Sasa Miljevic/PIXSELL
Sasa Miljevic/PIXSELL

Istra 1961 je u finalu Hrvatskog kupa prvi put nakon 18 godina!

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 14.04.21. | 19:49

Senzacionalnih prvih 45 minuta domaće momčadi, Rijeka je u nastavku zabila dva pogotka, ali za treći nisu imali snage…

Prva utakmica polufinala Hrvatskog kupa bila je za poželjeti! Istra 1961 je nakon prvih 45 minuta vodila rezultatom 3:0, Riječani su u nastavku zabili dva pogotka, ali do onog trećeg, s kojim bi došli do poravnanja i produžetaka, ipak nisu mogli. Utakmica je završila rezultatom 3:2, Istra 1961 prvi je finalist Hrvatskog kupa, a prvo ime utakmice je Gedeon Guzina koji je prvo asistirao za drugi, a potom i sam zabio treći pogodak svoje momčadi!

Prvu opasniju priliku imao je domaći sastav već u šestoj minuti. Levitt je lijepom dugom loptom uposlio Japanca Haru čiji udarac lijevom nogom brani Nevistić, baš kao i onaj glavom Rafe Navarra u nastavku akcije. Nevistić je izvrsnim dvjema intervencijama sačuvao svoju mrežu netaknutom, ali svega 30-ak sekundi kasnije bio je nemoćan.

Prvi udarac iz kuta na utakmici i odmah pogdak! Svijetla reflektora uperena su ka Josipu Šutalu koji je nadskočio Luku Capana pa je tako Istra 1986 u 7. minuti stigla do vodstva – 1:0.

Domaći sastava planski je ostavio posjed lopte gostima te su uglavnom svoje napade gradili na kontrama i polukontrama. Prvu veliku priliku gosti su imali u 16.minuti kad je jako opasan udarac Menala s vrha 16-eca zaustavio vratar Istre 1961 Ivan Lučić koji je se ove sezone u nekoliko navrata istaknuo s fenomenalnim obranama.

U jeku napada gostiju, domaćin zabija svoju drugi pogodak nakon samo nešto više od 20-ak minuta. Gedeon Guzina fenomenalnom dubinskom loptom pronalazi Haru koji utrčava u prazan proctor iza leđa Nine Galovića, zaobilazi istrčalog Nevistića i rutinski postiže drugi pogodak svoje momčadi – 2:0

Bio je to četvrti pogodak japanskog napadača u Hrvatskom kupu te se 21-godišnjak iz Tokija pokazao izvrsnim pojačanjem Istre 1961 u zimskom prijelaznom roku. Njegova trenutna tržišna vrijednost iznosi 450 tisuća eura, ali ukoliko nastavi s ovakiv predstavama, stasiti Azijat neće dugo vremena biti stanovnik Pule.

Prvih pola sata igre na Aldo Drosini ujedno je i prava reklama za hrvatski nogomet. I jedna i druga momčad igrale su dobar nogomet, s tim da je domaći sastav svoje dvije velike prilke iskoristio, dok je gostima nedostajalo malo više koncentracije u ključnim trenucima

U 34. Minuti ponovno su zaprijetili domaćini. Gržan je dobro tukao iz daljine, ali Nevistić je bio siguran ovaj put. Rijeka nije odustajala od svojeg stila igre, ali dupli blok, brza kontra za njih su bili neriješiva enigma u prvom poluvemenu. Domaćin je igrao onako kako je Rijeka igrala u Europskoj ligi pod vodstvom Simona Rožmana.

Čekao se kraj prvih 45. minuta, ali domaći sastav nije bio ‘zadovoljan’ sa samo dva pogotka prednosti. Minutu prije kraja prvog poluvremna, asistent drugog pogotka, Gedeon Guzina, prihvaća dodavanje Ivančića i silovitim udarcem para mrežu Ivana Nevistića koji kao da nije ni sam znao što je snašlo njega i njegovu momčad u prvih 45 minuta – 3:0

Bilo je ovo najboljih 45 minuta Istre 1961 unazad nekoliko godina. Domaći sastav, koji je u ovoj utakmici bio lišen usluga kapetana Blagojevića i Vuka, igrao je fantastično te su potpuno zasluženo vodili. Danijel Jumić nadigrao je Gorana Tomića, a Šibenčaninu na klupi Rijeke nije preostalo ništa drugo nego da u uoči nastavka napravi čak tri promjene s kojima je pokušao promijeniti odnos snaga na terenu.

Rijeka je u utakmicu ušla kao favorit, Aldo Drosina stadion je na kojem su uglavnom ostvarivali dobre rezultate, ali ova današnja Istra 1961 igrala je takav nogomet da je prava nepravda što domaća publika sve ovo nije mogla pratiti s tribina.

Tomić, kao što se i očekivalo, u nastavku je u igru ubacio Velkovskog, Kulenovića i Libera, a baš je mladi veznjak prvi okušao svoj udarac u 51. Minuti, ali isti nije zahtjevao ozbiljniju intervecniju Ivana Lučića.

Dvije minute nakon pokušaja Libera, Rijeka zabija za smanjenje. Capan je dubinskom loptom pronašao Drmića koji fantastični prisima prima loptu i iz okreta s vrha 16-erca, i to uz pomoć vratnice, vara domaćeg čuvara mreže koji je u ovoj situaciji bio potpuno nemoćan – 3:1

U 58.minuti opasno je glavom zaprijetio Petar Bosančić nakon jednog prekida, ali njegov udarac ipak nije išao u okvir gola. Da je, teško bi ga Nevistić zaustavio…

U 70. minuti – kazneni udarac za Rijeku! Šutalo je nespretno reagirao u svojem 16-ercu i umjesto lopte udara Capana, a danas dosta ‘razmahani’ Duje Strukan bez sekunde razmišljanja pokazuje rukom prema bijeloj točki. Murić je jedan od najboljih izvođača prekida u 1.HNL, a to je potvrdio i na Aldo Drosini pa tako riječka sedmica šalje loptu u jednu, a Lučića u drugu stranu – 3:2

U 81. minuti Hara je imao priliku staviti toču na i. Hara se našao u izvrsnoj sitauciji, njegov udarac prevario je Nevistića, ali Capan na gol liniji spriječava siguran pogodak domaćeg sastava.

Do kraja utakmice gosti su bacilli sve karte u napad, ali do pogotka ipak nisu uspjeli doći. Za Istru 1961 je ovo prvo finale Hrvatskog kupa nakon 18 godina, a ukoliko u njemu budu igrali kao u prvih 45 minuta današnjeg susreta, nije nemoguće da Rabuzin zasja u Puli na kraju sezone.


Tagovi

HNK RijekaRijekaIstra 1961Gedeon GuzinaTaichi HaraHrvatski nogometni kupKup

Ostale Vijesti