Sanjin Strukic/PIXSELL
Sanjin Strukic/PIXSELL

INTERVJU - Jakov Grcić: Ne smijemo igrati na remi, u Slovačkoj se sve vrti oko najboljeg strijelca španjolske lige

Vrijeme Čitanja: 7min | pet. 28.01.22. | 10:22

Pred ključni dvoboj hrvatske futsal reprezentacije na Europskom prvenstvu kojeg u subotu igramo protiv Slovačke, porazgovarali smo s proslavljenim bivšim hrvatskim reprezentativcem, a danas igračem prvaka Slovačke, Jakovom Grcićem.

Jakov Grcić jedno je od onih 'ikonskih' imena hrvatske futsal scene koji je dugi niz godina bio neizazovni član hrvatske futsal reprezentacije. Bio je jedan od nositelja generacije koja je prije točno 10 godina na Euru u Hrvatskoj ostvarila najveći uspjeh hrvatskog futsala i stigla do četvrtog mjesta na europskoj smotri. Pamte se i njegova četiri pogotka u 4:4 remiju protiv Srbije. Rođeni Zagrepčanin igrao je za zagrebačke klubove Uspinjaču, Nacional i Futsal Dinamo, dugi niz godina branio je boje najtrofejnijeg hrvatskog kluba Splita, igrao je kratko i u Novom vremenu, igrao je u Italiji i Srbiji, a posljednje tri sezone član je slovačkog prvaka Lučeneca.

„Mislio sam otići do Nizozemske na Euro, već sam kupio povratnu kartu no kako nisu pustili navijače odustao sam. Evo, baš danas sam čuo da će navijači moći prisustvovati na utakmicama, ako prođemo u četvrtfinale možda i otiđem“, rekao nam je čim smo se čuli putem video-poziva.

Grcić kaže kako je situacija s covidom u Slovačkoj 'normalna'. U tu srednjoeuropsku državu još uvijek nije stigla omikron varijanta virusa, mjere su blaže nego do prije mjesec dana kada je sve radilo do 20 sati. Ljudi nose maske u zatvorenim objektima, na otvorenima ne…

No, priča o koronavirusu vam je, vjerujemo, svima preko glave, stoga najbolje da se odmah okrenemo sportu. Grcić je, kao igrač prvaka Slovačke Lučeneca 'idealni' sugovornik za najaviti utakmicu Hrvatske protiv Slovačke, koja se igra u subotu s početkom u 14:30 u Gronningenu.

(5.40) Slovačka (5.40) Hrvatska (1.35)

Za početak smo se osvrnuli na prve dvije utakmice turnira, protiv Poljske koju smo dobili 3:1 i Rusije od koje smo izgubili 0:4.

„Svaka prva utakmica na velikom turniru je teška. Otvoriti turnir s pobjedom je velika stvar. Prvo poluvrijeme protiv Poljske odigrali smo odlično, a u nastavku smo pali. No, to je često tako, kada imaš rezultatsku prednost malo se zatvoriš. Sve u svemu, bilo je dobro. Rusija? Ne mogu reći da sam zadovoljan jer smo izgubili 0:4. No, vidjelo se da imamo kvalitetu, veliki dio utakmice kontrolirali smo posjed. Vidjelo se da nas Rusi respektiraju. Utakmicu je usmjerio crveni karton Matoševića koji je po meni čisti 'žuti'. Praktički smo u utakmicu ušli s rezultatskim minusom, a Rusija se pokazala kao možda i najjača reprezentacija na turniru s 12 jednako kvalitetnih igrača. Ako četvorica nemaju svoj dan, imaš osam jednako kvalitetnih koji imaju. Bitno je da smo nakon dva kola ostvarili svoj cilj i da u utakmici protiv Slovačke ovisimo o prolazu u četvrtfinale“.

Slovačka je debitant na Euru, a prije turnira okarakterizirana je kao najslabija reprezentacija skupine. Međutim, u prvom poluvremenu protiv Rusije i u dvoboju s Poljskom (2:2) dokazali su svoju kvalitetu i 'ozbiljnost'. 

