi:

Rijeka (4-2-3-1): Labrović – Veiga, Galešić, Mitrović, Goda – Hodža, Selahi – Pašalić, Fruk, Janković - Ivanović

B36 Torshvan (3-4-2-1): Lamhauge – Jonsson, Nettestad, Egilsson – Solheim, Johansen, E.Nielsen, Benjaminsen - Przybylski, B. Nielsen - Sabala



Tagovi

HNK RijekaRijekaB36 TorshavnOvčji Otoci

Ostale Vijesti