Izgubljeni: Nedavno Vatreni, danas ne igraju ni u klubovima (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 15.11.18. | 17:56

Od zvijezda do trnja u kratkom periodu.

Listajući prethodne popise reprezentativaca, naišli smo na pregršt imena koja su odigrala ponešto utakmica za Vatrene, a koji su se u međuvremenu izgubili. Pritom ne mislimo na to da su se izgubili s radara hrvatskih izbornika, već niti u klubu ne igraju standardnu ulogu. Mnogi od njih pomalo su već i zaboravljeni, a mi smo složili postavu od „izgubljenih Vatrenih“.

Na vratima nije bilo previše dvojbi. Ivan Vargić transferom iz rijeke u Lazio zakapario je svoju nogometnu perspektivu. U dvije godine odigrao je ravno tri utakmice za rimsku momčad, ovog ljeta prešao je u Anorthosis, ali samo je pet puta stao na gol.

Obrambenu četvorku na desnoj strani predvodi Fran Tudor. Tri nastupa i čak jedan gol za Hrvatsku, ali i jako loš status ove sezone u Hajduku. Za splitsku momčad odigrao je samo 470 minuta, a priliku u kockastom dresu teško će opet dobiti.

Stoperski dvojac Marko Lešković – Zoran Nižić kombinirano ima šest nastupa u nacionalnoj selekciji, što je skoro pa jednako kao i broj njihovih klupskih nastupa ove sezone. Lešković je četvrti stoper Dinama iza Dilavera, Theophilea i Perića, tako da više od 9 utakmica nikako nije mogao skupiti. Što tek reći za Nižića? Trakavica oko transfera iz Hajduka trajala je tjednima, na koncu je prodan u Akhmat Grozny, no status mu je – grozan. Jedna utakmica u ruskom kupu, dok u prvenstvu još uvijek čeka na debi.

Obranu zaključuje Hrvoje Milić, lijevi bek koji trenutno ne igra nigdje. Ovaj 29-godišnjak skupio je šest nastupa za aktualne svjetske doprvake, ali otkako je početkom ljeta dobio otkaz u Napoliju, nije uspio pronaći novi klub.

Vezni red otvara Ivan Močinić, igrač koji je bio uvršten na konačan popis putnika za Svjetsko prvenstvo u Brazilu 2014, ali je u posljednji tren otpao zbog ozljede. Dvije godine kasnije, dočekao je dva milijuna eura vrijedan transfer u bečki Rapid, ali tamo mu ove sezone ne cvjetaju ruže. Odigrao je samo tri utakmice za drugu momčad nakon što se prošlog mjeseca oporavio od ozljede.

Društvo u veznom redu prave mu još dvojica koja se nimalo nisu usrećila inozemnim transferom. Josip Mišić tek je 72 minute proveo na portugalskim terenima u tekućoj sezoni, dok je Ante Ćorić u svojevrsnoj fazi odrastanja u Romi te u 19 minuta Serie A nije mogao doći ni blizu A reprezentaciji. Za razliku od njih, sljedeći dvojac je upisao dosta solidnu minutažu. Franko Andrijašević je u 10 utakmica u dresu Genta došao do 542 minute, po čemu je vodeći u ovom probranom društvu bivših Vatrenih. Takve sreće nije bio Mario Šitum, no kao i Močinić, ima dobar alibi za izbivanje jer se ozlijedio na startu sezone. Sezona je za Dinamo vrlo duga, tako da će za Šituma sigurno biti prilika, ali teško da će mu to osigurati povratak na Dalićevu listu.

Za kraj nam je ostala pozicija napadača. Tu je autor 14 nastupa i dva gola za Hrvatsku – Duje Čop. On od ove sezone igra za španjolski Valladolid, ima čak i solidnih 12 nastupa (520 minuta), ali još uvijek čeka na prvijenac u dresu člana Primere. Iako Zlatko Dalić ima problema na poziciji devetke zbog oproštaja Mandžukića i slučaja Kalinić, Čop je s trenutnom formom daleko od poziva, a ispred njega su se u međuvremenu, između ostalih, probili Ivan Santini i Marko Livaja.

(foto: Pixsell/Football User)


Tagovi

Ante ĆorićMario ŠitumJosip MišićFranko AndrijaševićIvan MočinićZoran NižićMarko LeškovićHrvoje MilićIvan VargićHrvatska nogometna reprezentacijaDuje Čop

Ostale Vijesti