EXPA/PIXSELL
EXPA/PIXSELL

INTERVJU - Milan Badelj: Ovaj Dinamo je fizički moćniji i raznovrsniji od mojeg, a Ademi bi trebao biti uzor svakom klincu

Vrijeme Čitanja: 10min | pon. 05.04.21. | 09:04

Villarreal ne pratim previše, ali kada izvučeš Španjolce ne možeš reći da si se usrećio. Veća bi sreća bila izvući Nijemce, Talijane ili Francuze, jer nam Španjolci generalno ne pašu. Slični smo, želimo i jedni i drugi uspostaviti kontrolu nad posjedom lopte, želimo se nametnuti kroz pas igru, a oni su tu majstori

Pred nogometašima Dinama u četvrtak je povijesna utakmica. Znamo, mnogo je bilo takvih i uz mnoge se vezala ova fraza, ali ovaj put o povijesnoj utakmici možemo pisati doslovno, točnije u punom smislu te riječi, jer Zagrepčani su u Europi dogurali do faze natjecanja u kojoj nisu igrali više od pet desetljeća. Do četvrtfinala Europske lige.

Feyenoord, CSKA Moskva, Wolfsberg, Krasnodar i Tottenham položili su oružje pred modrim trupama, a u novu bitku kreće se protiv španjolskog Villarreala. Kluba iz vrha španjolske LaLige, koji se u prošloj fazi natjecanja već riješio jednog Dinama - onog kijevskog. Nema sumnje kako u gradu keramike i ovaj put imaju slične planove, ali mnogo toga pitat će se i Zagrepčane, koji su protiv Tottenhama pokazali da su sposobni za velike stvari.

Ove dvije momčadi već su igrale zajedno. Bilo je to krajem 2010. godine, kada je Dinamo slavio na Maksimiru 2:0, a Villarreal na svojem El Madrigalu 3:0. Igralo se u sklopu grupne faze Europske lige, u kojoj su još igrali Club Brugge i PAOK. Dinamo nije prošao dalje.

U tim dvobojima protiv Španjolaca igrao je i Milan Badelj. Veznjak koji i dalje drži treće mjesto na popisu igrača iz HNL-a po broju nastupa u UEFA-inim natjecanjima. U plavom dresu odigrao je 52 euro-utakmice, a ispred njega su tek Sammir (78) i Ademi (82). Prije nego što je 2012. godine otišao u HSV, bio je kapetan Dinama, a od 2014. godine za kruh zarađuje u Italiji. Firenca, Rim (Lazio) i sada Genoa njegove su destinacije, no u srcu su zauvijek Zagreb i Dinamo.

Badelj ima iskustva, ima znanja, posjeduje nogometnu inteligenciju, a imao je punu minutažu i u te dvije utakmice protiv Villarreala. Drugim riječima, idealan je sugovornik za najavu susreta koji se u četvrtak igra na Maksimiru. Kada smo ga nazvali, odmah nam je naglasio da nije previše upoznat sa snagom današnjeg Villarreala, ali zato vjerno prati svoj matični klub, koji je izrastao u ozbiljnu europsku momčad. Svoja razmišljanja podijelio je s čitateljima Germanijaka.

Odmah za početak pitat ćemo te kakve su šanse Dinama u ovom četvrtfinalu?

"Još uvijek sam pod dojmom pobjede nad Tottenhamom i mislim da ništa nije nemoguće. Dinamo nije favorit, ali ako ponovi igru kao u uzvratu protiv Engleza, naravno da može proći. Kada sam gledao ždrijeb i imena protivnika, sve to djelovalo mi je kao prolazno. To je dovoljan znak kakav su utisak na mene ostavili dečki dosadašnjim igrama u Europi. Sve su to renomirana europska imena, ali Dinamo se nikoga ne mora bojati uz igru kakvu ima u posljednje vrijeme, pa tako ni Villarreala", počinje Badelj priču za Germanijak.

