Ivo Cagalj/PIXSELL
Ivo Cagalj/PIXSELL

INTERVJU - Sergej Jakirović: Premijer liga BiH se gleda više od HNL-a, a mi smo u Zrinjskom napravili totalni zaokret

Vrijeme Čitanja: 8min | sub. 02.10.21. | 09:00

Hercegovački derbi je pred nama, a što možemo očekivati u njemu otkrio nam je trener Zrinjskog. Uz to, neizostavno, dotaknuli smo se i HNL-a.

Ovog vikenda pred nama je nekoliko zanimljivih derbija koji bi mogli zadovoljiti svačiji nogometni ukus. Ljubitelji talijanskog nogometa uživat će u Torinskom derbiju, oni koje vole engleski nogomet tu je dvoboj Kloppa i Guardiole, ako ste pak ljubitelj domaćeg nogometa u nedjelju ćete pratiti zbivanja u Gradskom vrtu, a ako pretendirate na BiH Premijer ligu za vas je onda Hercegovački derbi.

Mi smo ovog puta zapeli za potonji u ligi koja je trenutno među najpraćenijima na ovim prostorima. Zrinjski i Široki Brijeg od 19 sati odmjerit će snage Pod Bijelim brijegom. Mostarci su jedni od glavnih favorita za osvajanje prvenstva, a goste im dolazi Široki Brijeg koji igra sve bolje i svakog kola sve se više bliže vrhu. Ususret derbiju razgovarali smo s nekadašnjim trenerom Gorice, a danas Zrinjskog, Sergejem Jakirovićem.

„Zrinjski je uvijek favorit za osvajanje titule u BiH Premijer ligi. Šest titula se dosad osvojilo. Igramo dobro i nakon 11 kola je prvi krug je prošao, pošto se igra trokružno, a sutra otvaramo drugi krug sa Širokim Brijegom. Sami naziv Hercegovački derbi govori da je uvijek zahtjevno, puno tenzija i većinom se igra dobro. Obično smo mi bili ti koji su bili na lopti i tražili put do gola. Međutim, u zadnje dvije utakmice smo igrali na Pecari i nismo im gol zabili. Što je zanimljivo s obzirom na to da smo imali jako puno prilika u te zadnje dvije utakmice i uzeli smo samo bod u te dvije utakmice. Tako da nas čeka jakom zahtjevna i zanimljiva utakmica. Ono što želim da u toj utakmici u prvom redu probamo postići pogodak. Znači da probijemo njihov blok. Pokazali su se kao tvrda ekipa koja prima jako malo golova i imaju najviše neriješenih rezultata u ovih 11 kola. Tako da nas čeka težak zadatak“, istaknuo je Jakirović.

Široki Brijeg ima novog mladog trenera 35-godišnjeg Juru Ivankovića koji je preuzeo prvu momčad nakon tri remija u toliko kola i ispadanja u Europi od Vllaznije te razlaza kluba s dotadašnjim trenerom Tonijem Karačićem. Za mladog kolegu i njegov klub trener Zrinjskog ima samo riječi hvale.

Respektabilno i s poštovanjem gledam na njihov rad jer znam koliko je Široki Brijeg dao jako dobrih i kvalitetnih igrača u HNL-u. Tko god prati zna da dosta igrača dolazi ili u Rijeku, ili u Lokomotivu. Sigurno im je Jure donio nešto novo. U klubu je godinama kao igrač i sad kao trener. S obzirom na to da od moje prve utakmice i sutra nema četiri standardna igrača Jurilja, Ikića, Stanića i Zachara. Dosta se toga tamo mijenja i BiH javnost očekuje da će se raspasti, ali uvijek se pojave novi igrači koji su željni dokazivanja. I uvijek slože dobru momčad koju nije lako pobijediti. Dapače, oni budu među četiri ili pet ekipa, a prošle godine su nama na primjer za bod uzeli Europu. To dovoljno govori koliko su ozbiljni. Jako zanimljiva momčad koja ima dosta mladih i dobrih igrača, a taj klub je dobra odskočna daska za korak naprijed u karijeri.“

Denis Kapetanovic/PIXSELLDenis Kapetanovic/PIXSELL


Među novim pojačanjima Širokog Brijega su nekadašnja djeca Hajduka Tonći Mujan i Jakov Blagaić. Mujan je posljednja dva kola bio najbolji igrač po izboru navijača, a u posljednjem kolu s dva gola spasio je Široki od poraza i donio remi od 2:2 u Posušju.

