EXPA/ Eibner-Pressefoto/ Michael Memmler
EXPA/ Eibner-Pressefoto/ Michael Memmler

INTERVJU - Jakov Medić: "San mi je obući dres Dinama, a Haaland nije toliko strašan, TV uvećava"

Vrijeme Čitanja: 8min | ned. 30.01.22. | 09:00

Volio bi asistirati bratiću Roku Šimiću na velikom natjecanju, Mario Vušković mu je susjed u Hamburgu, a bilo bi mu drago i dobiti Dalićev poziv u budućnosti...

Prošle godine u ljeto pomalo ispod radara je prošao jedan transfer hrvatskog nogometaša iz njemačkog trećeligaša Wehena u drugoligaša St. Pauli. Koliko god tada se o tome malo govorilo ovaj 23-godišnji branič svojim igrama natjerao je sve da se zapitaju – tko je Jakov Medić? Tijekom igračke karijere nije prošao škole zvučnijih imena hrvatskih klubova već je njegov put išao od Hrvatskog dragovoljca preko Zagreba, HAŠK-a, Istre 1961, Lučkog i Vinogradara sve do inozemstva.

Težim putem stigao je do Njemačke i ove sezone postao jedan od boljih braniča popularne 'cvajte' koja skoro pa nikad nije bila jača. Jaka je tu konkurencija za ulazak u viši rang, a sve poznata imena HSV, Schalke, Werder Bremen, St. Pauli i drugi koji su okusili igranje na višoj razini ili čak i osvajanje Bundeslige. Medićev St. Pauli trenutno je na drugom mjestu i izgledni je kandidat za prolaz među elitu.

Kako je išao njegov put, tko mu je pomogao u prilagodbi na Njemačku i druge razne teme dotakli smo u razgovoru s Medićem.

„U Hrvatskoj sam se probijao sve do Vinogradara gdje sam odigrao polusezonu, a onda mi otvorila prilika za Dinamo Minsk za probu. Tamo sam prošao, ali se zakomplicirala priča s papirima. Vratio sam se u Zagreb i par mjeseci sam trenirao s Dinamom II, a onda sam u razgovoru s maserom i trenerom Zoranom Rajčićem otkrio da ima jednog menadžera kojeg je upoznao u Kini i koji mi možda može pomoći. Rekao sam zašto ne i tako je došlo do probe u Nürnbergu II i tako je počeo moj put u Njemačkoj“, prepričava nam Jakov Medić u jednom dahu kako je krenuo rast njegove karijere u inozemstvu gdje je otišao s 19 godina. Otkrio nam je da mu je puno pomogao suigrač i vratar St. Paulija Nikola Vasilj.

„On je već tamo bio godinu dana i pomogao mi je kako je znao već nešto jezika, grad i klub. S njim sam tako bio stalno. On mi je tu prvu godinu jako pomogao. Nije bilo lako, ali znao sam da je to moj put i moram ići tim putem. Tu sam se borio i gradio karijeru. Malo po malo došlo je do toga gdje sam sad“, kaže, a došlo je do toga da je sa St. Paulijem u borbi za Bundesligu i nedavno izbacio veliku Borussiju Dortmund iz Kupa

U susretu DFB pokala zaustavio je jednog od najboljih napadača svijeta Erlinga Haalanda, koji mu nije zabio iz igre u toj utakmici. Tremu uoči susreta nije imao…

„Jedino kad imam tremu je malo prije utakmice, ali to je ono iščekivanje da počne. Straha tu nema. Jedva čekam igrati protiv nogometaša kao što ih ima Dortmund. To mi je uvijek bila želja i san. Biti na tom nivou da vidim gdje sam i na čemu još moram raditi, ali sam nakon utakmice jednostavno osjetio da sam spreman i da se mogu nositi s takvim igračima – psihički i fizički. Bio je to još jedan vjetar u leđa da dalje nastavim tako raditi.“

Spomenuli smo Haalanda. Mnogima djeluje neuhvatljiv i praktički stroj za golove kojeg je nemoguće zaustaviti. Svojom konstitucijom izaziva strahopoštovanje, ali ne i kod Medića.

„Televizija dosta uvećava. Visok je jako, ima jako dug korak, ali nešto pretjerano jak kao što se vidi na TV-u i nije. Brz je dosta i mislim da mu u toj utakmici nisam dopuštao da odlazi u prostor jer je jako brz. Zaustavljao sam ga već u startu. Radio sam samo svoj posao, a na kraju je to ispalo vrhunski. Nadam se da ću u budućnosti igrati još utakmica protiv njega.“

Što se te budućnosti tiče, tu su na dobrom putu. St. Pauli je pri vrhu 2. Bundeslige i čeka povratak u viši rang već 11 godina. Na tom putu mrvu ih je poremetio poraz u gradskom derbiju s HSV-om proteklog vikenda, ali i dalje su na samo dva boda od trenutno vodećeg Darmstadta. Cilj je izboriti Bundesligu, a do kraja ima još 13 utakmica.

