Igor Kralj/PIXSELL
Igor Kralj/PIXSELL

Ivan Durdov za Germanijak: “Oostendeu spas ili Hajduku titula? Oboje! U Belgiji neće biti lako, ali ja za drugačije ne znam”

Vrijeme Čitanja: 7min | uto. 17.01.23. | 08:00

Talentirani napadač je u transferu vrijednom 500 tisuća eura zamijenio Domžale s belgijskim Oostendeom, a svega nekoliko dana po dolasku u novi klub je za Germanijak ispričao svoje prve dojmove te se osvrnuo na filmskih 18 mjeseci u svojem životu.

Za vrijeme zimskog mercata dogodi se toliko transfera da ih je sve teško i pohvatati. Megazvijezde poput Felixa, Mudrika i Gakpa pune naslovnice svjetskih medija, dok su oni hrvatski većinom fokusirani na igrače iz HNL-a i reprezentativce. Prvo je Biuk otišao u LAFC, potom Oršić u Southampton, krajem prošlog tjedna su Beljo i Čolina potpisali za Augsburg, a već danas je glavna tema razgovora Ademi i njegov mogući odlazak u Valenciju. No, ima jedan hrvatski nogometaš koji je krajem prošlog tjedna napravio izvrstan transfer, ali je isti, pomalo nepravedno, prošao ispod radara.

Ivan Durdov je nakon svega pola godine napustio Domžale te je u transferu vrijednom više od 500 tisuća eura potpisao za Oostende. Prije samo godinu dana, ovaj stasiti napadač bio je u završnoj fazi dogovora svojeg prelaska iz Solina u Orijent 1919, da bi sada dobio priliku igrati u jednoj od 10 najboljih europskih liga. Kako je do transfera došlo objasnio je u svojem razgovoru za Germanijak.

“Sve se dogodilo jako brzo. Oostende je još ranije poslao ponudu, onda se sve malo usporilo, da bi na kraju praktički u par dana sve bilo riješeno. Imaju dosta ozlijeđenih igrača, pogotovo u napadu, a shvatio sam da im trebam po tome što su se oni nadali da ću ja još u subotu biti među 18 igrača koji konkuriraju za utakmicu. Na kraju se papirologija ispriječila, ali do srijede i utakmice protiv Antwerpa ću biti registriran. Bit će to vatreno krštenje, oni imaju sjajnu momčad, a obranu im drži Toby Alderweireld. Neće biti lako, ali ja ionako za drugačije ne znam”, govori nam sjajno raspoloženi napadač koji iza sebe ima filmskih 18 mjeseci u životu.

“Moj plan je bio, kad sam na ljeto stigao u Sloveniju, da odradim sezonu na visokom nivou i onda gledam prema nekim jačim ligama. No, već sada se pojavio Oostende, ponudili su ozbiljan novac Domžalama koji imaju svojevrstan status razvojne ekipe pa sam se tako odlučio na odlazak nešto ranije od očekivanog. Trener Simon Rožman je sjajan trener koji se dokazao i u HNL-u, naša momčad je imala prosjek od 21.5 godinu te mi je zaista bilo prekrasno ovih pola godine u Domžalama. Zimus je bilo dosta upita za Mitju Ileniča, koji je nedavno potpisao za New York City FC, i mene, a to je pokazatelj da se u klubu dobro radi. Ne sumnjam da će Domžale, ako nastave ovako kao dosad, uskoro opet biti u samom vrhu slovenskog nogometa i da će se boriti za trofeje.”

Na transferima Ileniča i Durdova je klub uprihodio nešto više od 1.5 milijuna eura, a naš sugovornik govori kako će takvih transfera zasigurno biti još i više budući da liga posljednjih godina napreduje velikim koracima te se na tribinama sve češće mogu vidjeti skauti uglednih europskih klubova.

“Ono što sam vidio iz prve ruke je to da je slovenska liga jako dobro praćena diljem europskog kontinenta, klubovi pristaju na nešto manje odštete u odnosu na one iz HNL-a, a dokazano je da se tamo mogu pronaći sjajni igrači.”

Vratimo se mi godinu i pol dana unazad. Došli ste u Solin iz Osijeka II u ljeto 2021., na zimu slijedi odlazak u Orijent 1919 koji je tada bio vodeća momčad 1. NL, a na kraju se do kraja sezone borio za ostanak, da bi onda na ljeto, na poziv Senijada Ibričića, otišli put Domžala gdje ste u pola godine zaradili unosan transfer u Belgiju. Pomalo filmska priča…

“Istina, zaista nevjerojatno izgleda sve to kad se tako nabroji, pogotovo tih pola godine u Orijentu 1919 što mi ni dan danas nije ‘sjelo’ kako se sve to izdogađalo. Ali, najvažnije je da se Orijent 1919 spasio, drago mi je da su se ove godine stabilizirali. Što se tiče mene osobno, nema se tu što reći pametno, zbog ovakvih stvari se radi i odriče, mislim da je svakom igraču cilj igrati u ozbiljnim svjetskim ligama. Četiri sezone proveo sam u 2. HNL, danas 1. NL, tamo sam se ‘kalio’ i mislim da mi je to bila izvrsna podloga za ovo što je uslijedilo. Svega sam se nagledao u 2. HNL, ali mislim da je to sjajno iskustvo i da će mi jednog dana itekako koristiti. Nisam preskakao stepenice, sve je išlo nekim prirodnim putem. Na ljeto sam razmišljao ili HNL ili Slovenija, ali kako su Domžale bile uporne, onda sam se odlučio za Sloveniju i vidi se da nisam pogriješio.”

