Photo: Matija Habljak/PIXSELL
Photo: Matija Habljak/PIXSELL

Izabrao CIES: Kvartet Hrvata među najboljima, po jedan iz svakog kluba ‘velike četvorke’, ali nema Hajdukova dragulja

Vrijeme Čitanja: 2min | čet. 28.12.23. | 11:46

Nogometaši su svrstavani u različite kategorije

Švicarski nogometni institut CIES objavio je godišnju listu najboljih mladih nogometaša na svijetu. Na tom popisu našao se po jedan iz Hajduka, Dinama, Rijeke, ali i iz Osijeka. Zanimljivo je i tko se nije našao na listi, od očekivanih.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Hrvatska ima četiri igrača na velikoj listi najtalentiranijih igrača svijeta koju je objavio švicarski nogometni institut CIES. Martin BaturinaNiko SigurDomagoj Bukvić Franjo Ivanović zauzeli su svoje mjesto među 270 najboljih nogometaša rođenih 2003. godine ili kasnije.

Stručnjaci iz CIES-a učinak nogometaša računaju na temelju broja odigranih minuta tijekom prošle godine u klubu (liga, nacionalni kupovi, međunarodni kupovi) ili reprezentaciji (seniorska, U23 i U21), postotka odigranih minuta kao prvotimaca te njihovoj posebnoj metodi koja računa razinu kompetitivnosti u 25 najkonkurentnijih utakmica u kojima su nogometaši sudjelovali. Svi ti učinci se zbrajaju u konačnu ocjenu, a nogometaši su razvrstani u sedam različitih kategorija u kojoj se bira 30 najboljih.

Tako je Baturina zauzeo 19. mjesto u kategoriji najboljih ofenzivnih nogometaša s ocjenom 70,5 dok je Sigur smješten u kategoriju veznih igrača gdje zauzima 27. mjesto, ali s tek neznatno manjom ocjenom od Baturine – 67,2. Zanimljivo je da je na listi Sigur, ali ne i Rokas Pukštas, mladi američpki reprezentativac koji igra važniju ulogu u Hajduku, a rođen je godinu nakon Sigura.

Na listi je zato Domagoj Bukvić, Osijekovo desno krilo koje se nalazi na 14. mjestu na toj poziciji s ocjenom 65,6, a hrvatski kvartet zatvara Franjo Ivanović, Rijekin napadač koji je 25. u svojoj kategoriji s ocjenom 63,9.

Inače, najbolje ocijenjeni igrač po CIES-u je Realov Jude Bellingham s ocjenom 96,2, a više od 90 još imaju Pablo Gavi (Barcelona, 96,0), Alejandro Balde (Barcelona, 95,4), Levi Colwill (Chelsea, 94,5), Giorgio Scalvini (Atalanta, 92,7), Florian Wirtz (Bayer, 90,9), Xavi Simons (Leipzig, 90,6) i Jamal Musiala (Bayern, 90,3). (G)

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

CIESMartin BaturinaDomagoj BukvićNiko SigurFranjo IvanovićRokas PukštasJude BellinghamGaviAlejandro BaldeGNK DinamoHajdukHNK RijekaNK Osijek

Ostale Vijesti