Istražili smo: Povijest čudnih Dinamovih ulaznih transfera u Mamićevoj eri

Vrijeme Čitanja: 7min | čet. 19.11.15. | 14:52

USKOK u srpanjskoj i aktualnoj istrazi tereti Zdravka Mamića i suradnike da su GNK Dinamo oštetili za oko 200 milijuna kuna. Uskoro bi se istraga mogla razviti i u nekim drugim smjerovima.

Četiri mjeseca prošla su od otvaranja prve istrage protiv izvršnog predsjednika Dinama Zdravka Mamića, a jučer ujutro policija ga je, po nalogu USKOK-a, ponovo uhitila u sklopu nove istrage. Gazdu Dinama i hrvatskog nogometa nastavlja se teretiti za izvlačenje novca iz Dinama.

Još jednom je uz njega osuđen i dugogodišnji vjerni partner Damir Vrbanović, aktualni izvršni predsjednik HNS-a i nekadašnji direktor Dinama. Međutim, novi osumnjičenici su Mamićev sin Mario, te dvojica istarskih poduzetnika Sandro Stipančić i Igor Krota.

Danas je USKOK objavio za što točno tereti Zdravka Mamića i četvoricu uhićenih, a ono što je zanimljivo jest da je Mario Mamić, kao III. okrivljenik, naveden kao stvarni voditelj poslovanja dvaju trgovačkih društava iz Švicarske i Arapskih Emirate. Prevedeno, i on je posjedovao off-shore tvrtke preko čijih se računa, sumnja USKOK, prao novac. Jučer su se u tom kontekstu spominjali samo istarski poduzetnici Stipančić i Krota, od ranije sumnjivi po istoj „praksi“.

Ljetos je USKOK, podsjetimo, Mamiću i ostalima stavljao na teret da su novac uzimali na osnovi tzv. aneksa ugovora o profesionalnom igranju. Konkretno, spominjala su se imena Luke Modrića i Dejana Lovrena, te iznos od 118 milijuna kuna za koji je navodno oštećen GNK Dinamo.

Nastavak nove istrage pak ide u drugačijem smjeru. Zdravku Mamiću i društvu sada se na teret stavlja da su novac uzimali uz pomoć agencija za prodaju igrača. USKOK vjeruje da je na Mamićev nalog GNK Dinamo uplaćivao novac raznim off-shore tvrtkama diljem svijeta za nepostojeće usluge posredovanja prilikom transfera igrača, a one su preuzimale potraživanja igrača Dinama prema klubu, koja su također bila nepostojeća. USKOK smatra da je na taj način GNK Dinamo oštećen za najmanje 79 milijuna kuna.

Neslužbeno se doznaje da su sumnjivi transferi Eduarda da Silve, Marija Mandžukića, Boška Balabana, Georga Kocha, Mathiasa Chage, Andersona Coste, Davora Vugrinca... Javnosti je bilo poznato da je Luka Modrić krajem kolovoza ili početkom rujna bio na razgovoru u USKOK-u, a isto se pretpostavljalo i za Dejana Lovrena. No čini se da su istražitelji bili iznimno vrijedni i praktički u tajnosti u protekla dva-tri mjeseca obavili razgovore s 20 igrača koji su nosili dres Dinama.

Možda i najvažnija u cijeloj priči jest pretpostavka da bi istraga USKOK-a mogla krenuti i u nekim drugim smjerovima. Naime, dosad su se „češljali“ gotovo isključivo izlazni transferi Dinama, a sada bi istražiteljima mogli postati zanimljivi i oni - ulazni. Kojih je u 13 godina Mamićeve vladavine u Maksimiru bilo itekako puno.

Ono što već nekoliko godina „bode“ u oči jest neuobičajeno velik broj manje poznatih, da ne kažemo anonimnih nogometašima sa svih strana svijeta, koji su stizali u Dinamo te u pravilu ostavljali malen ili nikakav trag. Neke od njih se poprilično platilo, a svi su imali dobre ugovore. Jesu li oni bili tek obični promašaji kakvi se mogu dogoditi u svijetu nogometa ili su dovedeni zbog nekih drugih namjera?

Odgovor na to pitanje vrlo brzo mogao bi početi interesirati i istražitelje USKOK-a.