DANIELE MASCOLO/Action imagesDANIELE MASCOLO/Action images

Jesu li te iznenadile ovogodišnje igre Dinama? Mnoge jesu i mnogi nisu vjerovali da će dogurati ovako daleko.

"Pratim Dinamo uvijek i gledam više manje sve njegove utakmice. Dizali su se tijekom sezone i bili su pravi uvijek kada su to trebali biti. Ovaj Dinamo djeluje mi moćno i zrelo. Nadam se samo da će se oporaviti do kraja Gvardiol i Petković, jer bilo bi lijepo kada bi momčad u utakmicama poput ove bila kompletna. O značaju Petkovića ne trebam previše trošiti riječi, a Gvardiol je čudo od igrača. Nisam nikada vidio nekog u tim godinama da bi igrao toliko zrelo. Bilo bi šteta da netko od njih ne zaigra."

Kakav je bio onaj tvoj Dinamo, a kakav je ovaj današnji? Mogu li se te dvije generacije uspoređivati?

"Mi smo bili dijametralno suprotni od ovog današnjeg Dinama. Ovaj Dinamo je prava europska momčad, a smatram da mi to nismo bili. Ovom Dinamu dođe jedna CSKA Moskva i oni je izdominiraju. Onda ti dođe Krasnodar pa ga bez većih problema nadigraš u obje utakmice, a nakon toga s tri gola razlike razbiješ i Tottenham te ga izbaciš iz Europe. To dokazuje koliko je Dinamo kompaktan i fizički moćan. Mi smo bili više tehnička momčad koja se našla u problemu ako si joj uzeo loptu. Dok smo se uspjeli nametnuti izgledali smo dobro, kao u Zagrebu protiv Villarreala prije tih desetak godina, ali tamo su oni dominirali, a mi izgledali pogubljeno. A ovaj Dinamo ne pati od posjeda lopte, ne pati ako ga protivnik stisne i raznovrsniji je od nas. Također, djeluje mi fizički moćnije. Znate, nogomet se razvija, a Dinamo je napravio selekciju igrača koji su na europskoj razini moćni i fizički i tehnički. Mislim, igraju ravnopravno protiv jednog Tottenhama, nema se tu što dodati."

A kakav je Villarreal? Što možemo reći o njemu? Jesi li ga pratio u posljednje vrijeme i možemo li ga usporediti s Tottenhamom?

"Iskreno, nisam ga previše gledao. Znam da su doveli dosta igrača iz Valencije, koju inače jako cijenim. Isto tako znam da su jako opasni prema naprijed, ali ono što mu je najveća prednost je ta jaka liga iz koje dolazi. Također, imaju iskustvo igranja u Europi, prije nekoliko godina odlazili su i dalje od ove faze, ali u globalu ne treba ga se bojati. Pogotovo ne kada iz natjecanja izbaciš jake Engleze. Što se tiče usporedbe, teško mi je to reći, jer kao što sam rekao, Villarreal nisam gledao previše. Tottenham jesam, igraju toplo-hladno i možda su jače ime, ali to ništa ne mora značiti."

Dok znamo koja su imena bila u ždrijebu, je li Dinamo imao sreće? Općenito gledano, Hrvatima nikada nisu odgovarale momčadi iz Španjolske ili Portugala...

"Kada izvučeš Španjolce ne možeš reći da si se usrećio. Istina, možda bi Granada bila sretnije rješenje, ali teško je to reći. Rekao bih da bi veća sreća bila izvući Nijemce, Talijane ili Francuze, jer nam Španjolci generalno ne pašu. Slični smo, želimo i jedni i drugi uspostaviti kontrolu nad posjedom lopte, želimo se nametnuti kroz pas igru, a oni su tu majstori. Recimo, moja generacija je imala s tim velikih problema. Kad bi nam netko uzeo loptu i nametnuo se kroz igru, bili bismo izgubljeni. Ali mislim da ovi dečki nemaju s tim problema. Dinamo je ozbiljna europska momčad, ne kažem da je Real Madrid, ali nisu klasični hrvatski predstavnik koji ovisi o tome hoće li kroz pas igru doći do prilike za gol. Ovaj Dinamo je raznovrstan i ima dobre zamjene na svakoj poziciji, što se, također, može pokazati važnim."