„Slovačka je spoj mladosti i iskustva. Sa mnom u Lučenecu igraju njih šestorica i dobro ih poznajem. Oni su nekakav 'underdog' skupine. Na turnir su došli rasterećeno i opasni su. Mi smo favoriti, no imamo i puno veći pritisak. Iako nam odgovara i neriješeno, moramo pobijediti jer imamo kvalitetu. Slovačka će ući u utakmicu neopterećena“, tvrdi Grcić, a onda nam je rekao gdje vidi najveću šansu Hrvatske:

„Golmani. Slovaci imaju problema s golmanima. Imaju trojicu golmana, protiv Rusije je branio jedan, a protiv Poljske drugi. Fizički su dobri, ali nisu na razini Poljaka i Rusa. Izbornik Marian Berky je ujedno i moj trener u Lučenecu. S njime rade jako dobro. Imali su okupljanje 15 dana prije početka prvenstva i sigurno su se uigrali. No, bitno je ući ozbiljno u utakmicu. U Osijeku 2019., u kvalifikacijama za Svjetsko prvenstvo, dobili smo ih golom Tihe Novaka iz penala minutu i pol prije kraja. Tada smo se uvjerili koliko su neugodna reprezentacija. Stoga, moramo ući oprezno, ali ne trebamo skrivati da smo favoriti. Čuo sam se s dečkima, svi su zdravi, Tihu muči malo ozljeda, ali bit će spreman. Vjerujem u pobjedu“.

Apsolutno najveća zvijezda Slovačke je napadač Tomaš Drahovsky, igrač Santa Colome i najbolji strijelac slavnog španjolskog LNFS-a iz prošle sezone te, u ovom trenutku, drugi strijelac lige iza 'Zlatne lopte' Ferraa.

„Od njega sve kreće i ima veliku minutažu. Sama činjenica da igra u prvenstvu Španjolske i tamo je među najboljim strijelcima dokazuje njegovu kvalitetu. U igri 1 na 1 možda nije na razini Tihomira Novaka, recimo, no igra kvalitetno, puca s obje noge. Igra praktički svaku poziciju na terenu, i beka i zadnjega, nekada i pivota“.

No, Drahovsky nije jedini igrač od kojeg prijeti opasnost.

„Imaju dva igrača, Martina Zdrahalu i Petera Kozara, koji igraju u češkoj ligi, koja je bolja od slovačke. Imaju nekoliko igrača s iskustvom igranja ranijih faza Lige prvaka, ali je Europsko prvenstvo ipak veći nivo. Imaju i četiri, pet mladih igrača koji puno trče, ali im fali iskustva. Ovo im je prvo veliko natjecanje. Ne smijemo bježati od toga da imamo kvalitetnije pojedince i da moramo ići na pobjedu, iako nam je i remi dovoljan“.

Iz Grcićevog Lučeneca na prvenstvu će biti šest igrača…

„Treba se paziti Martina Smeričke, on individualno nije ekstra klasa, ali čovjek ima nevjerojatan instinkt za gol. Zabija iz svih pozicija. Lopta mu se uvijek odbije gdje treba. Pivot Peter Serbin je jako kvalitetan, zna zabiti gol, podvaliti loptu. Fizički možda nije na najvišoj razini, ali ga se također treba paziti. Mladi Matuš Ševčik je dosta agresivan, istrčava kontre. U jednoj utakmici moguća su iznenađenja. Nadam se da do njih neće doći“.

Griciću je ovo treća sezona igranja u Slovačkoj, 1.HMNL se smatra jednom od boljih u Europi. Kako bi usporedio razinu slovačkog ligaškog futsala s našim?

„Slovačka liga je bila dosta slaba prijašnjih godina. No Slovaci su dobili novog predsjednika saveza. Počelo se ulagati u futsal, u klubove. Prva liga sada ima 10 klubova, radi se s mladima, momčadi imaju juniore i kadete. Ne može se usporediti s 1.HMNL koja osim bolje kvalitete ima i bolju promociju. No i kod njih se diže futsal, sve je više interesa, sponzora…“

Grcić i predsjedništvo Lučeneca nedavno se u Zagrebu sastalo s predstavnicima Futsal Dinama, dogovaraju se i neki međunarodni projekti, razmjena iskustava…

„U Slovačku ligu stigao je Marin Jukić, koji je bio pomoćni trener Duji Maretiću u Olmissumu. Stigli su sada Almedin Bundavica i Zvonimir Horvat, dobro poznata imena s parketa 1.HMNL. Ima i Brazilaca i Portugalaca, koji nisu, naravno, top kvaliteta, ali ipak dižu razinu same lige. Ulaže se u futsal i liga ide na bolje“.

