MOHAMED ABD EL GHANY/Action Images
MOHAMED ABD EL GHANY/Action Images

Iskupljenje Sadia Manea: Senegal je prvi put u povijesti osvojio Afrički kup nacija (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 2min | ned. 06.02.22. | 22:51

"Lavovi Teraange" su nakon infarktne završnice i izvođenja penala osvojili Afrički kup nacija, a finale će se pamtiti i po iskupljenju Sadia Manea, koji je ovim trijumfom postao najveći senegalski nogometaš ikada.

Senegal je gubio finala Afričkog kupa nacija 2002. i 2019. godine, ali ne i 2022. Nakon 0:0 u prvih 120 minuta utakmice i boljeg izvođenja penala zasluženo su slavili protiv Egipta, reprezentacija koja ima sedam naslova u ovom natjecanju.

Senegalci su imali ogromnu šansu za početak iz bajke. U petoj minuti egipatski stoper Mohamed Abdelmonem napravio je veoma naivan penal. Debelo je zakasnio u klizećem startu i pokosio Salioua Cissa. Ipak, od njegovog prekršaja još je lošiji bio udarac Sadia Manea s bijele točke. Egipatski golman i junak dosadašnjeg dijela turnira Gabaski s lakoćom je obranio Liverpoolovoj zvijezdi.

Mohamed Abou Gabal zvan Gabaski je na AFCON-u ispisao jednu od najljepših nogometnih priča posljednjih godina. Ovaj Ovaj 33-godišnji golman Zamaleka je u proteklih deset godina skupio svega tri nastupa za Faraone, a na turnir je došao kao rezervna opcija. Sjedio je na klupi do osmine finala kada se ozljedio standardni golman Mohamed El-Shenawy, Gabaski je ušao u igru i obranio penal Ericu Baillyju u raspucavanju. Egipat je otišao dalje, a Gabaski je u poolufinalu obranio dva penala protiv Kameruna i dove Faraone u finale. Sadio Mane je tako postao ćetvrti pucač u četiri utakmice za kojeg se Gabaski ispostavio kao neriješiva enigma.

U ostatku regularnog dijela utakmice gledali smo dosta tvrdu utakmicu, a golmanske vještine demonstrirao je i Edouard Mendy kada je krajem prvog dijela sjajnom paradom obranio udarac Mohameda Salaha. Uz blagu inicjativu Senegala rezultat mreže su mirovale tokom prvih 90 minuta, a i tokom produžetaka. Tako smo došli do raspucavanja, za Egipćane trećeg na turniru.

Treća ipak nije bila sreća. Gabaski je ponovno obranio penal, zaustavio je Bounu Sarra u trećoj seriji, ali Mendy je obranio udarac Lasheena, dok je Abdelmonem pogodio stativu. U posljednjoj seriji lopti je prišao Mane, ovoga puta bio je siguran, a Gabaski nemoćan i Senegal je s 4:2 nakon raspucavanja osvojio zlato.

Zbog promašaja suigrača Salah nije ni imao prilike šutirati u posljednjoj seriji i morat će čestitati svom klupskom kolegi na velikoj pobjedi.



Tagovi

Afrički kup nacijaEgipatSenegal

Ostale Vijesti