„Mogu kazati da je Mujan bio u kombinacijama za Zrinjski, ali smo jednostavno bili popunjeni na tim pozicijama. Nismo mogli gomilati igrače tu. Jako zanimljiv igrač kojeg poznajem još iz slovenske lige. Malog Blagajića poznajem iz Hajduka II i znam da je cijelu njihovu omladinsku školu prošao. Smatram da su napravili dobar korak došavši u dobru i zdravu sredinu. Sigurno da su oni u ovih zadnjih par kola napravili razliku. Donijeli su nešto novo prema naprijed i latentna su opasnost u svim utakmicama.“

Prvo mjesto u BiH trenutno drži Tuzla City. Sarajevske momčadi unatoč problemima koji su ih snašli i dalje su blizu vrha, a prošlogodišnji prvak Borac iz Banja Luke je isto tu. Takav odnos snaga u kojem nekoliko klubova pretendira vrhu čini svakako ligu zanimljivijom.

„Borac nije kao prošle sezone, ali je tu blizu. Oni i Tuzla City imaju utakmicu manje koja se treba odigrati u Banja Luci, a to će igrati u vrijeme reprezentativne pauze. Sigurno da Tuzla City ima jaku momčad i širinu. Kad vidite tko tu s klupe ulazi vidite da su to jako dobri igrači koji mogu igrati u bilo kojem klubu u BiH. Kad im zašteka momčadska igra imaju individualce koji jednim potezom rješavaju utakmice i to se trenutno događa. Mi i oni smo dosad pokazali najviše. Sarajevo je u problemima oko tog investitora, radnih dozvola, gdje je Goran Sablić imao dosta problema, ali sad su se kompletirali i očekujem još bolje Sarajevo iza reprezentativne pauze. Tomislav Ivković radi u Željezničaru dobar posao tko god što mislio. Zato što su krenuli doslovno iz nule. Igraju igrači koji su prije bili na posudbama, a Tomo to sve dobro slaže. I tu je Velež koji je zapao malo u probleme nakon Europe. Nisu pogodili dobro s mladim igračima, odnosno malo ih imaju pošto je tu novo pravilo da morate početi s dvojicom ispod 21 godine. Neki su se za to pripremili, a neki nisu. Uglavnom se ti klubovi i mi uvijek bore za najviše pozicije u BiH ligi.“

Jakirović je dosta dobro posložio momčad Zrinjskog koja je trenutno na drugom mjestu, a u dosadašnjem dijelu prvenstva primili su najmanje golova. Mi smo istaknuli Nemanju Bilbiju, najboljeg strijelca Zrinjskog trenutno, a on nam je istaknuo još niz imena.

„Imamo puno igrača koji su nositelji igre. U odnosu na prošlu godinu smo ostavili Jakovljevića i doveli Barišića, a to su stupovi naše obrane. Imamo Bekića na lijevom beku i Tičinovića koji igra preporođeno na desnom krilu. Tu je i Juranović na lijevom krilu te dva mlada U21 reprezentativca Savić i Bašić koji su naši standardni igrači bez obzira na pravilo o mladim igračima. Doveli smo i Kamenara. Ima tu dosta dobrih i zanimljivih igra te jako puno mladih igrača koji polako dolaze na pozornicu i dobivaju priliku. Zadnjeg kojeg smo od mladih priključili je napadač 2003. godište Sablić koji je pokazao na nekoliko utakmica da se na njega može ozbiljno računati. A tu je i standardni U21 reprezentativac napadač Mašić. Tako da smo mi napravili totalni zaokret u odnosu na prošle godine Zrinjskog. Odlučili smo se na jedan miks mladosti i iskustva, a zasad to ide dobro. Bože zdravlja i ja se nadam da će biti još bolje.“

HNL je neizostavna tema s Jakirovićem čiji je bio dio kao igrač i kasnije trener. Ove sezone glavna tema je pojačani Hajduk, a Jakirović je s njima imao pozitivan skor za vrijeme svog mandata u Gorici. Osvrnuli smo se na trenutno stanje snaga u HNL-u i očekivanja od ove sezone. 

