FOTO: Privatna arhiva
FOTO: Privatna arhiva

INTERVJU - Toni Borevković: Imponira podatak da sam najskuplji igrač kluba, ali pravo je vrijeme za korak naprijed u karijeri

Vrijeme Čitanja: 8min | ned. 02.05.21. | 09:00

Interes Brage postoji još od početka sezone, ali je Rio Ave postavio previsoku i nerealnu cijenu. Mislim da se radilo o 10 milijuna eura. Ako ostanem u Portugalu u obzir dolaze samo četiri najbolja kluba, ali možda bih se više volio okušati negdje drugdje

Ulaskom Hrvatske u Europsku uniju, a bilo je to 1. srpnja 2013. godine, mnogi mladi, talentirani, ali još uvijek ne i afirmirani nogometaši uputili su se izvan granica Lijepe naše i tako napravili krivi korak u karijeri. Negdje putem su se pogubili, pali u prosječnost, a pojedinci i nestali, baš kao i talent koji ih je krasio. Primjera ima mnogo, a najčešće su oni vezani uz bivše talente Dinama i Hajduka, klubova koji u hrvatskim okvirima najviše i proizvode.

No, ima i onih drugih primjera. Pozitivnih. Oni su uglavnom vezani uz igrače koji su se prvo odlučili dokazati u našoj sredini, odigrati barem sezonu, dvije, a onda talent pokazati i u vanjskom okruženju. Jedan od takvih je Toni Borevković, 23-godišnji igrač portugalskog prvoligaša Rio Ave. Poznavateljima hrvatskog nogometa njegovo ime sigurno odzvanja u glavi, a ti isti znaju da je Borevković za razvoj odabrao teži put.

S obzirom na to da je rođen u Slavonskom Brodu, logično je da je prve korake napravio u Marsoniji, no već s 15 godina došao je u Dinamovu školu nogometa. Međutim, pravu priliku u najtrofejnijem hrvatskom klubu nije dobio i pomalo frustriran otišao je u Rudeš. Pod paskom Igora Bišćana osvojio je Drugu HNL, postao mladi reprezentativac, odigrao vrlo dobru sezonu u Prvoj HNL, a tada je došao poziv Rio Avea, kluba o kojemu Borevković nije mnogo znao.

No, prihvatio je izazov i otišao na zapad. Odmah po dolasku se dokazao i tri godine kasnije najbolji je obrambeni igrač, a ujedno i najskuplji igrač kluba. U prosjeku osvaja preko 80 posto duela i stoga nas ne čudi podatak da je za Rio Ave već odigrao stotinjak utakmica. Njegove dobre igre nisu promakle ni brojnima agentima tako da se Borevkovića svako malo povezuje s atraktivnim klubovima, a to je bio idealan povod da ga kontaktiramo i još bolje predstavimo hrvatskoj javnosti.

PEDRO NUNES/Action imagesPEDRO NUNES/Action images

Nije baš svakidašnje da obrambeni igrač, pritom i stranac, bude najeksponiraniji i najskuplji pojedinac kluba. Procijenjen si na 3,5 milijuna eura i nalaziš se na vrhu piramide Rio Avea. Sigurno te ta činjenica čini ponosnim?

Pa vjerojatno, ali nije da se zamaram time. Tri godine sam ovdje, od početka igram standardno i to je valjda logičan slijed stvari. Meni je najvažnije da uživam u igri i da sam zadovoljan, a to se podrazumijeva. Te brojke o postotku dobivenih duela i tržišnoj cijeni imponiraju s obzirom na to da tek imam 23 godine i to je veliko postignuće za mene, jer ne smijemo zanemariti to da igram u Portugalu, ligi koja je odmah iza pet najjačih u Europi.

Zanimljivo je to da si odmah po dolasku ugrabio startnu poziciju. Znači li to da su te skauti Rio Avea ciljano doveli? Kako si uopće završio u tom klubu, je li te iznenadio njihov interes dok si bio u Rudešu?

Ne mogu reći da nisam bio iznenađen, iako sam imao dobru sezonu u Rudešu. Bila je to prva sezona pod španjolskim vlasnicima i nešto se pričalo i o Alavesu, ali došao je poziv Rio Avea i prihvatio sam ponudu. Kasnije se pokazalo da sam dobro izabrao. Što se tiče početnog sastava, moram naglasiti da nisam doveden kao prva opcija za stopersku poziciju. Doveli su me kao perspektivu za budućnost, igrača koji bi u početku mogao pomoći u rotaciji, ali stvari su se posložile u moju korist. Praktički sam odmah bačen u vatru, iskoristio ponuđeno i eto, zadovoljio struku. Sad sam već tri godine standardni prvotimac.