ČUDNI TRANSFERI DINAMA U 13 GODINA MAMIĆEVE VLADAVINE
(poredani prema vrijednosti – prema podacima s transfermarkt.de)

WALID ATTA (1.200.000 eura – Lokomotiva, sezona 2011/12)

Nakon samo jedne sezone i tek osam nastupa za Lokomotivu prešao je u Dinamo. Činilo se besplatno, ali kasnije je portal Zagrebancija iz financijskog izvještaja Lokomotive otkrio da se radilo o iznosu od malo više od 9 milijuna kuna. Zanimljivo, igračeva vrijednost u tom periodu iznosila je tek 1.1 milijun kuna. Atta je u Dinamu ostao samo pola godine i upisao tek jedan nastup u prijateljskoj utakmici protiv GOŠK-a iz Dubrovnika. U siječnju 2012. godine njegov petogodišnji ugovor s Dinamom je sporazumno raskinut, te je napustio klub kao slobodan igrač. Danas je član turskog Genclerbirligija gdje uglavnom ne igra.

ANTE PULJIĆ (1.200.000 eura – Lokomotiva, sezona 2012/13)

Nakon samo mjesec dana i jedne utakmice za Lokomotivu posuđen je u Dinamo na godinu dana. Odigrao je tek jednu utakmicu i već na polusezoni vraćen je u Lokomotivu. Tamo je na proljeće 2012. godine odigrao osam utakmica, a u ljeto iste godine Dinamo ga, također je otkrio portal Zagrebancija, kupuje za 9.3 milijuna kuna. Igračeva vrijednost u tom trenutku prema Transfermarkt.de iznosila je znatno manje, između 400 i 500 tisuća eura. U novoj epizodi na Maksimiru ponovo je proveo samo pola sezone, nakon čega ga Dinamo posuđuje Lokomotivi. Danas je član Dinamo Bukurešta.

GUILLERMO SUAREZ (1.000.000 eura – Tigre, sezona 2008/09)

Doveden kao svojevrsni nasljednik Luke Modrića nakon što je ovaj otišao u Tottenham. Jedno vrijeme Argentinac je bio među najplaćenijim igračima Dinama s 300 tisuća eura godišnje, no odigrao je tek nekoliko utakmica za Modre, nakon čega je lutao po posudbama. Kasnije se ispostavilo da nije dobar niti za Inter Zaprešić. Danas je član Coquimbo Unida iz 2. čileanske lige.

DINO ŠPEHAR (500.000 eura – Osijek, sezona 2011/12)

Sin legendarnog Roberta Špehara na Maksimir je stigao za pola milijuna eura nakon dva seniorska gola za Osijek. Šuškalo se da je Mamić time htio pomoći slavonskom prvoligašu. Špehar je za seniore Dinama odigrao tek nekoliko minuta, a nije se nametnuo niti na posudbi u Lokomotivi. Prošle sezone igrao je dobro za Istru, ali ljetos je Dinamo s njime raskinuo ugovor. Danas je član Splita.

OSMAR (450.000 eura – Fluminense, sezona 2007/08)

Doveden iz slavnog Fluminensea za gotovo pola milijuna eura. U Dinamu je dobivao 100 tisuća eura godišnje, a nije upisao nijedan nastup. Šest utakmica odigrao je na posudbi u Interu, bez ijednog gola. Nakon godinu dana napustio je klub. Danas mu je 28 godina, ali nije poznato igra li uopće više nogomet. Prema dostupnim podacima, zadnje je 2012. bio član brazilskog niželigaša pod imenom Operario Ferroviario. U karijeri zabio četiri gola.

ANTUN PALIĆ (400.000 eura – Inter Zaprešić, sezona 2010/11)

Doveden iz zagrebačkog predgrađa Zaprešića. Potpisao ugovor na 4.5 godine, ali poslije tek nekoliko utakmica i jedne sezone pušten besplatno u AEK Larnacu. Nakon Cipra igrao na Tajlandu i Sloveniji. Danas je član Dinamo Bukurešta.

GORAN ZAKARIĆ (300.000 eura – Široki Brijeg, sezona 2011/12)

Od svog prijatelja Mije Jelića, dugogodišnjeg predsjednika NK Široki Brijeg, Mamić je za 300 tisuća eura uzeo Zakarića. Glasio je taj momak kao perspektiva, ali već četvrtu godinu igra po posudbama. Nakon Širokog, Lokomotive, pa opet Širokog, danas je član Zrinjskog iz Mostara.

