Dalibor Urukalovic/PIXSELL
Dalibor Urukalovic/PIXSELL

INTERVJU - Ivan Pešić: Hajduk je bolji od Tobola, ne treba bježati od uloge favorita

Vrijeme Čitanja: 3min | čet. 29.07.21. | 08:02

Razgovarali smo se nekadašnjim igračem Bijelih koji je dio karijere proveo u Kazahstanu

U prvom dvoboju Hajduka i Tobola stekli smo djelomičnu sliku kvalitete kazahstanskog ligaškog nogometa. Splićani su pokazali kvalitetu više u odnosu na momčad iz dalekog Kostanaya, dominirali su cijelu utakmicu i zasluženo pobijedili. Trener Tobola Aleksandar Moskalenko priznao je kako njegova momčad nije navikla igrati na razini kojoj je igrao Hajduk, svaku grešku Kazahstanci su skupo platili. Prednost od 2:0 je dobar kapital, ali naravno da treba biti oprezan u uzvratu.

A što Hajduka čeka u Kazahstanu doznali smo od Ivana Pešića, nekadašnjeg igrača Bijelih, danas člana Vorskle iz Poltave. Pešić je igrao u Kazahstanu, 2019. godine nosio je dres Shahktera iz Karagandya, a potom i Kaisara. Danas je Ukrajini, s Vorsklom čeka uzvrat kvalifikacija Konferencijske lige protiv finskog KuPS-a.

„Gledao sam prvo poluvrijeme utakmice Hajduk – Tobol, na aerodromu dok smo čekali let iz Finske za Ukrajinu jer smo ranije taj dan također igrali utakmicu u istom natjecanju. Kasnije sam pogledao i ostatak utakmice, Hajduk je dobro odigrao i zasluženo pobijedio, ostavio protivnika praktički bez udarca u okvir gola. Dva su gola velika prednost i mislim da će biti dovoljna za prolaz u sljedeće kolo. Hajduk može odigrati pragmatično, na rezultat, ali ne treba bježati od uloge favorita jer je bolji od Tobola“, smatra 29-godišnji krilni napadač.

Igrao je Pešić i u Kostanayu, dobro zna što Bijele čeka na sjeverozapadu Kazahstana.

„U uzvratu će sigurno biti niža temperatura nego u Splitu, u ovo vrijeme godine otprilike je oko 25 stupnjeva, a atmosfera na stadionu neće dati vjetar u leđa igračima Tobola s obzirom da tamo nema organiziranog navijanja. Jedina momčad koja donekle ima nogometnu atmosferu na stadionu je Aqtobe, ali i to je uspoređujući s europskim nogometom ipak jako slabo“, otkrio nam je nogometaš iz Čiste Velike, mjesta u zaleđu Vodica.

Ne vjeruje da Tobol može nečim iznenaditi Hajduk, ali smatra da oprez treba postojati.

Mora ih se respektirati jer im je poraz od Hajduka prvi nakon gotovo četiri mjeseca igre. Nisu slučajno vodeća momčad lige, imaju nekoliko reprezentativaca Kazahstana, a srpski internacionalci Tošić i Nikolić igraju u dobroj formi u prvenstvu Kazahstana.“

Naravno da prati zbivanja u Hrvatskoj i Hajduku, optimističan je kada vidi kakvu su momčad složili Bijeli.

Hajduk se pojačao igračima koji znaju što znači osvajati naslove prvaka te su naučeni svaku utakmicu igrati na pobjedu. Ljudima u klubu treba dati vremena da svoju viziju pokušaju ostvariti, nije rješenje svake godine imati dva-tri trenera i sa svakim novu filozofiju. Ukoliko se radi studiozno i kvalitetno rezultat će doći samo nekad treba imati strpljenja. Euforiju svakako nakon tri utakmice ne treba stvarati, pokazatelj za to je utakmica protiv Osijeka. Od dominacije i vodstva na kraju se ipak računa samo nula bodova“, smatra Pešić.

Iz Hajduka je otišao u siječnju 2018. godine, prethodno je u Hrvatskoj nosio dres Šibenika, Zadra i RNK Splita, a put s Poljuda vodio ga je u Dinamo Bukurešt. Proveo je tamo godinu dana pa je otišao u Kazahstan, a za Vorsklu je potpisao prije godinu dana. Nije previše igrao pa je u veljači ove godine otišao u rumunjski Voluntari.

Odradio sam posudbu u Rumunjskoj i bilo mi je odlično. Momčad je bila na uvjerljivo posljednjem mjestu kad sam došao, a na kraju smo ipak lagano ostali u prvoj ligi. Voluntari je u Bukureštu tako da sam došao na poznato, s obzirom da sam godinu dana ranije proveo u Dinamo Bukureštu. Sad sam se vratio u Vorsklu te imam još godinu dana ugovora. Igramo također Konferencijsku ligu protiv KuPS-a te smo prvu utakmicu odigrali 2-2 u gostima. Mislim da smo kvalitetnija momčad te da prolaz ne bi trebalo biti upitan. Prvenstvo Ukrajine je krenulo prije nekoliko dana, odigrali smo 2:2 proti Dnipra, igrao sam zadnjih pola sata i zadovoljan sam, vjerujem da ću još više igrati“, rekao nam je Pešić.

U Poltavi je trenutno sam , ali uskoro će mu se pridružiti supruga Antonia i sinčić Mauro.

Veselim se dolasku obitelji, biti će sa mnom do kraja godine. U Poltavi je ljeti lijepo, živo, ali zima je duga i monotona, sunca ponekad nema po nekoliko tjedana. Jasno da je potrebna prilagodba na život u odnosu na Split, postoje razlike u kulturi i načinu života, ali navikao sam već na život u Ukrajini“, zaključio je Pešić razgovor za Germanijak.

Razgovarao: Vedran Pavičić


Tagovi

Ivan PešićHajdukKonferencijska ligaTobol

Ostale Vijesti