Iz kola u kolo sve luđe i luđe: Pet najboljih momčadi u razmaku od - samo 1 boda!?

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 19.02.24. | 17:57

Do kraja prvog dijela prvenstva ostala su još tri kola.

Prvenstvo Hrvatske u futsalu je najluđa liga Lijepe naše, vol. 179. Ovu sintagmu smo već toliko puta napisali, da nam je zaista postalo naporno ju više ponavljati. No, što drugo ponoviti nakon raspleta 15. kola redovnog dijela lige? Prije 15. kola u neformalnim razgovorima radile su se kalkulacije - kada bi Futsal Pula i Futsal Dinamo izgubili, Novo Vrijeme i Olmissum pobijedili, a Square remizirao, prvih pet momačdi lige bilo bi smješteno u samo jedan bod razmaka!

Odigraj na svoje favorite u širokoj ponudi na Germaniji (Igraj odgovorno, 18+).

Da, upravo takav scenarij se i dogodio. Square se prvo spasio od poraza nakon 1-4 zaostatka u Osijeku (Dubrovčani su do tada promašili tri deseterca). Utakmica je završila rezultatom 4-4 čime se Square bodovno izjednačio s Futsal Pulom koja je svoju utakmicu igrala u nedjelju. U subotu je Dinamo neočekivano izgubio u Dubravi od gradskog rivala i posljednje momčadi prvenstva Uspinjače Gimke (1-3), a Olmissum je slavio na teškom gostovanju u Šibeniku kod Crnice s 3-2.

U tom trenutku Pula i Square imali su po 28 bodova, Futsal Dinamo i Olmissum 27, a Novo Vrijeme 24.

No, u nedjelju Novo Vrijeme i Futsal Pula odigrali su derbi kola. Makarani nisu ništa prepustili slučaju i svladali su lidera s 4-1.

Prema tome, tri kola prije kraja gornji dom prvenstva Hrvatske izgleda ovako:

Futsal Pula i Square imaju 28 bodova. Futsal Dinamo, Olmissum i Novo Vrijeme 27!

Pet najboljih momčadi nalaze se u razamaku od samo boda. I to ne nakon trećeg, petog, ili sedmog kola. Već 15., odnosno tri kola prije kraja redovnog dijela prvenstva i početka doigravanja.

Koliko je riječ o izjednačenoj borbi, u kojoj najbolje momčadi stalno prosipaju bodove, potvrđuje podatak da Futsal Pula nije pobijedila četiri utakmice u nizu, ali je i dalje vodeća na tablici...

S obzirom na to da šestoplasirana Torcida tri kola prije kraja ima 17 bodova (o borbi za ostanak ćemo malo kasnije), odnosno 10 manje od momčadi poredanih od trećeg do petog mjesta, sigurno je da će Pula, Square, Novo Vrijeme, Futsal Dinamo i Olmissum završiti na prvih pet mjesta. No, velika je razlika završiš li na prvom mjestu i nositelj si u svakom kolu doigravanja ili petom, što znači da nemaš prednost domaćeg terena u četvrtfinalu, a, vjerojatno, niti do kraja doigravanja.

Pred liderom Futsal Pulom su dvije domaće utakmice, protiv Crnice idući vikend i Olmissuma nakon završnice Kupa (od 1. do 4. ožujka). Puljani u posljednjem kolu idu na noge Futsal Dinamu koji idući petak (23. veljače) ugošćuje Novo Vrijeme, a nakon Kupa Plavi idu na noge Crnici s kojom se tradicionalno muče. Makarani nakon Futsal Dinama dočekuju Torcidu, a u posljednjem kolu očekuje ih još jedan derbi - u Gružu protiv Squarea. Naizgled najlakši raspored imaju Square i Olmissum. Gospari prije posljednjeg gola (i utakmice s Novom Vremenom) dočekuju predzadnji Vrgorac, a u pretposljednjem kolu gostuju kod posljednje Uspinjače Gimke. Olmissum pak u idućem kolu dočekuje Osijek, zatim gostuje kod Pule, a u posljednjem kolu igra protiv Vrgorca.