Biranim riječima Ivan govori o Domžalama, osjeti se u njegovom glasu i svojevrsna zahvalnost prema klubu i ljudima u njemu, baš kao i zadovoljstvo da su na kraju svi profitirali.

“Trener Rožman je izvrstan stručnjak, a iako mi je rečeno kad sam došao u klub da će mi dati pola godine da se prilagodim, mi smo nekako odmah ‘kliknuli’. Svidjela mu se moja igra, mislim da sam puno napredovao u posljednjih pola godine i u istom ritmu želim nastaviti i u Oostendeu.”

Domžale su trenutno peta momčad Slovenije, a u prvom dijelu sezone su napad predvodili Hrvati – Ivan Durov, Bartol Barišić i Franko Kovačević.

“Tako je, s Frankom sam posebno dobro surađivao u napadu, mislim da je riječ o izvrsnom igraču i dečku te vjerujem da će on biti sljedeći koji će napraviti izlazni transfer iz Domžala.”

Oostende je godinama stabilan belgijski prvoligaš, svega nekoliko dana prije vas je stigao i Matej Rodin koji je izvrsno igrao u Poljskoj, dok su prethodnih godina u klubu kvalitetne predstave pružali Ante Palaversa, Goran Milović, Antonio Milić…

“Stvarno sam sretan kako se sve završilo i da sam dobio priliku biti dio ovog kluba. Sportski direktor Domžala, Senijad Ibričić, govorio mi je kako su ga mnogi klubovi zvali zbog mene, raspitivali se, ali u Oostendeu nisu gubili vrijeme, bili su najbrži i najkonkretniji pa se tako transfer realizirao na obostrano zadovoljstvo. Prije potpisa sam se čuo s Matejom Rodinom, on mi je puno pomogao ovih dana zbog čega mu se zahvaljujem i vjerujem da ćemo obojica biti velika pojačanja za Oostende u nastavku sezone. Prvi utisci su sjajnim, grad je na obali, more, možemo reći kao u Splitu…”

Dobro, ne baš kao u Splitu…

“Ma samo uspoređujem, jasno je da je Split samo jedan i da takvo more, rivu i ljude nema nitko drugi (smijeh).”

Splitsko ste dijete od glave do pete, ali dosad ste se najviše zadržali u Osijeku, tri i pol godine bili ste Plavo-bijeli. Kakve uspomene nosite s istoka Lijepe naše?

“Meni je u Osijeku bilo zaista dobro. Igrao sam za juniore, drugu momčad, ali valja reći kako je konkurencija bila zaista velika. Kad sam ja igrao u Osijeku su u klub došli Daku i Beljo tako da je jasno kako nije baš bilo mjesta za sve, ali zaista ne mogu reći ništa negativno, mislim da je sve to normalno u nogometu. Eto, sva trojica smo sada napravila ‘nešto’, Daku igra dobro u Sloveniji, Beljo je u Augsburgu, ja u Oostendeu… Kažem, dobro je, sve je to normalno u nogometu.”

Adriatic, RNK Split, Osijek, Rudeš, Solin, Orijent 1919, Domžale, sada i Oostende… Ipak, kao rođenom Splićaninu…

“Znam što ciljate, ali eto, tako se poklopilo. Čujte, koliko god bi mi to htjeli, ne možemo svi iz Splita igrati za Hajduk. Jednog dana, ako Bog da…”

Čari HNL-a još uvijek niste osjetili, ali naša liga se svakodnevno prati…

“Nisam imao još tu priliku, ali doći će i to, sve u svoje vrijeme.”

Je li potrebno pitati za koji klub ili se to zna?

“Ma nema se tu što pitati, sve je jasno, moj odgovor je isti kao i od svakog Splićanina.”

Jednog dana, osim, dakle, Hajduka, cilj je svakako i neka od Liga petice.

“Uvijek sam najviše naginjao prema Italiji, a iako ima više klubova koje simpatiziram, Napoli mi je nekako najdraži. Sada razmišljam samo o Oostendeu, a iako je sve u dva-tri boda, sada smo u zoni ispadanja i nadam se da ću golovima i dobrim igrama pomoći klubu da se iz iste što prije makne.”

Dobri nastupi u Oostendeu, a onda Napoli. Zvuči sjajno, ali Napoli je na dobrom putu da dođe do svojeg prvog naslova prvaka nakon više od 30 godina čekanja…

“Kada prodaju Osimhena…”, kroz smijeh poručuje 22-godišnji napadač koji s jednakim nestrpljenjem očekuje svoje prve minute u dresu Oostendea, ali i nastavak HNL-a. Nego, za kraj, što je onda veća želja, Hajdukova titula ili dobre igre i golovi u Oostendeu?

“Nema jedno ili drugo, oboje!”, poručio je za kraj razgovora ovaj simpatični mladić koji će biti sve samo ne simpatičan stoperima iz Jupiler Pro lige…




Tagovi

Ivan DurdovDomžaleOostendeGermanijak

Ostale Vijesti