MATTHEW CHILDS/Action imagesMATTHEW CHILDS/Action images

Na temelju svega ovoga što si rekao, koje su onda prednosti Dinama, a koje Villarreala?

"Dinamo ima zajedništvo i djeluje mi poput familije. Tako se i ponašaju na terenu. Svi su nevjerojatno sretni jedan zbog drugoga i spremni su poginuti jedan za drugoga. Primjerice, kada netko izgubi loptu, nema odmahivanja rukom ili negodovanja, odmah se reagira po toj izgubljenoj lopti. Jednostavno, dečki žive jedan za drugog, svjesni su da pišu povijest, svjesni su da mogu stići u polufinale jednog europskog natjecanja, a to je super teško u ovo novije doba nogometa. Što se tiče Villarreala, možda im je najveća snaga trener Unai Emery. Svi ga respektiraju, stručnjak je za Europu, osvajao je ovo natjecanje nekoliko puta. Španjolac je, ali nije klasičan španjolski trener i sigurno je dobro upoznat sa snagom ovog Dinama."

Zanimljivo, Ademi je igrao u onoj tvojoj generaciji, a istrčat će i sada. Ovaj put kao kapetan.

"Ademi je srce Dinama. Izrastao je u pravog kapetana i on bi trebao biti uzor djeci. Imam sina i da ima koju godine više, da hoće ići na utakmicu, rekao bih mu, „mali, samo gledaj njega i naučit ćeš mnogo toga“. Njegov odnos prema klubu je specifičan, a njegov govor tijela pokazuje da ima respekta prema klubu, grbu, prema svlačionici i prema tribinama. Ukratko, on je pravi kapetan Dinama i ponosan sam što smo jedno vrijeme dijelili svlačionicu i što sam sudjelovao u jednom dijelu njegova odrastanja."

Idemo se malo odmaknuti od Dinama i vratiti na reprezentativno okupljanje. Debitirao si prije više od 10 godina i skupio dovoljno iskustva. Postoji li strah od neplasmana na Svjetsko prvenstvo u Kataru? Ovaj ciklus bio je prilično neuvjerljiv.

"Nema straha, iako nismo pravi. Ne izgledamo onako kako bi Hrvatska trebala izgledati, a sve je narušio onaj poraz u Sloveniji. Nakon toga uslijedila su mučenja protiv dviju reprezentacija koje su se zatvorile, koje su negledljive i razumljivo je to da smo se našli na udaru kritika. Ali isto tako siguran sam da ćemo biti sve bolji kako će odmicati ove kvalifikacije. Inače smo počinjali vrlo dobro pa bismo zapeli nakon par kola, a sada smo zapeli na početku, jokera smo već iskoristili i moramo dalje biti u svom najboljem izdanju. Na sreću, drugi rezultati išli su nam na ruku, ali grupa je izjednačena i ne smije biti opuštanja. Rekao bih da mjesta za paniku još uvijek nema, ali bit će ako ne popravimo igru."

U javnosti su se pojavile neke kritike prema mlađim igračima. Lovren ih je prozvao da ne poštuju dovoljno vas starije i općenito kult reprezentacije. O čemu se tu točno radi, ima li tu nečega?

"Vidio sam te prozivke, ali ih ne bih komentirao. Ne želim biti ničiji odvjetnik ili nešto slično, ali u globalu ne vidim u čemu je problem i nisam stekao takav dojam o mlađim igračima."

Hajdemo se onda okrenuti Euru koje dolazi. Hoćemo li na njemu gledati bolju Hrvatsku?

