EXPA/PIXSELL
EXPA/PIXSELL

INTERVJU – LUKA BOBIČANEC: Igrao sam u petoj ligi, sad smo u Europi. Hajduk? Kada dođe ponuda, sjest ćemo za stol

Vrijeme Čitanja: 5min | čet. 19.08.21. | 10:48

Hrvat koji je s Murom je prošle sezone osvojio naslov slovenskog prvaka otkrio nam je zašto u HNL-u priliku nije dočekao i najavio nam večerašnji ogled protiv Sturma

Mura je posljednjeg dana slovenskog prvenstva putovala na gostovanje kod Maribora. Iznad svih prognoza, za svojim su protivnikom kolo prije kraja zaostajali samo tri boda. Ako ih pobijede, na temelju će bolje gol-razlike biti prvi na tablici. Ako ih pobijede, prvaci su Prve lige. Krenuli su dobro, poveli su golom Klemena Šturma u 33., a Mariborčani se vraćaju preko Jana Mlakara, danas napadača Hajduka, koji je bio precizan u sudačkoj nadoknadi prvog dijela.

Gostima predvođenima trenerom Antom Šimundžom trebalo je više od toga. U vodstvo ih je ponovno doveo Mihael Klepač u 75., a onda su, tri minute kasnije, dobili – kazneni udarac. Bobičanec je loptu stavio na bijelu točku i uzeo zalet. Nije pogriješio. Luka Bobičanec zapečatio je pobjedu Mure i momčadi donio prvi naslov prvaka Prve lige u povijesti.

„Ta je utakmica u Gradskom vrtu bila najteža i najviše me se dojmila, ali je zato bila i najdraža. Taj mi je pogodak bio najdraži. Nitko od nas to nije očekivao“, priča nam polušpica rodom iz Sivice pokraj Čakovca.

Bila je to kruna sjajne priče Crno-bijelih, kluba osnovanog tek 2012. godine, koji je među prvoligaškim društvom unazad tri godine. Nakon što su dvaput bili četvrtoplasirani i osvojili Kup, sada su podigli trofej najboljih u zemlji.

„Da, mogu reći da je to kao iz bajke. Prvu smo godinu odmah osigurali nastup u Europi, što je bilo fantastično, godinu kasnije osvojili Kup Slovenije, a ove sezone naslov prvaka države. To je uspjeh koji je iznenadio mnoge pa čak i nas, ali smo znali da smo to kroz cijelu sezonu zaslužili“, kaže Bobičanec.

Iako već ima 28 godina, nikada nije dobio šansu da zaigra u 1. HNL. Karijeru je započeo u Međimurju, koje je još 2010. igralo u najvišem rangu hrvatskog nogometa. Za tada maloljetnog Bobičaneca bilo je još prerano, a klub je nedugo zatim ispao iz lige.

„Prošao sam njihovu školu nogometa te me s mojih 16 godina trener Vjeran Simunić zapazio te pozvao trenirati s prvom ekipom. U to sam vrijeme među njima dobivao priliku u prijateljskim utakmicama, a po završetku sezone trener je otišao u inozemstvo i novi me nije vidio u svojim planovima. Zbog toga sam otišao u treću ligu u Čakovec, da dobijem minute i afirmiram se u seniorski nogomet“, priča, dodavši kako se u nogomet zaljubio kao mali, igrajući ga s prijateljima.

A iskusan je postao brojnim angažmanima preko granice. Nakon Čakovca, zaputio se u Austriju. Bobi, kako ga zovu u društvu, otišao je u trećeligaša Stagersbach, a kasnije u petu ligu, u Heiligenbrunn. Nije mu žao, kaže, jer su Austrijanci organizacijski tada bili značajno ispred nas, a i ondje se nazabijao. Do danas nije prestao zabijati – u Muri je, prema Transfermarktu u 146 nastupa stigao do 47 zgoditaka i 19 asistencije. Razmišljamo možemo li lagano početi povlačiti paralele: Mura je slovenski Leicester, a Bobičanec hrvatski Vardy…?