„Još je puno bodova u igri i neće sigurno biti lako. Druga Bundesliga je stvarno teška liga i neizvjesna. Svatko svakog može pobijediti. Tu su HSV, Werder Bremen, Schalke koji se približavaju vrhu. Jednostavno svaka utakmica u kojoj uzmete bod ili tri je vrhunski rezultat. Mi radimo na tome da ostvarimo ulaz u viši rang. Treniramo i ne gledamo puno u budućnost jer znamo da nije lako. Idemo tako iz dana u dan i dat ćemo sve od sebe da ostanemo tu gdje jesmo“, govori nam skromno Medić koji je brzo postao ljubimac navijača St. Paulija koji su nadaleko poznati osim po ljubavi prema klubu i po svom aktivizmu. Ove sezone nitko ih nije pobijedio na domaćem stadionu gdje su osam puta slavili i tek jednom remizirali.

„Igramo za njih. Meni su navijači sve, daju mi taj vjetar u leđa. To je velika grupa i mislim da se u cijelom svijetu zna za njih. Sigurno da mi je jako drago da su me zavoljeli. S tim sam pokazao da dajem sve od sebe na terenu i da se borim za ovaj klub. Tako ću i nastaviti, a užitak mi je kad su na stadionu i kad nas bodre. Nažalost sad zbog korone i mjera broj na tribinama se smanjio na samo 2 tisuće navijača. Nadam se će se opet to što prije vratiti u normalu. Nama su oni taj 12. igrač pogotovo kad igramo doma gdje nas nije još nitko pobijedio ove sezone. To je možda najbolji dokaz koliko nam znače.“ 

U posljednjem kolu poraženi su u gradskom derbiju protiv HSV-a u gostima s 2:1. Vodio je St. Pauli u prvom poluvremenu, ali na kraju su domaćini okrenuli rezultat. Prvi ovosezonski derbi tako je pripao njima, a drugi gradskim rivalima za koje igra i Hajdukov branič na posudbi Mario Vušković.

„Takav je derbi. Tko uđe bolje u utakmicu. Igrali su doma što im je bio mali plus, a bolje su ušli u utakmicu od nas. Nama nije dosuđen penal, a i dosta smo se povukli i nismo bili svoji. No, to je nogomet. Prošli put smo mi slavili, sad su oni. U takvim utakmicama odlučuju nijanse, a mi se okrećemo idućim protivnicima. Dobro smo sad trenirali i spremamo se za Paderborn koji nam je iduća utakmica i moramo samo izvući pouke iz ovog poraza protiv HSV-a te ići dalje“, ispričao nam je Medić i otkrio da je susjed s Vuškovićem.

„Nismo se poznavali od ranije, ali kad je došao u HSV počeli smo se družiti. Živi baš u mojoj zgradi. Odemo na kavu i dođe on kod mene ili ja kod njega. Susjed nam je i Nikola Vasilj tako da se svi često družimo. Ali eto sad nakon HSV-a se nismo vidjeli pa ne znam je li nas izbjegava pošto je pobijedio ili“, govori nam kroz smijeh i dodaje još same pohvale za HSV-ovog braniča:

„Super je dečko i drago mi je da tu igra. Snašao se i dobro mu je, a vidjet ćemo u budućnosti što će biti na tablici.“

Kao i svakom nogometašu san mu je jednog dana zaigrati za reprezentaciju, a Medić može zaigrati za dvije – Hrvatsku te Bosnu i Hercegovinu. Otkrio nam je da više sanja Dalićev poziv.

„Rođen sam u Hrvatskoj i sigurno da mi je san obući hrvatski dres. To je nešto posebno, a kad će se to dogoditi ne mogu sad kazati. Na meni je da igram i treniram, a na drugim da procijene kad sam spreman za taj korak. Ja sam spreman, radim na sebi i dobro se osjećam. Što se tiče BiH, moj tata je iz BiH i tamo sam često kao dijete odlazio. Volim i BiH jednim dijelom. Međutim, vidjet ćemo što će biti u budućnosti“, a na to odgovaramo da vjerujemo da bi više volio vjerojatno asistirati bratiću Roku Šimiću na velikom natjecanju, a odgovor je naravno potvrdan.

„To bi isto bilo nešto posebno. Roko i ja smo kao braća. Sve ćemo vidjeti u budućnosti. To su sad još uvijek lijepi snovi koje želimo da nam se ostvare. Mi ćemo sigurno raditi i težiti tome. Kad će se to dogoditi vidjet ćemo.“

Na pitanje u kojem bi klubu u HNL-u igrao da može birati nije se dugo mislio…

„Zna se da sam odrastao u Zagrebu, a i više puta sam to govorio. Želja mi je obući Dinamov dres. Ta mi želja kao djetetu nije bila ispunjena, kao što je nekim igračima. Hoće li se to dogoditi jednog dana ne mogu kazati. Trenutno sam u Njemačkoj i plan mi je sad biti tu. Ovdje sam si napravio dobro ime i tako da želim nastaviti graditi tu karijeru. No, hoću li se jednog dana vratiti u HNL je pod upitnikom.“

Njegov stil igre i konstituciju često uspoređuju s jednim od najboljih stopera u novijoj povijesti nogometa Nemanjom Vidićem, a otkriva da ima drugog uzora.

„Kad me uspoređuju s Vidićem kažu da sam ratnik kao on i da se borim onako glavom na kopačku. Meni je zapravo jako drag Virgil van Dijk. On je stoper iz ove novije ere koji mi se sviđa. Sveukupno kako igra, izgleda i ponaša se na terenu. To je razina na koju bih volio doći i težim tome. Mislim da je uvijek dobro imati takve uzore i dati sve od sebe“, zaključio je Medić.


Tagovi

Jakov MedićRoko ŠimićMario Vušković

Ostale Vijesti