Miranda Cikotic/PIXSELL
Miranda Cikotic/PIXSELL

INTERVJU - Zoran Vulić: "Volio bi da Hajduk bude pozitivno bezobrazan, Rijeku nitko nije očekivao na vrhu tablice"

Vrijeme Čitanja: 5min | ned. 21.11.21. | 08:34

Nekadašnji igrač i trener Hajduka te trener Rijeke najavio je Jadranski derbi

Nedjeljni derbi između Rijeke i Hajduka u povijesti će ostati zapisan kao vrijedan jubilej, biti će to 100. međusobna utakmica od hrvatske samostalnosti između dva velika rivala s obala Jadrana. Zanimljivo, u dosadašnjih 99 prvenstvenih i kup utakmica učinak Riječana i Splićana je identičan, 35 pobjeda jednih i drugih, uz 29 neodlučenih ishoda. Čak je i broj postignutih golova gotovo jednak, Rijeka je postigla 127, Hajduk jedan više, 128 golova u Jadranskom derbiju.


Naravno, statistika pripada prošlosti i malo toga znači uoči dvoboja na Rujevici u kojeg Riječani ulaze sa šest bodova više od Splićana. Što možemo očekivati od derbija odlučili smo pitati jednog od najvećih nogometaša  i trenera u povijesti Hajduka Zorana Vulića, čovjeka koji je sa splitskim klubom osvojio niz trofeja. Dio trenerske karijere proveo je u Rijeci, kratko je vodio momčad s Kantride 2009. godine, ali nije imao priliku igrati protiv svog Hajduka. Međutim, čak je 10 puta bio na klupi Splićana u Jadranskom derbiju.

„I nikada nisam izgubio od Rijeke kao trener, bilo da se igralo na Kantridi ili Poljudu. Tako se poklopilo, ispalo je da sam imao dosta uspjeha protiv Riječana. Što se tiče utakmice koja je pred nama moram reći da je Rijeka vrlo ozbiljna momčad, za Hajduk su proteklih nekoliko godina vrlo neugodan protivnik. Znali su nas pobjeđivati kod kuće i na Poljudu, mada smatram da se odlaskom Matjaža Keka situacija malo popravila. Ako se ne varam u veljači smo dvaput minimalno pobijedili na Rujevici kada je trener bio Tramezzani, u jednom je dvoboju Caktaš dao gol u 94. minuti“ prisjeća se Vulić nedavne prošlosti. O Hajduku uvijek priča u prvom licu množine,  kako i ne bi kada je 417 nastupa i 84 gola ugradio  u povijest Bijelih. Naravno, iznimno poštuje Rijeku i rezultate koje postižu.

„U odličnoj su formi, zbilja igraju vrlo dobro. Čak im ova reprezentativna stanka ne ide u prilog, vidjet ćemo koliko je na njih utjecao prekid prvenstva. Hajduku je s druge strane veliki plus što je imao pauzu jer je novi trener mogao bolje upoznati momčad. Pobjeda protiv Hrvatskog dragovoljca bila je, kako se kaže, bronhi - lakše se diše. Svakako, čeka nas u nedjelju izjednačena utakmica“ rekao je Vulić pa nastavio.

„Goran Tomić radi veliki posao u Rijeci, to moram reći, stvarno je odličan trener. Nitko na početku sezone nije Rijeku očekivao na vrhu ljestvice, ali pokazali su da znaju što rade i žele. Sposobni su svima zagorčati život, imaju iskustva i kvalitete i nisu slučajno na vrhu ljestvice. Vrlo je važno, rade u tišini, to je nešto što Hajduku uvijek nedostaje“.

Tijekom igračke karijere Vulić je bio poznat kao svestran igrač, mogao je pokriti gotovo sve pozicije u momčadi. To mu je pomoglo da u trenerskom poslu bude uspješan, a o nogometu bi s njim mogli razgovarati satima, danima. Sviđa mu se kako igraju Riječani ove sezone.