Prvi je put u Sloveniju zapravo otišao početkom 2016., kada je potpisao za Naftu, ali se već na ljeto vratio u Hrvatsku i pojačao redove trećeligaša Poleta iz Svetog Martina na Muri. Međimursko je podneblje čista romantika za pratitelja niželigaškog nogometa, gotovo svaki klub ima pokoju „facu“ koja je nekoć igrala na profesionalnoj razini, a Polet nije iznimka. Za njih su, recimo, igrali Josip Brezovec i Dejan Mezga.

„Došao sam kada je klub preuzeo sadašnji predsjednik Miroslav Novinšćak, koji je imao jednu jako dobru ideju, viziju i visoke ambicije. Danas vidimo da je klub standardni trećeligaš i da ta njegova vizija nije bila bezvezna, nego ostvariva, gradila se iz godine u godinu. U Nafti sam imao odličnu polusezonu, a sezona u Poletu bila je okidač svega, najbolja sezona u mojoj karijeri. Tada sam dobio poziv drugoligaša“, ističe Bobičanec, misleći pritom na svoju Muru.

EXPA/PIXSELLEXPA/PIXSELL

I eto, otkako je u ljeto 2017. potpisao za klub iz Murske Sobote, živi svoj nogometni san. Sretan je, veli, i svojim učinkom i učinkom cijele momčadi protekle sezone, u kojoj je zabio 11 golova, a ni život u Sloveniji nije mu loš. U Muri je zapravo dosta Hrvata, uz Bobičaneca su u svlačionici redom Matko Obradović, Marin Karamarko, David Đurak i ranije spomenuti Mihael Klepač. Jesi li onda naučio slovenski, kojim jezikom pričate u svlačionici?

„Tu sam jako dugo i mišljenja sam da, u koju god državu dolaziš kao stranac, moraš naučiti njihov jezik. Sličan je hrvatskome. Tako da, kada pričam s Hrvatima, pričam hrvatski, kada pričam sa Slovencima, pričam slovenski."

Jasno, njegove sjajne partije u susjednoj zemlji nisu prošle ispod radara. Nije ga uzalud Mura početkom mjeseca vezala novim dvogodišnjim ugovorom, spominjao se čak i interes Hajduka…?

„Ne volim o tome pričati. Kada dođe neka ponuda, sjest ćemo za stol, popričati i naći neko rješenje. Igrač sam Mure i u tom pravcu gledam“, odgovara Bobičanec, inače navijač Real Madrida.

Dobro, zaključimo priču onda njegovim klubom. Novu su sezonu započeli dvobojima protiv Ludogoretsa u kvalifikacijama za Ligu prvaka. Nažalost, ispali su, ali su svoj put uspješno nastaviti u Europskoj ligi. Sraz dviju HNL kolonija – jer Mura, kao što smo rekli, ima pet Hrvata, a Žalgiris čak osam igrača koji su trčali hrvatskim travnjacima – uspješno su priveli kraju na gostujućem terenu u Litvi i s 1:0 prošli u iduću fazu natjecanja, gdje večeras čekaju Sturm iz Graza. Austrijanci, jasno, Bobičanec ih dobro poznaje.

„Šanse su (u Litvi, op. a.) bile 50:50, ali mi smo zabili i prošli. Lijep je osjećaj, napravili smo uspjeh koji klub još nije doživio. Utakmica protiv Sturma sigurno će biti teška, oni su dobra ekipa, klasična austrijska, s jakim tempom i dinamikom. Mi ćemo pokušati igrati na svoj način te iz toga izvući što više“, najavio je na kraju Bobičanec večerašnji susret.

Razgovarao: Dominik Smolak


Tagovi

MuraLuka BobičanecEuropska ligaSlovenska nogometna liga

Ostale Vijesti