"Za početak, bit će lijepo što ćemo imati zajednička dva-tri tjedna i to je ono što nama treba. Na takvim okupljanjima, na takvim pripremama se postaje škvadra, tu se lovi ritam, tu se stvara kemija među igračima. Nije to isto kao i ove kvalifikacije, kada dođeš i praktički ne stigneš ništa ni uigrati, normalno porazgovarati. Odmah su utakmice i nakon njih se svatko raziđe na svoju stranu. Na Euru toga nema i ne bojim se za nas. Na svim velikim natjecanjima izgledali smo dobro i ne sumnjam da će tako biti i na ovom Euru."

Slavko Midzor/PIXSELLSlavko Midzor/PIXSELL

Na ovom reprezentativnom okupljanju bilo je i nekoliko igrača iz Prve HNL. Pratiš li HNL, kako komentiraš ligu i pogled na ljestvicu?

"Gledam redovito HNL, ali teško mi je reći je li liga bolja i kvalitetnija, jer ne igram u njoj. Međutim, svi tvrde da nikada nije bila bolja. Ono što ja vidim je to da je liga super zanimljiva. Drago mi je da se Osijek podigao, a volio bih da isto naprave Hajduk i Rijeka i da se stvari još malo „zakrve“. No općenito, pratim sve klubove pa i ove s dna ljestvice, jer oni često igraju petkom kada smo mi u karanteni i onda mi nema druge nego gledati HNL. To je naša liga, ona je iznjedrila sve nas, ali ne treba je podcjenjivati niti precjenjivati. I ono što treba naglasiti je to da se skriva tu jako puno talenta."

Uostalom, i ti si se iz HNL-a probio i izgradio zavidnu karijeru. Kako i koliko si zadovoljan periodom otkad si otišao iz Dinama?

"Pa zadovoljan jesam, ali moglo je biti i drugačije s obzirom na razne periode. Mogla je karijera ići i dolje i gore, ali ne žalim za ničim. U HSV-u sam proveo dvije lijepe godine i onda sam preselio u Italiju, koja je nakon ovih sedam godina postala moj drugi dom. Četiri godine u Firenci su me oblikovale, tamo su se dogodile mnoge stvari koje ću pamtiti cijeli život. Uostalom, bio sam kapetan Fiorentine i to mi je donijelo puno životnog iskustva."

Uslijedio je period u Laziju, a sada si završio u Genoi.

"Lazio mi je došao odmah nakon Svjetskog prvenstva u Rusiji i trebalo mi je jedno vrijeme da dođem k sebi, da dođem u pravu formu. To je sezona koja me ojačala i na kraju sam odigrao i dosta utakmica. Pružila mi se prilika da ostanem još godinu dana, ali nisam imao garanciju da ću igrati i odlučio sam se vratiti u Firencu. Od početka ove sezone igrač sam Genoe i dobro mi je ovdje. Ekipa je zanimljiva, ima dosta igrača na posudbi i bilo bi dobro kada bi oni ostali s nama, jer za neke stvari treba vremena. Tu je i Pjaca, igra dosta i vjerujem da će vratiti onu formu koju je imao nekada."

Za kraj, možeš li nam otkriti planove vezane uz ostatak karijere? Planiraš li se vratiti u HNL jednog dana?

"Teško je to reći, jer se situaciju može promijeniti praktički u jednom danu. A kada bih svakodnevno razmišljao o tome, vjerojatno bih poludio. Postoje periodi kada ti nedostaje Hrvatska pa razmišljaš o povratku, pa ti onda dođe period kada se ne bi vratio i teško je to sve skupa komentirati. U svakom slučaju ništa još nisam prelomio, ugovor me veže uz Genou još dvije godine i ne bih se bunio da ga odradim do kraja. Iako sam već u dobrim nogometnim godinama pokušavam i dalje biti što bolji i želja mi je da mi karijera traje što dulje."


Tagovi

Milan BadeljDinamo ZagrebVillarrealLazioFiorentinaGenoaArijan AdemiHSVizdvajamo

Ostale Vijesti