Rio Ave je cijenjeni portugalski klub, ali pamti i bolje dane. Lani ste bili odmah iza nedodirljive četvorke, a sad ste pri dnu. Što se dogodilo, strahujete li za ostanak u ligi?

Lani smo stvarno bili odlični, a vodio nas je Carlos Carvahal, jedan od boljih portugalskih trenera, koji danas sjedi na klupi Brage. Stvorio je odličnu momčad, igrali smo atraktivno i ravnopravno s najboljim momčadima prvenstva, a na kraju osvojili najveći broj bodova u povijesti kluba i izborili Europu završivši na petom mjestu. Onda je otišao trener i dva najbolja igrača prema naprijed, a adekvatne zamijene nisu dovedene. To se vidi, jer danas imamo drugi najgori napad lige i velike probleme s realizacijom. Zabili smo samo 23 gola, a to je premalo za momčad poput nas, koja igra otvoreni nogomet. No, ove sezone liga je nepredvidljiva i vrlo izjednačena. Četiri boda smo od ispadanja, a osam od Europe i to vam sve govori. U svakoj utakmici ide se na nož, da se tako izrazim, ali uvjeren sam da nećemo ispasti. Kažem, igramo dosta dobro, težimo posjedu i stvaramo prilike, ali muči nas realizacija i nadam se da će se to popraviti u ovih nekoliko kola do kraja.

Općenito gledano, kakva je portugalska liga iz tvog kuta gledanja? Je li teška za stopera poput tebe, jer znamo da se preferira brzi, napadački i tehnički potkovani nogomet.

Nije, brzo sam se priviknuo i užitak je igrati nogomet u Portugalu. Svi teže igri, nema ovdje napucavanja lopti, već se napad gradi od golmana. Filozofija je ista kod gotovo svih klubova i zato su Portugalci cijenjeni u svijetu nogometa. Rekao bih da je po kvaliteti odmah iza pet najjačih liga Europe, a i vrlo je zanimljiva za gledanje, jer se igra atraktivan nogomet.

FOTO: Privatna arhivaFOTO: Privatna arhiva

U tom atraktivnom nogometu prednjači Sporting, koji je apsolutno iznenađenje prvenstva?

Uoči sezone svi su prstom upirali prema Benfici, jer je u pojačanja uložila preko 100 milijuna eura i na klupu vratila legendarnog Jorge Jesusa. Sukladno tome bili su glavni favoriti za naslov, no imaju godinu za zaborav. Jedno vrijeme ih je čak i Braga prestigla, a sada su treći, s 10 bodova zaostatka za vodećim Sportingom. Između njih je Porto, no Sporting je glavna priča u Portugalu. Nitko ih nije očekivao na vrhu, a zasluge idu treneru Rubenu Amorimu, za kojeg su početkom sezone izdvojili 10 milijuna eura. Dobio je sve ovlasti, po svojem guštu je slagao momčad i posložio je na najbolji mogući način. Zasluženo su na vrhu i vjerujem da će Sporting osvojiti naslov.

Moramo se prisjetiti i početka sezone i utakmice protiv Milana. Bili ste na korak do senzacije, nakon što ste prethodno izbacili Bešiktaš. Na kraju ste ispali nakon serije penala kakva se ne viđa često.

Trebali smo izbaciti Milan u regularnom vremenu, no upravo sam ja skrivio jedanaesterac u 120 minuti. Zabili su i izborili penale, koji su bili sretniji za njih. Ne znam ni sam koliko serija se pucalo, svi smo se izredali, i vratari, krenulo se u drugu rundu, ali nije nas sreća pomazila. Rekao bih da je taj poraz uvelike usmjerio sezonu, jer vjerujem da je većinu igrača dugo proganjala ta utakmica.

Vratimo se mi tvojoj karijeri. U portugalskim medijima sve se češće može pročitati da interes za tvojim uslugama pokazuje sve više klubova. Braga je nekako najupornija?

Da, interes Brage postoji još od početka sezone. Tamo je preselio naš bivši trener Carvahal i htio me dovesti. Inzistirao je na mom dolasku, ali je Rio Ave postavio previsoku i nerealnu cijenu. Mislim da se radilo o 10 milijuna eura. Htjeli su me zadržati u svakom slučaju i odlučili smo svi zajedno da ću ostati u klubu. Ugovor mi ovdje traje još dvije godine i na meni je da šutim i radim. Sve ostalo će doći.