JOSIP BREZOVEC (300.000 eura – Varteks, sezona 2010/11)

Šuškalo se da je Mamić ovim transferom htio pomoći Varteksu. Brezovec je za Modre odigrao nekoliko utakmica, a onda je besplatno pušten u Slaven Belupo. Kasnije će bljesnuti u Rijeci, a danas s velikim uspjehom igra u Serie B za Speziju.

IVAN PLUM (150.000 eura – Osijek, sezona 2010/11)

Još jedan transfer kojim se htjelo pomoći Osijek. Naime, Plum za Dinamo nije odigrao niti minute. Imao je neuspješnu posudbu u Sesvetama, a nakon godinu dana besplatno je pušten u Goricu. Zadnje je bio registriran 2012/13 za niželigaški Vukovar 1991.

RUBEN LIMA (besplatno – Hajduk, sezona 2013/14)

Dinamo ga je doveo besplatno i dao mu 300 tisuća eura godišnju plaću. Portugalac je stigao s finim referencama, jer prije toga je igrao stvarno dobro u Hajduku. Međutim, Dinamo ga se riješio nakon samo 16 utakmica. Prošle sezone bio je na posudbi u Rijeci, bez uspjeha. Vratio se u Dinamo i igrao za drugu momčad u 3. HNL! Navodno mu je ugovor u međuvremenu bio smanjen na između 150 i 200 tisuća eura, ali svejedno je najskuplji trećeligaši nogometaš u Hrvatskoj, vjerojatno za sva vremena. Ništa je to ipak prema svojevremeno 700 tisuća eura godišnje Ante Rukavine, za sjedenje na klupi ili igranje na posudbi u Lokomotivi.

ALIEU DARBO (besplatno – Wigan ?, sezona 2013/14)

Mamićima je navodno prodao priču da je igrao u Wiganu. Uzeli su ga besplatno, a nije poznato koju je plaću Gambijac dobio. Prevaru su u Maksimiru razokrili, a Darbo je nastavio putovati Europom s dodatnom referencom – da je osim Wigana nastupao i za Dinamo. Zadnje je s tom pričao pokušavao doći do ugovora na Malti.

CLEYTON (besplatno – Kayserispor, sezona 2013/14)

Novi Sammir, pa čak i bolji od njega, pisali su Dinamovi kroničari nakon nekoliko Cleytonovih treninga. On je pak tvrdio da s njime neće biti problema kao sa sunarodnjakom kojeg je došao zamijeniti. Međutim, nakon dva-tri mjeseca i šest utakmica za Dinamo napio se i popio batine prilikom noćnog izlaska. Dinamo je raskinuo ugovor, a zanimljivo, Cleyton ponovo igra kao u starim danima. Lani je za Xanthi u Grčkoj zabio 10 golova i zaradio transfer u turski Elazigspor.

PABLO MIGLIORE (besplatno – San Lorenzo, sezona 2013/14)

Došao je s nadimkom „Luđak“ i brzo ga opravdao. Nakon četiri utakmice zatražio odlazak. Novi raskid ugovora na Maksimiru. Poslije je Migliore uspješno branio za Argentinos Juniors i slavni urugvajski Penarol.

GRZEGORZ SANDOMIERSKI (posudba – Genk, sezona 2013/14)

Doveden ekspresno nakon odlaska Migliorea. Trebao je uskočiti umjesto njega, no branio je na tek deset utakmica. Vraćen natrag u Genk. Danas rezerva u poljskom prvoligašu Cracoviji.

WILSON EDUARDO (posudba od 500.000 eura – Sporting Lisabon, sezona 2014/15)

Najavljen kao „kapitalac“ koji je trebao biti zvijezda portugalske lige, ali ga je Dinamo navodno oteo tamošnjoj velikoj trojci. Ispao promašaj, s dva gola u 14 nastupa. Nakon pola godine Dinamo prekida posudbu koju je platio velikih pola milijuna eura. Danas rezerva u Bragi.

DEJAN RADONJIĆ (nepoznat iznos – Istra, sezona 2014/15)

Relativno kasno je bljesnuo robusni napadač, ali nakon devet prvoligaških golova Dinamo ga je odlučio dovesti iz Istre 1961. Došao je za nepoznati iznos, potpisao višegodišnji ugovor, odigrao dvije utakmice, da bi nakon mjesec dana bio posuđen – Istri! Danas je na posudbi u Maccabi Tel Avivu, sudioniku Lige prvaka, gdje ne igra.

(Foto: Pixsell)


Tagovi

izdvajamoZdravko MamićDinamo Zagreb

Ostale Vijesti