„Nije Hajduk ni tada bio loš, nego je ispalo tako. Mislim da je 4-2-2 bio skor u vrijeme dok ja bio trener. Imao sam dva poraza na Poljudu. Od Burića 3:0 i 6:0 od Tudora. Hajduk sad ima dobru, konkurentnu i potentnu momčad tako da će to biti jako neizvjesno. Naravno uz pomoć navijača koji su uvijek podrška. Nikome nije lako doći na Poljud odigrati utakmicu. To samo kad čovjek osjeti zna o čemu se radi. Imamo tu još Dinamo, Rijeku i Osijek koji čine ovu standardnu četvorku. Sigurno će to sve biti neizvjesno. Ono što je najjače za HNL je da je to jedan maraton koji traje 36 kola gdje ne možeš stalno biti u uzlaznoj putanji. Znači dođe trenutak kad ćeš oscilirati i tu je bitno kako ćeš se tu provući i koliko bodova uzeti. Jer nikoga nije lako dobiti. Ni Hrvatski dragovoljac, ni Istru 1961 u Puli i ništa to nije lagano kako se čini. Igra se dobar i brz nogomet, a to je sve počelo od infrastrukture, znači hibridnih terena gdje više ne pati tehnička izvedba. Ne gledaš više u loptu gdje će ti odskočiti, nego gledaš ispred sebe i igra se brže. Možemo kazati da naši klubovi nisu napravili rezultat u Europi, uvijek je Dinamo taj koji vuče. Ali Hajduk je nova ekipa i vjerujem da će u budućnosti to biti još i bolje.“

Ivo Cagalj/PIXSELLIvo Cagalj/PIXSELL


Od ulaska u 1. HNL Gorica pleše oko mjesta za ulazak u Europu, a borba za opstanak od prvog dana u nijednom trenutku nije bila opcija. Jakirović je na klubu turopoljskog kluba proveo dvije godine, a povukli smo i usporedbu momčadi iz njegovog mandata te ove današnje nešto mlađe.

„Moram kazati na početku da je prošle sezone Gorici izmigoljila Europa zbog velikih problema s ozljedama. Kad vam se od tri standardna vezna igrača ozlijede dva(Suk i Kalik) koji su nosioci igre u tom trenutku, nemate toliku širinu za to izvući. Gorica je, uz postojeći kostur Dvorneković, Jovičić i Babec koji su već treću godinu tamo te Lovrića koji čine veliku razliku, dovela igrače iz 2. HNL. Ti igrači su u drugoj ligi radili razliku. Uz to je tu i standardni skauting koji uvijek pronađe prave igrače. To je jedna nova momčad u odnosu na moju. Pod Krunoslavom Rendulićem stvarno dobro igraju i stvaraju puno prilika, a imaju malo peha. Kad vi zabijete šest golova u tri utakmice, a osvojite bod ili ne osvojite ništa sve vam je jasno. Sigurno su među pet momčadi u Hrvatskoj, a samo je pitanje hoće li biti četvrti ili peti. Sve zavisi, ali zasigurno pripadaju vrhu.“

Kod BiH lige je zanimljivo da je na stadionima praćenija od HNL-a. Može se reći da u BiH vrijedi pravilo 'suport your local football team' pa su time i tribine ispunjenije. Za kraj nam je otkrio što po njegovo mišljenju nedostaje BiH Premijer ligi da dosegne ovaj nivo HNL-a.

„Nedostaju hibridni tereni. Ovdje ga ima samo Željo na Grbavici i to je milina kad gledate i igrate tu utakmicu. Predsjednik saveza je do kraja godine obećao da će Banja Luka, Mostar i Tuzla dobiti hibridne terene i sigurno da će biti bolji nogomet. Ono što je meni jako zanimljivo i to pratim je da puno više gledatelja gleda Premijer BiH ligu nego HNL. Dakle nevjerojatne, dakle samo usporedite izvještaje i sve vam je jasno. Ljudi ovdje jako vole nogomet, vidi se da uživaju i stvaraju dobru atmosferu. Tako da je milina, a pogotovo nakon korone, igrati i biti sudionik takvih utakmica“, zaključio je Jakirović.



Tagovi

Sergej JakirovićTonći MujanZrinjskiMostarBiH Premijer liga

Ostale Vijesti