Jesi li bio razočaran što nisi otišao u Bragu? Ili u neki drugi klub? Interes su pokazivali i Newcastle, Bournemouth, Blackburn, sad se spominju i neki španjolski, odnosno njemački klubovi. Bliži li se rastanak s Rio Aveom?

Ne mogu reći da sam bio razočaran, jer kako sam rekao, meni je najvažnije da igram. A sad, nadam li se odlasku, teško je reći, ali mislim da je vrijeme da odem, da napravim korak naprijed u karijeri i okušam se na višoj stepenici. Mislim da sam se ovdje dokazao, da teško mogu više napredovati u Rio Aveu i da je pravi trenutak za odlazak.

Taj odlazak znači ostanak unutar portugalskih granica ili se nadaš inozemstvu?

Možda bih više volio otići negdje drugdje, iako mi je i u Portugalu odlično. Uživam ovdje, naučio sam jezik, klima je odlična, ali u obzir dolaze samo četiri najbolja kluba, dakle Braga, Porto, Sporting i Benfica. Mislim da je Rio Ave po kvaliteti i tradiciji odmah iza njih i bilo koji drugi klub iz Portugala bio bi korak nazad u karijeri. To ne bi imalo smisla. Što se tiče drugih liga, ne zamaram se ovim napisima o zainteresiranim klubovima. Ako dođe i kad dođe prava ponuda, tada ćemo sve odlučiti, bez obzira na to radi li se o Engleskoj, Španjolskoj ili Njemačkoj.

FOTO: Privatna arhivaFOTO: Privatna arhiva

Ako dođe do transfera u bolji klub, vjerojatno ćeš doći i na radar izborniku Daliću. Bio si član u-21 reprezentacije, igrao si na EP u San Marinu, sigurno sanjaš i seniorski nastup?

Nada uvijek postoji, ali sve u svoje vrijeme. Trenutno sam član Rio Avea i nije realno očekivati da iz tog kluba postanem A reprezentativac. Ako odem u jači klub, vjerojatno će i očekivanja postati veća, ali jasno je da to jedna od neostvarenih želja.

Prije nekoliko godina rekao si da Dinamo nije tvoj klub, već Rudeš. Zašto si to rekao, je li ti se Dinamo zamjerio?

U Dinamu nisam dobio pravu priliku, nisu vjerovali u mene, a Rudeš me afirmirao. I zato sam to rekao. Ali to ne znači da ne volim Dinamo ili da mi se nešto ili netko zamjerio. Jednostavno sam bio u generaciji sjajnih igrača, Benković je bio naš predvodnik i bilo je logično da igra, kao što je bilo logično i to da ne želim u tim godinama sjediti na klupi. Želio sam igrati, izabrao sam Rudeš i danas mi je drago da sam tako odlučio. Dokazao sam se težim putem i sve što sam napravio, izborio sam se sam za to.

A koji klub simpatiziraš u Hrvatskoj? Za koga navijaš, da ne okolišamo?

Za Dinamo, to nije tajna. Dinamo je klub za koji se tradicionalno navija u mojoj obitelji i ja sam nastavio tim putem.

Onda ti je i drago da mu se smiješi novi naslov. Pratiš li HNL? Kakvo je tvoje mišljenje o hrvatskoj ligi?

Pratim i gledam utakmice koliko stignem. S ovim odmakom od tri godine mogu reći da je liga jako napredovala, da su utakmice sve bolje i jače i da ne može više bilo tko igrati, kao što je to bilo nekada. Dolaze sve jači igrači, transferi su sve zvučniji i to je samo ojačalo ligu. Drago mi je i zbog Osijeka, nikada nije bio ovako visoko, ali mislim da je Dinamo kvalitetniji i da će to na kraju potvrditi. Da nije bilo onih dobrih europskih nastupa i gustog rasporeda, mislim da bi razlika bila nešto veća nego što je sada.

Za kraj, kakve su tvoje želje?

Prije svega ostati zdrav i završiti sezonu na uspješan način s Rio Aveom. Nakon toga ćemo vidjeti. Kako sam rekao, volio bih se okušati na višoj stepenici, ali ne silom. Gdje god odem želim igrati i na tome ću zahtijevati.


Tagovi

Toni BorevkovićRio AveNK RudešDinamo Zagrebizdvajamo

Ostale Vijesti