Ispit zrelosti: RB Leipzig u pokušaju rušenja Bayernove dominacije

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 09.02.20. | 17:51

Derbi kola u Bundesligi igra se u 18:30 sati.

S početkom od 18:30 sati nogometaši Bayerna na svojoj će Allianz Areni ugostiti RB Leipzig, pobjednika jesenjskog dijela Bundeslige koji je ulaskom u novu godinu ušao i u svojevrsnu rezultatsku krizu.

Nakon pobjede nad Union Berlinom (3-1), poraženi su od Eintrachta prvo u prvenstvu, a potom i u Kupu, da bi zatim upisali i remi s izravnim konkurentom u borbi za naslov Borussijom Monchengladbach, golom minutu prije kraja s igračem više.

Govoriti o ispitu zrelosti za momčad kojoj je novi trener stigao tek prošlog ljeta pomalo je deplasirano. Međutim, stanje na ljestvici i jako dobre igre momaka Juliana Nagelsmanna, kako u Njemačkoj, tako i u Europi, doveli su nas do toga da adresiramo to pitanje.

>>> Pogledajte tečajeve za utakmicu Bayern - RB Leipzig

S druge strane imamo branitelje naslova kojima se dobro uzdrmala vladavina Bundesligom. Nakon lanjskog, gotovo prepuštenog naslova od strane Dortmunda, nedostatak vizije u igri i gubitak autoriteta u svlačionici glavom je platio Niko Kovač. Njegovu poziciju preuzeo je Hans-Dieter Flick koji će po završetku ove sezone prepustiti trenersku palicu nekom renomiranijem imenu, iako to uprava na čelu s Karl-Heinz Rummeniggeom još nije spremna iskomunicirati s 'Herrom' i javnošću.

Dolaskom Flicka, koji je poput njegovog današnjeg suparnika u Munchenu, igračku karijeru završio relativno rano. Nakon problema s ozljedama sa 28 godina okačio je kopačke o klin, a dobar dio karijere kao mladi strateg proveo je u Hoffenheimu, kratko se zadržio u koncernu Red Bull u Salzburgu, da bi najplodnije razdoblje imao kao pomoćnik Jogija Lowa u njemačkoj reprezentaciji.

Igra se pod njim poprilično poboljšala, ako uspoređujemo onu za vrijeme bivšeg hrvatskog izbornika, iako i dalje tu ima velikih nedorečenosti u fazi napada i manjak 'ideja'. Međutim, ono što su Bavarci definitivno dignuli na višu razinu, to je presing igra koja im omogućuje lakše i brže dostizanje željenog cilja - postizanje zgoditka.

Upravo to bi trebala biti njihova glavna uzdanica, uz fenomenalnog Roberta Lewandowskog, u večerašnjoj utakmici. Poljak je u novom desetljeću nastavio tamo gdje je stao u prošlom. Trpa nemilice, a posljednja žrtva bio je Hoffenheim u Kupu kojemu je zabio skromna dva gola. To ga je dovelo do brojke od 35 pogodaka ove sezone, a večeras će imati olakotnu okolnost jer 'rasenballovci' imaju desetkovanu obranu. Ibrahima Konate, čovjek koji se koliko toliko mogao nositi s Poljakom, je ozlijeđen, kao i kapetan Willy Orban, dok s bolovima već neko vrijeme igra njihov glavni prospekt u obrani, Dayot Upamecano.

Da ne bi ispalo da previše hvalimo Flicka u odnosu na Kovača, treba priznati kako je momčad 'Rekordmeistera' izrazito osjetljiva na kontre, poglavito od izostanka Lucasa Hernandeza. Francuz je odličan u čitanju igre koji je u nekoliko navrata spašavao Bavarce, ali sustavne probleme u njihovoj igri nije mogao niti on, pojedinac, uvijek spasiti.

A kontra Nagelsmannovih trupa jedna je od najopasnijih u ligama petice u ovom trenutku, ne samo u Njemačkoj. Bekovi Klostermann i Halstenberg, pojačani Angelinom iz Manchester Citya, na čelu sa odličnim Christopherom Nkunkuom koji se pokazao kao pravo pojačanje dolaskom iz PSG-a te sjajni Yousseff Poulsen idealni su igrači za visoko-oktansku igru jednog od najcijenjenijih mladih trenera današnjice.

Dodamo li im Danija Olma koji se, idealtipski, savršeno uklapa u ovaj sistem te Timu Wernera koji je u potpunosti eksplodirao ove sezone, dobivamo veliku opasnost za Manuela Neuera. 'Elfova jedinica' sve je sklonija greškama, a ukoliko dođe do jedne danas, vjerujte - Timo će je iskoristiti.

23-godišnji napadač Leipziga utrpao je 20 golova u Bundesligi ove sezone, tek dva manje od Lewangolskog, ali osim samih nišanskih sprava, njegovog stratega veseli dodatno još jedna činjenica. To je njegova evolucija iz striktno (krilnog) napadača, u kreatora koji se svojim pozicioniranjem, vraćanjem puno dublje prema svom veznom redu te u konačnici kretnjama bez lopte, pogotovo između bočnog igrača i stopera, stvara pomutnju u redovima suparničkih obrana. Šest asistencija na njegovom kontu samo su šlag na tortu.

Još jedna stvar koje se Bavarci moraju izrazito paziti ukoliko žele uspješno apsolvirati današnji derbi su prekidi. Leipzig je ove sezone zabio čak 12 golova iz prekida, vjerovali ili ne, deset više od aktualnog prvaka. Ako tome dodamo nedostatak ozlijeđenih stupova obrane Niklasa Sulea, vrlo dobrog skakača Javija Martineza, pa i rekonvalescenta Hernandeza, Bayern u posljednjoj liniji ostaje s relativno niskim Davidom Alabom i kiksu sklonom Jeromeu Boatengu.

Uz sve navedeno možemo zaključiti onošto se već otprije zna, Bavarci su favoriti. Leipzig je još u fazi izgradnje stabilne momčadi s Nagelsmannom, a okosnica momčadi igra već dulje vremena zajedno. S dodatkom Olma i Nkunkua dobivaju na nepredvidivosti i sigurn je da mogu ugroziti Bayernovu dominaciju.

Međutim, s Thiagom Alcantarom i Joshuom Kimmichom prvaci Njemačke imaju jedan od najjačih dueta u veznom redu koji su otporni na presing, poglavito Španjolac koji je trenutno najbolji dribler po uspješnosti s minimalno 50 pokušanih driblinga. Njihova suradnja, neumornost i vizija mogli bi biti ključni, uz 'nos' Lewandowskog, u ovom susretu.

A vjerojatno i za obranu titule.

(Foto: Reuters)


Tagovi

izdvajamoHans-Dieter FlickJulian NagelsmannRobert LewandowskiDani OlmoTimo WernerBundesligaDerbiAllianz ArenaBayernRB Leipzig

Ostale Vijesti