Uprave Lučeneca i Futsal Dinama razmijenili dresove (Foto: Futsal Dinamo)Uprave Lučeneca i Futsal Dinama razmijenili dresove (Foto: Futsal Dinamo)

Jakov Grcić bio je nositelj reprezentacije koja je 2012. ostvarila najveći uspjeh hrvatskog futsala – polufinale Eura koje se igralo u Hrvatskoj. Iz te generacije u A selekciji još uvijek igraju današnji nositelji, kapetan Franco Jelovčić, Tihomir Novak, Dario Marinović i Josip Suton.

Iako je uvijek nezahvalno uspoređivati sadašnjost s prošlosti, kako bi ti usporedi ovu s tvojom generacijom?

„Pa dobro, ja na sebe ne gledam kao na dio samo te generacije koja je završila četvrta u Europi, već i ove sadašnje. To što nisam dio reprezentacije su neke druge stvari. Više-manje svi ovi dečki su i moji kućni, obiteljski prijatelji, čujem se s njima skoro svakodnevno. Njima želim da preskoče uspjeh iz 2012. i da osvoje medalju. Nosioci igre iz te 2012. su isti, samo s više iskustva. Tada su Jelovčić i Marinović bili 'klinci', a sada su već iskusni igrači. Njima su pridodani odlični mladi igrači, imamo novog izbornika. Iako će se neki nakon ovog prvenstva, možda, oprostiti od reprezentacije, osobno ne mislim da je ovo njihov 'zadnji vlak'. Želim im puno sreće da već na ovom turniru ispišu najljepše stranice hrvatske futsal povijesti“.

Jakov Grcić i Tihomir Novak na Euru 2012. (Tino Juric/PIXSELL)Jakov Grcić i Tihomir Novak na Euru 2012. (Tino Juric/PIXSELL)

Grcić, naravno, dobro prati i 1.HMNL, koja se nastavlja za dva tjedna…

„Hrvatska liga je dosta izjednačena. Olmissum, Futsal Dinamo, Novo vrijeme pa i Futsal Pula možda malo iskaču u odnosu na ostale. Ne toliko zbog individualne kvalitete, koliko zbog većeg broja treninga i bolje uigranosti. Prvenstvo će biti zanimljivo, Olmissumu sigurno neće biti lagano obraniti prvenstvo“.

Tko ima najviše šanse da ugrozi prvaka?

„Ne kažem zato što je to 'moj' klub i klub iz mojega grada, nego zbog onoga što sam sâm vidio i čuo - Futsal Dinamo radi jako kvalitetno od kada je Matija Đulvat preuzeo klupu. Rade jako puno, imaju zanimljivu i mladu momčad. To im je ujedno i mana. Fali im još iskustva, ali vjerujem da će uz rad s Matijom u bližoj budućnosti napraviti jako lijepe stvari. Možda čak i ove sezone. Ostali? Novo vrijeme i Futsal Pula imaju jako kvalitetne igrače, a siguran sam da će biti teško igrati protiv svake momčadi u ligi jer svi vjeruju da u svakoj utakmici mogu do bodova. Očekuje nas odlična polusezona“.

Iako Grcić ima 38 godina, i dalje je igrač koji dokazano može igrati na visokoj razini. Zadnje tri godine s Lučenecom je igrao Ligu prvaka. Koji su mu planovi za dalje?

 „Nemam nekakvih dugoročnih planova. Nešto pregovaram s klubovima iz Njemačke. Ovaj tjedan je kraj prijelaznog roka, moram se sjesti s predsjednikom kluba i vidjeti kako dalje. Oni me žele i za iduću sezonu. Moram sjesti i s obitelji i vidjeti što i kako. Najviše bih se volio vratiti doma, no još uvijek su financije bolje vani. Naravno, kada završim sa svojim inozemnim avanturama, volio bih odigrati još jednu sezonu u 1.HMNL. U Slovačkoj mi je dobro. Volio bih u što više država ostvariti nekakav trag. U Slovačkoj sam sve osvojio što sam mogao. Je li možda vrijeme da odem? Vidjet ćemo. Samo je bitno da nema ozljeda“.


Tagovi

HrvatskaHrvatska futsal reprezentacijaSlovačkaJakov Grcić

Ostale Vijesti