Hrvatska minimalno slavila na Malti, Italija nas odvela na Euro slavljem u Rimu!

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 13.10.15. | 22:36

Hrvatska nogometna reprezentacija je u posljednjem kolu kvalifikacija za plasman na Europsko prvenstvo 2016. godine očekivano pobijedila Maltu i to s minimalnih 1:0, a 'Vatrenima' je izravan plasman u Francusku donijela Italija koja je s 2:1 svladala Norvešku!

Izabranici Ante Čačića su u dvoboj protiv suparnika, koji je na začelju naše skupine H, krenuli s mnogo ambicija jer je ulog bio ogroman. U igri je bio izravan plasman na kontinentalnu smotru, a trebao se samo poklopiti rezultat Italije i Norveške. To se i dogodilo, ali trebalo je čekati do završnice susreta jer su Talijani odigrali ludu utakmicu u Rimu i od 23. minute su gubili 1:0 i sve do 73. minute nisu uspjeli slomiti otpor protivnika Hrvatskoj u borbi za direktno mjesto u Francuskoj. A na kraju je Italija uspjela prvo izjednačiti zahvaljujući Florenziju, te je potom Pelle u 82. minuti stavio točku na i. Italija je potvrdila vrh skupine, a naše je odvela na Euru, dok je Norvežane poslala u dodatne kvalifikacije, baš kako smo i priželjkivali.

Tijek utakmica: Malta - Hrvatska 0:1, Italija - Norveška 2:1

Znalo se i prije početka susreta da će Maltežani svu snagu baciti u obranu i da će parkirati poznati autobus i djelovalo je na startu da će Hrvatska morati biti vrlo strpljiva kako bi došla do pogotka. Tako je i bilo. Pokušavali su u nekoliko navrata Ivan Perišić, pa Nikola Kalinić, koji je pucao ravno u domaćeg golmana u desetoj minuti, a u prilici je bio i Ivan Rakitić, no mreža se nije tresla.

Na drugoj strani Malta nije bila previše opasna, a samo je neugodno izgledalo u 21. minuti kada su domaćini nakon kontakta našeg vratara Danijela Subašića i Effionga tražili jedanaesterac. No sudac se nije oglasio.

Perišić je nakon toga još jednom bio neprecizan, ali se zato iskupio za sve u 25. minuti, netom nakon što je Norveška neočekivano povela protiv Italije. Svojim šestim pogotkom u ovim kvalifikacijama je uspio osigurati vrijedno 1:0 vodstvo Hrvatskoj. Pjaca mu je sjajno dodao po desnoj strani i uz pomoć domaćeg igrača je poslao loptu u mrežu.

Kao da je našima malo laknulo, a drugi pogodak je 'visio' u zraku. Stvarali su naši akcije preko Badelja, koji je kao što je i najavljeno, zamijenio ozlijeđenog Luku Modrića i Rakitića, do Perišića, raspucao se i Pjaca, ali rezultat se do poluvremena nije mijenjao.

U svlačionici su naši vjerojatno čuli da Norvežani vode u Rimu i nisu najbolje krenuli u nastavak susreta. Maltežani su se malo oslobodili pa je u četvrtoj minuti nastavka Failla zaprijetio Subašiću, no vratar Monaca je bio siguran.

I dok smo čekali na prvu pravu priliku, pratili smo i ishod susreta u Rimu. Talijani su se napromašivali, a Norveška grčevito branila i nije to dobro izgledalo za naše. U 59. minuti je Hrvatska zamalo udvostručila vodstvo, ali Perišić nije uspio iskoristiti sjajan prodor Pjace u petercu. Domaćini su u tim trenucima malo aktivnije zaigrali, pa je brzi Effiong čak dvaput uspio pobjeći Vidi, no Maltežani to srećom nisu uspjeli kazniti i šokirati naše.

Ionako im je bilo dovoljno što Italija nikako nije mogla zabiti pogodak za izjednačenje u Rimu. Ali, tko čeka, taj i dočeka. U 74. minuti je junak Hrvatskoj bio Florenzi, koji je konačno pronašao put do norveške mreže. Zabio je pogodak za izjednačenje i poništio rano vodstvo koje je gostima donio Tettey u 23. minuti susreta, praktički iz prve akcije na utakmici. Nakon neočekivanog šoka uslijedili su mnogobrojni pokušaji domaćina jer nikada nisu izgubili službenu utakmicu u Rimu. A da se to uistinu niti ne dogodi, pobrinuo se Pelle, koji je osam minuta prije kraja poentirao za potpuni preokret Italije i vodstvo 2:1.

Hrvatskoj je u tim trenucima preostalo samo da sačuva svoju mrežu netaknutom jer su je samo minute dijelile od izravnog plasmana na Euro, a tako je i bilo. Nakon što je engleski sudac Mark Clattenburg konačno odsvirao kraj na nacionalnom stadionu Ta'Qali na Malti, počelo je veliko slavlje naših. Čačić je upisao drugu pobjedu u drugoj utakmici na klupi 'Vatrenih' i odveo je Hrvatsku u Francusku, baš kao što se i priželjkivalo prije dva ključna dvoboja u finišu kvalifikacija, bez dodatnog razigravanja...

Kvalifikacije za Euro, deseto kolo:

Grupa H:

Bugarska - Azerbajdžan 2:0 (Aleksandrov 20', Rangelov 56')
Malta – Hrvatska 0:1 (Perišić 25')
Italija – Norveška 2:1 (Florenzi 74', Pelle 82'/Tettey 23')

Poredak: Italija 24, Hrvatska 20, Norveška 19, Bugarska 11, Azerbajdžan 6, Malta 2.

(Foto: Pixsell)

Germanijak pratite i na našoj Facebook stranici!


Tagovi

malteška nogometna reprezentacijaKvalifikacije za EuroHrvatska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti