Vjeran Zganec Rogulja / PIXSELL
Vjeran Zganec Rogulja / PIXSELL

INTERVJU - NEMANJA GLAVČIĆ: Volio bih završiti u nekom od tri kluba velike četvorke HNL-a

Vrijeme Čitanja: 9min | sub. 27.03.21. | 10:00

Hrvati i Srbi slični su po talentu, ali ne i mentalitetu. A osnovna razlika je u ligi s 10 klubova. Tu nema lake utakmice, ova liga izazov je za sve i za svakoga. Zato u HNL i dolaze kvalitetni stranci i to je velika prednost pred srpskom ligom, u kojoj igra 20 klubova i u kojoj Zvezda i Partizan žive samo za međusobne derbije

Prije dvije godine došao je u Hrvatsku na mala vrata, nitko za njega nije znao niti čuo, a danas je najbolji i najskuplji pojedinac svojeg kluba i jedan od ponajboljih veznjaka u HNL-u prema svim statističkim podacima. Zabija, asistira, vodi igru, vuče konce, pokazuje klasu i dokazuje talent, a tek su mu 24 godine. Njegovo ime je Nemanja Glavčić i igrač je Slavena Belupa.

U Koprivnicu je došao 2019. godine iz Spartaka iz Subotice, a školu nogometa prošao je u Partizanu. U srpskoj ligi odigrao je stotinjak utakmica, oko 60 nastupa ima i za mlade reprezentacije Srbije, za koje je zabio pet golova. Za seniorsku vrstu nikada nije igrao i to mu je jedna od neostvarenih želja, no ako ovako nastavi, nema sumnje da će preseliti u bogatiju sredinu, a samim time i doći na radar izbornika Srbije.

Kada je dolazio u Podravinu, bilo je mnogo upitnika nad glavama koprivničke publike, no uskoro je demantirao sve dušobrižnike i postao standardni prvotimac Ivice Sertića, a zatim i Tomislava Stipića. Štoviše, pod vodstvom Stipića se preporodio i izbacio u prvi plan. Danas je s pet golova prvi strijelac kluba u aktualnoj sezoni, s osam asistencija prvi asistent kluba i treći lige (iza Bočkaja i Majera), pet puta pojavio se u momčadi kola, a nalazi se i u top 10 igrača u ukupnom poretku za najboljeg pojedinca lige.

Za Farmaceute je od svog dolaska odigrao ukupno 58 utakmica u prvenstvu i sedam u kupu, a u tom periodu udvostručila mu se tržišna vrijednost i danas je procijenjen na 850.000 eura. Za razliku od terena, u privatnom životu je tih i povučen, no uspjeli smo ga nagovoriti i opširnije predstaviti svim ljubiteljima nogometa u Hrvatskoj. Njegovu priču donosimo na Germanijaku.

Prije svega, otkud ti u Prvoj HNL, Koprivnici i Slaven Belupu?

"Kada sam dolazio htio sam napraviti korak naprijed u karijeri, a Slaven sam vidio kao međustepenicu prema boljim ligama i klubovima i u dogovoru sa svojim agentima dogovorio sam ovaj transfer. Osim toga, Hrvatska je bila druga na Svjetskom prvenstvu u Rusiji, a to znači da u ligi ima kvalitete i to mi je bio dodatni motiv da dođem", počinje priču Nemanja Glavčić u intervjuu za Gerrmanijak.

Farmaceuti, ipak, nisu sam vrh hrvatskog nogometa, iako su jedan od dugovječnijih klubova u ligi. Kako s odmakom od dvije godine gledaš na taj transfer? Žališ li za tim potezom možda?

"Iskreno ne! Tražio sam stabilnu sredinu, klub s ambicijama i bile su najave kada sam dolazio da ćemo napasti peto mjesto. Privukla me vizija kluba, mirna je to sredina i nikako nisam pogriješio u svom odabiru. Istina, ne borimo se trenutno za Europu, ali to je samo dokaz koliko je liga jaka. Volim igrati u HNL-u, svakog vikenda su jake utakmice, klub i sredina su me prihvatili i nemam nikakvih problema. Štoviše, Slaven je dobar klub za napredovanje, miran je grad, nema pritiska, a to su idealni uvjeti za jednog mladog nogometaša."

Dovoljno toga prošao si i u Srbiji i u Hrvatskoj kako bi mogao usporediti ove dvije lige. Koje su razlike?

"Prije svega rekao bih kako smo jako slični po talentu, ali ne i mentalitetu. A osnovna razlika je u ligi s 10 klubova. Tu nema lake utakmice, ova liga izazov je za sve i za svakoga. Zato u hrvatsku ligu i dolaze kvalitetni stranci i to je velika prednost HNL-a pred srpskom ligom. U Hrvatskoj znaju da će često igrati derbije i kvaliteta lige je svakako na vašoj strani. Osim toga, tu su tereni s hibridnim travnjacima, koji mnogo znače i koji podižu kvalitetu lige. "

Možeš li usporediti snagu Dinama, Hajduka, Rijeke i Osijeka s onima Crvene Zvezde i Partizana

"Sve su to slični klubovi, svatko protiv svakoga može igrati ravnopravno, ali opet laganu prednost dajem Hrvatima, čisto zbog lige. Imate četiri jaka kluba u ligi, a ostalih šest spremno je zapapriti favoritima. To se vidi i u europskim nastupima, gdje Dinamo dolazi daleko baš zbog te jake lige. U Srbiji su velikani samo Zvezda i Partizan i kada na to uklopite 20 klubova, koliko ih igra u najvišem rangu, jasno vam je o čemu pričam. Zvezda i Partizan žive za ta dva međusobna derbija, a u Hrvatskoj vodeći klubovi moraju biti maksimalno koncentrirani i pripremljeni na svako kolo."

Što se tiče tvoje priče, dijete si Partizana, ali nisi se u njemu previše naigrao. Zašto i kako ti je tekla karijera?

"Bio sam jako mlad kad sam potpisao prvi profesionalni ugovor u karijeri. Praktički sam odmah bio priključen prvoj momčadi, odigrao sam uskoro i tri utakmice za Partizan, ali nakon jednog perioda pao u drugi plan. Nije lako biti u tako velikom klubu i tražio sam afirmaciju kroz drugu sredinu, jer sam htio igrati, to mi je bilo najvažnije. Otišao sam u Spartak iz Subotice i tamo proveo možda najljepše dane u karijeri. Igrali smo Europu, izbacili neka jaka imena i to ću posebno pamtiti. Mogu reći da sam našao svoj put kroz manji klub i to smatram uspjehom."

Pretpostavljam da si igrao s nekim poznatim igračima u Srbiji?

"Izdvojio bih Sašu Ilića, koji mi je bio jedno vrijeme suigrač, a koji je legenda kluba. Igrao sam i s Ivanom Šaponjićem, igračem Atletico Madrida koji je na posudbi u Cadizu, a bio je tu i Bojinov. Općenito, igrao sam s dosta poznatih igrača u tim mladim reprezentacijama Srbije, a izdvojio bih to da sam jednom bio kapetan Luki Joviću, današnjem igraču Real Madrida. On je već u tim mladim danima pokazivao veliki talent, pola Europe ga je lovilo."

Ispričao si nam mnogo toga o svojoj prošlosti, no kakvi su ti planovi u budućnosti? Ugovor te i dalje veže uz Koprivnicu?

"Da, još nekoliko mjeseci sam ugovorom vezan uz Slaven Belupo, ali klub ima opciju da produži ugovor na još jednu godinu. Hoće li se to dogoditi ja ne znam, ali ne bih imao ništa protiv. Iskreno, o tome previše ni ne razmišljam, cilj mi je privesti ovu sezonu što mirnije kraju. Siguran sam da ćemo izboriti ostanak u ligi, jer kvalitete u svakom slučaju imamo."

A nakon Slavena? Sigurno bi se volio okušati u nekoj jačoj ligi? Je li bilo možda već kakvih kontakata? Moglo se pročitati da je interes pokazivao jedan klub iz Kanade, ali i Partizan.

"Da, bilo je nekih napisa o tome, ali mene nitko nije kontaktirao tako da to ni nisam shvatio ozbiljno. Što se tiče planova, svima je želja napraviti neki iskorak, okušati se u jačim ligama, tako da i ja težim tome, ali ponavljam, trenutno je sva koncentracija usmjerena prema Slavenu. Nakon toga ćemo vidjeti, ali nogomet je takav da je teško nešto konkretnije planirati. Danas si tu, sutra već možeš biti na drugom kraju Europe. Što se tiče stila, volio bih igrati u Španjolskoj, imam određene simpatije prema toj ligi."

Bi li prihvatio poziv nekog kluba iz Hrvatske ili ćeš, kada za to dođe vrijeme, razmišljati isključivo o inozemstvu?

"Velika četvorka hrvatskog nogomet je uvijek primamljiva i sigurno da bih razmislio o njihovoj ponudi. Prije svega, volim igrati na Maksimiru, Rujevici i Gradskom vrtu i ne bih imao ništa protiv toga da završim u jednom od tih klubova. I ostali su na visokom nivou, ali ova tri zaslužuju posebnu pažnju ako mene pitate. Već sam rekao i ponovit ću, hrvatska liga iz godine u godinu raste i imam stvarno visoko mišljenje o njoj. S vremenom te učini boljim igračem i mislim da se to vidi i u mojem primjeru.

A recimo, da dođe ozbiljan poziv Partizana, bi li se vratio nazad u srpsku ligu?

"Partizan je moja kuća, tamo sam se razvijao i odradio najviše toga i naravno da postoje emocije prema klubu. Srce bi u tom slučaju reklo da, ali razum vjerojatno ne. Volio bih se okušati u nekoj jačoj ligi, probati nešto novo i veće, iako je i Partizan veliki klub. Iskreno, teško mi je dati točan odgovor na ovo pitanje, ali je sigurno da bih dobro razmislio o eventualnoj ponudi."

Vratimo se mi u HNL. Zanimljivo je gore, zanimljivo je dolje, pola lige je u borbi za opstanak. Kako i zašto se Slaven našao u toj borbi? Malotko je to očekivao od njega s obzirom na to da je riječ o stabilnoj sredini.

"I na to pitanje mi je teško odgovoriti. Igramo dobro, imamo prepoznatljiv stil, ali rezultati nam ne idu na ruku. U nekim utakmicama smo kiksali, u nekima nas sreća nije pomazila i sad smo tu gdje jesmo. Ali nema mjesta za paniku, ne bojim se za Slaven Belupo i mislim da ćemo uspješno odigrati do kraja. Kažem, imamo kvalitetu za nešto više, ali realizacija nas muči. Eto, i sad u zadnjoj utakmici protiv Istre smo dominirali, ali i promašili penal, pogodili stativu i jednostavno nam je sreća okrenula leđa. Tu nam je uzela, negdje će nam vjerojatno vratiti."

Moramo se dotaknuti i trenera Tomislava Stipića. Jedni ga vole, drugi se smiju iz njega, no nema dvojbe da je unio u HNL nešto svojeg, zrači karizmom kakvu ne viđamo često. Kako vi igrači gledate na sve to?

"Te njegove izjave ne bih komentirao, one su jednostavno dio njega. Mogu komentirati jedino ono što se događa na treninzima, a tu je pravi profesionalac. Imamo odličan odnos, slijedimo ga baš kao i njegove ideje i kao što sam rekao, mislim da u globalu igramo dobro. Donio nam je prepoznatljivi stil, imamo svoj identitet, ali svi skupa smo svjesni da možemo bolje i mislim da je pravo vrijeme za bodove, a ne da samo ostavljamo dobar dojam."

Hajdemo se sad s dna prebaciti na vrh ljestvice. Tko će osvojiti naslov prvaka u Hrvatskoj?

"Igrao sam i protiv jednih i protiv drugih i mogu reći da su te dvije momčadi zasluženo u borbi za naslov. Tko će na kraju biti prvi teško je reći, ali imam dojam da će presuditi veći motiv. Kvaliteta je na strani Dinama, koji je i naviknut na trofeje, ali Bjelica je znalac, odlično je posložio Osijek i sigurno su gladniji trofeja. No to, opet, ne znači da Dinamo nema motiva, pogotovo sad kada ga je Krznar preuzeo."

A što se tiče igrača, koga bi izdvojio u Hrvatskoj, a koga izvan nje?

"Ne bih nikoga, jer nemam nekog uzora. Pratim mnogo klubova i mnogo odličnih igrača, ali ne bi nikoga posebno izdvojio s te europske razine, jer bi to bilo nepošteno. Što se tiče HNL-a, sviđa mi se Ademi i energija koju donosi Dinamu. Morate biti svjesni toga da u jakoj konkurenciji Dinama nije lako praviti razliku, ali je Ademi pravi. Dinamo nije isti s njim ili bez njega i zato bih Ademija izdvojio iz HNL-a."

Tvoj učinak je također impresivan. Najbolji si strijelac i asistent kluba. Treći si asistent lige, a dolaziš iz kluba s dna ljestvice. Općenito gledano, brojkama se izdvajaš, točnije odskačeš od konkurencije uključene u ligu za opstanak. Kako ti gledaš na sve te brojke?

"To su lijepe brojke i sigurno da imponiraju. One su dokaz da se trud uvijek isplati i vjerujem da ću nastaviti biti sve bolji i bolji. U globalu, mogu reći da sam zadovoljan smjerom u kojem mi se karijera razvija."  

Na kraju, moramo te pitati i o reprezentaciji Srbije. Prošao si sve mlađe selekcije, vidiš li se jednog dana i u seniorskoj? Točnije, vjeruješ li da ćeš jednog dana doći na radar izbornika?

"Reprezentacija Srbije je velika želja. Na meni je da radim i da netko to vidi. Vjerujem da bih prelaskom u neki veći klub napravio korak naprijed i u tom reprezentativnom smjeru, ali nema smisla nešto forsirati. Kažem, vjerujem u sebe i ako ću zaslužiti - poziv se doći. Bio sam član svih mlađih uzrasta, čak sam bio i kapetan, i duboko u sebi se nadam da ću jednog dana staviti na sebe i dres seniorske reprezentacije Srbije."


Tagovi

Nemanja GlavčićSlaven BelupoPrva HNLizdvajamo

Ostale Vijesti