Hit Serie A se prije tri i pol godine gotovo ostavio nogometa, a danas je "novi Inzaghi"!

Vrijeme Čitanja: 5min | uto. 21.02.17. | 18:23

Ilija Nestorovski već je sada igrač za kojim se diže transfer-prašina u Serie A!

Palermo je poznat po neuobičajenim manirima ekscentričnog vlasnika Maurizija Zamparinija, koji je taj klub profilirao kao neupitan inkubator i distributer talenata, poput Dybale, Cavanija, Pastorea i drugih; ali ga je pretvorio i u oscilirajući poligon za „sječu glava“ trenerima, zaslužili oni to ili ne.

>>Saznali smo koliko bi Inter dobio ako Ilija Nestorovski ode u Everton

To vođenje kluba po principima ad hoc pristupa kriznoj situaciji, često gaseći požar benzinom rezultirao je da Palermo već godinama pleše između Serie A i Serie B. Osim ako se ne nađe u nekom sjajnom nizu do kraja aktualne sezone, izvjesno je da ćemo ih i dogodine gledati u drugoligaškom društvu.

Jedna od rijetkih svijetlih točaka ove za njih loše sezone je ime koje smo mogli gledati i po travnjacima 1.HNL sve do prošlog ljeta. Štoviše, njegovo ime zabilježeno je zlatnim slovima u povijesti Prve HNL kao treći najbolji strijelac unutar jedne sezone nakon Eduarda da Silve 2007. (34) i Gorana Vlaovića 1994. (29). Ako niste pogodili, riječ je o Iliji Nestorovskom; makedonskom napadaču koji je i ove sezone u Serie A najbolji strijelac posrnulog Palerma s 9 pogodaka i tri asistencije na kontu, što bi značilo da je direktno uključen u čak 12 od 21 pogotka Palerma ove sezone.

Dok ga u Palermu, ali i cijeloj Italiji hvale i prozivaju „NestoGol“ i „novi Inzaghi“, jedno ime najbolje strši kao asocijacija tijeku njegove karijere. Ovaj uskoro 27-godišnjak se po putanji karijere može prije vezati uz jedno drugo legendarno napadačko ime u Italiji i Palermu – Lucu Tonija.

Ali Ilijina karijera nije bila uvjetovana isključivo „kasnim procvatom“ kao što je riječ sa Tonijem, već je stvar imala mnogo mračniju pozadinu; onu za koju mnogo ljudi ni ne zna. Naime Nestorovski, koji se spominje u kontekstu Napolija i Evertona prije samo tri i pol godine gotovo se ostavio nogometa. Razočaran u ljude oko njega a posljedično i sebe, jedna proba je spasila njegovu karijeru i dala mu ponovni impuls da se sa 23 godine ne povuče s terena zauvijek.

 Bio je to početak sezone 2009/2010.; Nestorovski je bio mladi napadački talent prilepske Pobede, njegovog matičnog kluba gdje je postao kapetan seniorske momčadi sa samo 18 godina. Učinak od 10 golova u 15 susreta te jeseni privukao je interes Crvene zvezde, koja je u njemu vidjela potencijal i priču „novog Darka Pančeva“. Ipak, taj transfer nikada nije realiziran, a Nestorovski se odlučio na zimski prijelaz u češkog prvoligaša Slovacko, što se pokazalo kao gotovo fatalan izbor po njegovu karijeru.

Tamo je u dvije sezone proveo svega 1250 minuta na terenu, od čega je u tek 14 utakmica bio starter. Očito je da stvari nisu funkcionirale na relaciji klub-igrač. U ono malo vremena na travnjaku guran je na sve pozicije osim one prirodne u vrhu napada, a jezična barijera i udaljenost od doma dodatno je utjecala na mladog igrača vezanog uz rodni kraj. Povrh svega, njegov otac je po odlasku iz Češke sasuo drvlje i kamenje po ljudima iz Slovackog.

„Stalno, ali stalno tražili su nas neki novac, postotke. A Iliju je to proganjalo. On je želio ono što je zaslužio. Bio je među najboljima tamo, gdje god su ga stavljali, ali taj prokleti novac okruživao je sve“, izjavio je svojedobno Jutarnjem listu Ilijin otac sa suzama u očima.

