Damac FC
Damac FC

INTERVJU – Krešimir Režić: Živimo poseban san, Caktaš i Soudani su se pokazali kao prava pojačanja

Vrijeme Čitanja: 4min | ned. 07.11.21. | 12:06

Hrvatska kolonija u Damacu ostvaruje senzacionalne rezultate, predviđali su im borbu za ostanak dok su oni donedavno bili prvi na tablici. Imaju tek dva poraza te šest pobjeda i tri remija čime zauzimaju treće mjesto na ljestvici trenutno s dva boda manje od prvog

Kada smo razgovarali ovog ljeta Krešimir Režić, hrvatski hit trener u Saudijskoj Arabiji kazao nam je kako od njega očekuju tek siguran ostanak u ligi, nakon što je prošle sezone senzacionalno ostao u elitnom društvu saudijskog nogometa. Malotko je njegovom Damacu predviđao da će uspjeti zadržati prvoligaški status, a onda je nanizao dobre rezultate i uspio u tome. Ove sezone, kako smo rekli, tražilo se od njega da s ekipom zadrži prvoligaški status, a oni su senzacija saudijskog nogometa i trenutno su u vrhu. Imaju tek dva poraza te šest pobjeda i tri remija čime zauzimaju treće mjesto na ljestvici trenutno s dva boda manje od prvog.

„U ovom trenutku živimo svoj san posebni i osjećamo se fenomenalno i radimo rezultate koje nitko nije očekivao. I dalje mi imamo 15. proračun u ligi. I dalje imamo problem infrastrukture i ne igramo na svom stadionu. Tradicijski nemamo navijače ni rezultate, ali smo hit prvenstva i u tome uživamo. Nadamo se da će to što duže potrajati“, rekao nam je Režić.

Pitali smo da nam proba usporediti Damac s nekim klubom iz HNL-a.

„Nemoguće je uspoređivati Damac s klubovima iz HNL-a jer stranci koje mi imamo su puno bolji od stranaca u HNL-a. Dok domaći igrači su puno slabiji nego u HNL-u. Tako da je teško vući paralele.“

Ovog ljeta kao pojačanja stigli su mu nekadašnji kapetan Hajduka Mijo Caktaš i bivši najbolji Dinamov stranac Hilel Soudani. Damac je prije nekoliko dana upisao prvi poraz ove sezone i to od prošlogodišnjeg prvaka i trenutnog finalista Azijske lige prvaka Al-Hilala kojeg vodi nekadašnji trener Monaca Leonardo Jardim. Gledajući sažetke Damac je imao dosta dobrih šansi, a ovaj dvojac iz HNL-a je mogao realizirati njih nekoliko. Unatoč promašajima u toj utakmici donijeli su Damacu neke vrijedne bodove zabivši ukupno pet golova.

„Jako dobro su se snašli. Soudani je odmah krenuo s izvrsnim partijama. Nažalost, igrao je preveliki broj utakmica pa došlo do ozljede nakon koje je napravio pauzu od tri do četiri tjedna. Caktaš je imao drugačiji početak jer mu je trebala prilagodba i trebalo mu je par utakmica te nekoliko tjedana da se navikne na život u Saudijskoj Arabiji. Trebalo je proći određeno vrijeme da se adaptira, ali u zadnje vrijeme pokazuje da je pravo pojačanje za nas.“

Donedavno je tu bio i bivši kapetan Dinama Domagoj Antolić koji je zbog ozljede privremeno napustio klub, a njegovom se povratku nadaju početkom godine. Krajem prijelaznog roka zamijenio ga je Felipe Augusto, veznjak koji je igrao u Benfici i Valenciji.

U Saudijskoj Arabiji osim hrvatske kolonije u Damacu ima Hrvata i u drugim klubovima. Nekadašnja ikona Hajduka Zvonimir Deranja u Damacu radi kao trener mlađih kategorija. Filip Bradarić igra dobro u Al-Ahliju, Ivan Santini je u Al-Fatehu, a riječki trener Alen Horvat je nedavno doveo svoju koloniju u Al-Batin.

„To me posebno veseli da je dobio tu posao nakon uspješne epizode u Al-Nasseru“, kaže nam Režić za svog kolegu i dodaje kako je Goran Vučević nedavno postao sportski direktor Al-Nassera.

„U kontaktu smo stalno. On je novi čovjek u Al-Nasseru i pokušava se adaptirati i ući što prije u njihove procese. Sve što se ranije događalo tamo nema veze s njim. Nije birao igrače, a njegov posao će se vidjeti tek u narednom periodu. Romeo Jozak je u saudijskoj reprezentaciji tehnički direktor što je jedna od važnijih funkcija za razvoj nogometa u Saudijskoj Arabiji.“

Zanimalo nas koliko daleko može Damac nakon ovih sjajnih rezultata.

„Mi se nadamo da ovo može potrajati ovo što duže, ali gledajući ovih pet najvećih ekipa nemoguće se uspoređivati. Evo jedan podatak. Al-Hilal je WBA platio Matheusa Pereiru i dao mu plaću koliko je vjerojatno naš cijeli proračun. Nema smisla da se mjerimo s njima, ali želimo biti iznenađenje i kad utakmica krene protiv bilo koga to je ipak 11 protiv 11. Idemo se boriti sa svime.“

Koliko je jaka saudijska liga dovoljno govore imena koja tamo igraju ili vode klubove. Novac naravno sve diktira, a u najvećih pet klubova ga ne fali. Tu je nekad igrao Atomski mrav, Sebastian Giovinco, kojeg je zamijenio Pereira. Još uvijek igraju Ever Banega, Ighalo, Gomis i druga zvučnija imena koja ste zasigurno čuli u Ligama petice. Saudijci cijene Hrvate jako, a neka zvučna imena provlače se kroz njihove medije no sve je još na pričama.

„Hrvatska reprezentacija, hrvatski nogomet i prvenstveno Zlatko Dalić su ovdje otvorili mnoga vrata. Kroz povijest gledanom može se kazati da smo imali i imamo veliki utjecaj na saudijski nogomet“, zaključio je Režić.


Tagovi

Krešimir RežićDamacMijo CaktašEl Arbi Hillel Soudani

Ostale Vijesti