Srecko Niketic/PIXSELL
Srecko Niketic/PIXSELL

Ivan Lučić za Germanijak uoči Dinama: "Teško je trenirati penale za Petkovića. Moraš ga cimnuti i navući"

Vrijeme Čitanja: 4min | pet. 15.04.22. | 08:00

Vratar prvoligaša u dresu boje terana najavio prvu utakmicu 31. kola 1. HNL

Mjesec je travanj, što znači da je HNL ušao u svoju posljednju, četvrtu fazu natjecanja. Svi su sa svima, osim Hajduk s Dinamom, odigrali barem tri susreta, što znači da mjesta za popravak više i nema. Uz vodeći Dinamo na tablici, konkurenti iz Osijeka, Rijeke i Splita vrebaju njihov kiks kako bi im se približili na tablici, a današnja, prva po redu utakmica 31.kola 1.HNL u fokus stavlja upravo – Dinamo.

Plavi na Maksimiru s početkom u 18 sati dočekuju tek naoko slabašnu Istru 1961. Naime, iako su Puljani osmi, uz isti broj bodova kao i predzadnji Šibenik, ove sezone su pokazali kako su sposobni napakostiti puno jačim ekipama od sebe. Stradao je jednom Dinamo, i to na Maksimiru rezultatom 1:1. Spašavao je Dinamo “živu glavu” nakon pogotka Belje, za konačnih 1:1 gađao je Dino Perić.

Zanimljivo je bilo i u prosincu kada su Plavi slavili u Puli rezultatom 0:2. Utakmicu je obilježilo “fintiranje” Brune Petkovića, i čak tri crvena kartona koje je pokazao Duje Strukan. Jedan od onih koji su napustili teren prije kraja susreta, i to zbog crvenog kartona zbog spornog prekršaja je vratar Ivan Lučić, 27-godišnjak s austrijskom putovnicom koji već drugu sezonu nosi “jedinicu” u Puli.

Upravo zato smo, nakon redovitog treninga prve momčadi Istre 1961 u Medulinu, telefonski kontaktirali 194 cm visokog mladića koji u svom portfelju ima i njemački Bayern, za najavu utakmice koja Istri ne može donijeti puno, ali zato je tu Dinamo koji bi eventualnim posrtajem mogao puno toga izgubiti.

Upitali smo Lučića kako je igrati s ovakvim Dinamom u sezoni 2021./2022. Puljani sigurno po dobrome pamte taj remi…

“Ah kako je igrati… nekada teže nekada lakše, to si i sam vidio. Ono najbitnije, pokazali smo da možemo. Valjda će se opet ponoviti u petak. Nećemo stati i čekati, probat ćemo i sami nešto napraviti” otvara Lučić razgovor uz najavu otvorene igre.

Uostalom, Istra 1961 se ni ne mora braniti. Iako na tablici stoje nisko, njima je ostanak u 1.HNL gotovo pa garantiran. Dragovoljci su prikovani za dno, a kako nisu iskoristili nedavnu priliku kada je Istra stigla na Kranjču u izravni okršaj koji je završio razočaravujućim remijem, Crnima na papiru ostaje samo matematika.

Vratimo se mi na Dinamo. Kako smo već napomenuli u prosincu su gledatelji na Aldo Drosini imali što vidjeti kada je u sklopu zaostalog rasporeda 4. kola stigao Dinamo. Tri crvena kartona, od kojih je jedan otišao Lučiću zbog prekršaja u šesnaestercu. Ubrzo je rezervni Collao stao na vrata uz jasan zadatak – obraniti jedanaesterac Petkoviću.

Nije uspio, ali niti sami gol nije priznat jer je Petković “fintirao” udarac. Bruno to često zna raditi kako bi zbunio svoje protivnike pa smo pitali Ivana vježba li braniti takve penale ukoliko će opet biti potrebe braniti se od Petkovićevih udaraca s jedanaest metara.

“Teško je trenirati takve stvari. Moraš ga probat cimnuti nekako i navući ga na jednu stranu, ali nema tu puno pomoći od treninga.”

Što se tiče Lučića, on se sada već dobrano navikao na uvjete rada u Puli. Stoga smo između pitanja o današnjoj utakmici kratko prokomentirali i sezonu na izmaku. Lučić je zadovoljan u Puli, i pojašnjava kako je sve to izgledalo na početku sezone dolaskom tada novog trenera Garcije…

“Previše smo vremena izgubili početkom sezone na uigravanje momčadi. Garcia je sve promijenio kad je stigao na klupu, mislim da bi, kada bi smo krenuli ispočetka bili puno puno bolji nego što smo sada.”

Porazgovarali smo i o “goernjem domu” tablice. Tko je po Lučiću prvi favorit za naslov prvaka?

“Tko je favorit? U Hrvatskoj je to svake godine Dinamo, mislim da je tako i ove. Ipak, moraju skupiti još bodova ako misle postati prvaci. Ali, kako njima trebaju bodovi “gore” tako i nama trebaju “dolje”. Bit će zanimljivo u petak, mislim da su naše utakmice zapravo uvijek zanimljive.”

Zanimljiv je i trener Garcia. Španjolac je nametnuo neki drugačiji princip rada, čini se da se Istra 1961 poprilično modernizirala njegovim dolaskom. Što donosi takav trener u svlačionicu?

“Istina je, igramo moderan nogomet, ali i zahtjevan. Ali opet ponavljam, predugo vremena smo se uigravali, kasno smo “skužili” neke stvari. Tu smo puno vremena izgubili. Ali, kada se postavimo u skladu s njegovim zamislima, uvijek budemo opasni. Nadam se da ćemo takvi biti i danas.”

Za kraj, malo o Dinamovom napadu. S jedne strane prijeti Oršić, s druge primjerice Petković. Emreli polako ulazi u formu, zabio je gol Rijeci. Iz drugog plana se zna ubaciti i ovaj put požutjeli Komnen Andrić i odlično pucati glavom. Od koga Lučić najviše strepi?

“Uh teško pitanje. Svi su oni kvalitetni posve je svejedno tko je gore u napadu. Ne bih nikoga izdvajao.”

Tko će se izdvojiti i hoće li uopće saznat ćemo danas od 18 sati na Maksimiru. Podsjetimo, Dinamo uz utakmicu manje (neodigrani susret protiv Hajduka) ima dva boda prednosti ispred Osijeka. Bijelo-plavi će s velikim interesom gledati taj dvoboj i nadati se najboljem. Nakon toga, Osijek u svom Gradskom vrtu mora pobijediti Dragovoljce, Hajduk na Poljudu sve jaču Goricu, a Rijeku u Zagrebu čeka teška utakmica protiv Lokomotive.

1.HNL, 31. kolo

Petak, 15. travnja

Dinamo – Istra 1961 18.00

Hajduk – Gorica 20.05

Subota, 16. travnja

Šibenik – Slaven Belupo 15.00

Osijek – Hrvatski dragovoljac 17.05

Lokomotiva – Rijeka 19.10


 *Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

Ivan LučićIstra 1961Dinamo ZagrebPrva HNL

Ostale Vijesti