Nije pomogla ni posudba u „praški Rayo Vallecana“, Viktoriju Žižkov, te se nakon godinu i pol dana u kojima je sakupio 23 utakmice u prvoj postavi poražen vratio kući, u Metalurg iz Skopja. Epizoda u Češkoj očito je dobrano poremetila psihu Nestorovskog, koji je i u Metalurgu dobio slobodne papire nakon što je u dvije sezone dobio samo jedanaest utakmica od prve minute, tijekom kojih je dao tek dva gola.

U kolovozu 2013. Ilija je sa 23 godine bio ponovno na početku, ali i na prekretnici koja je mogla označiti kraj. Stigla je ponuda za probu od tadašnjeg drugoligaša, zaprešićkog Intera, a Ilija se po priči indisponiran povjerio ocu da ukoliko ne zadovolji na probi da je za njega to to što se tiče nogometa.

Ipak, nakon nekoliko treninga s momčadi, čelni čovjek Intera Branko Laljak i tadašnji trener Rajko Magić ocijenili su da Ilija ima potencijal, i da se isplati dati mu prigodu na putu nazad u prvoligaško društvo. Sve kasnije je poprilično poznato hrvatskoj javnosti; u prve dvije sezone u Drugoj ligi utrpao je 46 golova i kao najbolji igrač i strijelac natjecanja odveo Inter do prvoligaškog društva, gdje je u prvoj – i nažalost jedinoj – sezoni ostvario nevjerojatan učinak od čak 25 golova, što ga je i dovelo do gorespomenutog rekorda.

Logično se nametalo da ga se po postavljanju na tržište prvo ponudi velikoj trojci hrvatskog nogometa: Dinamu, Hajduku i Rijeci, ali od njih je svatko imao primjedbe na njega, unatoč činjenici da je to tek drugi stranac u povijesti HNL-a koji je ponio titulu najboljeg strijelca lige. Kako je naknadno izjavio trener Zaprešićana Samir Toplak, oni ga jednostavno i dalje „nisu doživljavali“. Hajduk na kraju u tom trenutku nije htio riskirati plaćanje odštete od 200 tisuća eura za napadača oko kojeg su imali dvojbe, dok su ga u Dinamu i Rijeci tretirali kao „jednodimenzionalnog“.

„Nestorovski je jedan od najvećih propusta naša tri najveća kluba u posljednje vrijeme. U tim bi klubovima zabijao i više nego u Interu, a svi bi oni na njemu masno zaradili“, odlučan je Toplak.

Kad ga se već hrvatski velikani nisu „usudili“ potpisati, javio se Palermo, koji je već imao povijest suradnje sa Zaprešićanima, nakon što su godinu dana prije također za pola milijuna eura put Sicilije poslali mladog vratara Josipa Posaveca, danas također etabliranog u prvoj ekipi Palerma. Vrlo brzo su tamo shvatili da je to potencijalno jedna od najboljih kupovina u povijesti kluba, a Ilija im je to vratio sjajnim učinkom.

Nakon samo pola godine javio se i Aurelio De Laurentiis, koji je bio zainteresiran potpisati Iliju na zimskom prijelaznom roku, kada se još nije znalo kada će se Arkadiusz Milik zaista vratiti na travnjake, a Napoli je tražio dubinu u napadu. Zamparini je odgovorio da je u pitanju „napadač koji posjeduje potencijal biti novi Higuain“, te da ga ne planira prodati prije ljeta. Napoli se odlučio potpisati Pavolettija iz Genoe, ali bez obzira na to jasno je da je Ilija već sada tražena roba na transfer tržištu. Još par golova u Palermu tijekom proljeća će samo pojačati Zamparinijevu pregovaračku poziciju, koji možda nema strpljenja sa trenerima, ali s prodajom igrača iz svog izloga itekako ima.

Tako će klinac iz Prilepa koji je prije samo tri i pol sezone razmišljao kako u nogometu nema budućnosti sada saznati kako je to licitirati s klubovima koji igraju na najvišoj razini. Tko zna, možda ga – baš kao i Tonija –  vidimo na pijedestalu najvećih liga Europe. 

(Foto: palermocalcio/Pixsell)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

Ilija Nestorovski

Ostale Vijesti