„Vrlo su opasni kada stanu u blok i čekaju pogrešku, dobro se otvaraju prema napadu i imaju mirnoću u sredini terena. Jako im je oružje kontra i polukontra, kada lopta dođe do Murića, Abassa ili onog malog što je igrao u Šibenika Ampema. Jasno, u napadu je vrlo opasan Josip Drmić, za takve igrače kažemo da su „killeri“,  fantastičan je i njega se treba posebno čuvati. Meni je iz riječke momčadi najdraži Domagoj Pavičić, momak zbilja igra odlično. Neću reći da je kalibar za reprezentaciju, ali sve što pokazuje na terenu je više nego dobro. Ne ističe sam sebe, igra za momčad, dobro kontrolira loptu i daje ritam igri. Baš je igrač po mom guštu“.

U momčadi Hajduka najveću težinu ima Marko Livaja, slaže se s tim Vulić uz dodatak da mu je nužna veća pomoć suigrača.

„Mi se „kitimo“ oko Livaje, puno se toga vrti oko njega, a volio bi da ga rasteretimo. Da mu netko pomogne u napadu, mali Biuk je dobar u tome i bude li igrao sigurno će biti od koristi Livaji i momčadi. Ne znam hoće li igrati Krovinović koji je vrlo važan za Hajduk, šteta što se ozlijedio. Mislim da je ključno da Hajduk ima kompaktnost i disciplinu u igri, ne smije se srljati već moraju biti strpljivi. Po meni Hajduk ima malo bolju momčad od Rijeke, barem kada vidimo imena, ali Rijeka je igrala bolje ove sezone. Ponavljam, derbi je to, uvijek neizvjestan, presudit će glava, mirnoća, koncentracija. Volio bi da Hajduk bude pozitivno arogantan i bezobrazan, da se nametne u igri. Bude li se samo branio onda to neće biti dobro“ istaknuo je Vulić.

O Jadranskom derbiju smo dosta toga rekli, s legendarnim igračem i trenerom morali smo se dotaknuti još jednog velikog uspjeha hrvatskog nogometa, plasmana reprezentacije na Svjetsko prvenstvo u Katar.

„Nemam toliko lijepih riječi za opisati koliki je to uspjeh, koliko sam sretan zbog toga. Da mala država s četiri milijuna stanovnika igra na svakom velikom natjecanju zbilja je nevjerojatno, za svaku pohvalu. Imamo odlične igrače, odličnu atmosferu i užitak je gledati i navijati za našu reprezentaciju. Blago se onima koji to doživljavaju i proživljavaju iznutra, blago se i nama koji navijamo, možemo biti ponosni“ zadovoljno govori nekadašnji reprezentativac Jugoslavije i Hrvatske.

Za uspjehe aktualne reprezentacije ima i njegovih barem malih zasluga,  spomenuli smo mu podatak da je u mlađim kategorijama individualno radio s nekolicinom današnjih reprezentativaca.

„Radio sam se nekima od njih, istina, mogu se pohvaliti da sam podučavao Perišića, Vlašića, Pašalića pa i Petkovića dok je još bio dijete u Metkoviću. Drago mi je da su postali vrhunski nogometaši, uz talent su puno radili i zato su tu gdje jesu. Sretan sam što imam u tome nekakav doprinos“.

Vrlo dobro Vulić poznaje izbornika Zlatka Dalića, zajedno su igrali u Hajduku još osamdesetih godina prošlog stoljeća.

„Zlatko je s ovim rezultatom konačno začepio usta svima koji su možda sumnjali u njega. Mi kao narod nikada nismo sasvim zadovoljni, ali odvesti reprezentaciju na dva Svjetska i jedno Europsko prvenstvo izuzetan je uspjeh. Jasno da Dalić zaslužuje najveće moguće pohvale zajedno sa njegovim stožerom, mislim da mu nakon ovoga ni najveći neprijatelj ne može naći neku zamjerku. Svi zajedno se možemo radovati još jednom nastupu Hrvatske na najvećem svjetskom natjecanju, imamo dobru momčad i možemo biti optimisti što se tiče nastupa u Katru“ zaključio je 60-godišnji trener razgovor za Germanijak.


Tagovi

Zoran VulićJadranski derbi

Ostale Vijesti