Međutim, nakon ovosezonskih rezultata pričati o lakšem i težem rasporedu, nema baš pretjeranog smisla...

BORBA ZA OSTANAK JEDNAKO ZANIMLJIVA

Niti u donjem domu situacija nije ništa manje uzbudljiva. Podsjetimo, u doigravanje ulazi osam od 10 momčadi lige, deveta ide u razigravanje za HNL s tri drugoligaša, a 10. momčad ispada iz lige. Nekako se očekivalo da će u prošlom kolu Vrgorac svladati Torcidu na domaćem terenu, a Uspinjača Gimka izgubiti od Futsal Dinama, čime bi zagrebački sastav stigao na prag ispadanja. No, Vrgorac je drugo kolo za redom u samoj završnici prosuo prednost, Torcida je nekoliko sekundi prije kraja zabila za 4-4. Splićani su osvojili vrijedan bod u borbi za doigravanje, a Vrgorčani ostali na devetom mjestu. Istovremeno, Uspinjača Gimka je golovima u posljednjoj minuti svladala Futsal Dinamo i približila se Vrgorcu na -2, a mjestu koje vodi u doigravanje na -4.

Borba za ostanak (i doigravanje) sada izgleda ovako:

Torcida ima 17 bodova, Crnica i Osijek 15, Vrgorac 13, a Uspinjača Gimka 11.

Već u idućem kolu gledamo pravi derbi donjeg doma tablice. Torcida na Gripama dočekuje Uspinjaču Gimku. Kalkulacije su jasne. Torcida bi pobjedom osigurala ostanak i došla na milimetar do osiguravanja doigravanja (možda ga i osigurala, ako Vrgorac izgubi od Squarea). No, u slučaju pobjede Gimke, situacija bi se dodatno zakomplicirala. Zagrebački sastav bi došao do 14 bodova, samo tri manje od šeste Torcide! S obzirom na igru Zagrepčana ovog proljeća taj scenarij i ne bi bio toliko iznenađujući...

Uspinjača Gimka u posljednja dva kola dočekuje Square, a onda gostuje kod Osijeka koji trenutno ima četiri boda više. Bijelo-plavi također igraju vrlo dobro, no prije posljednjeg kola protiv Gimke gostuju kod Olmissuma i Vrgorca!

Crnica se nakupila bodova, međutim Šibenčani imaju možda i najteži raspored do kraja sezone budući da gostuju kod Futsal Pule i Torcide, a na Baldekin im stiže Futsal Dinamo željan osvete.

Sve u svemu, do kraja prvenstva nas očekuje pravi kaos, kako u borbi za što bolju poziciju u doigravanju, tako i u borbi za ostanak.

HMNL je liga u kojoj svatko može pobijediti svakoga, a konačni rasplet tablice ne mogu pogoditi niti najbolji prognozeri ni pratitelji futsala.

RASPORED DO KRAJA REDOVNOG DIJELA SEZONE:

16. kolo (23.-25. veljače)

Square - Vrgorac

Olmissum - Osijek

Torcida - Uspinjača Gimka

Futsal Dinamo - Novo Vrijeme

Futsal Pula - Crnica

17. kolo (8.-10. ožujka)

Crnica - Futsal Dinamo

Novo Vrijeme - Torcida

Futsal Pula - Olmissum

Uspinjača Gimka - Square

Vrgorac - Osijek

18. kolo (15.-17. ožujka)

Osijek - Uspinjača Gimka

Square - Novo Vrijeme

Torcida - Crnica

Olmissum - Vrgorac

Futsal Dinamo - Futsal Pula



Tagovi

Futsalfutsalprvenstvo hrvatske u futsalu1.HMNLFutsal DinamoMNK Futsal DinamoMNK OlmissumOlmissumNovo Vrijeme ApfelMNK SquareFutsal PulaCrnica ŠibenikUspinjača-GimkaMNK VrgoracMNK TorcidaOsijekMNK Osijek

Ostale Vijesti