Igor Kralj/PIXSELL
Igor Kralj/PIXSELL

INTERVJU - Dante Stipica: "Dobili smo jednog od težih protivnika, ali i Osijek je"

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 21.07.21. | 08:05

Prvi vratar Pogona i najbolji vratar poljske Ekstraklase otkrio nam je što možemo očekivati od njih u iduće dvije utakmice Osijekom

Ples kuglica pri izvlačenju parova 2. pretkola Konferencijske lige donio je Osijeku jednog od težih protivnika koje je mogao dobiti iz tog bubnja, poljski Pogon Szczecin. Ponos Pomeranije osnovan je 1948. godine, samo jednu iza Osijeka, a u 73 godine postojanja nema nijedan trofej. Međutim, riječ je o čvrstoj i organiziranoj ekipi koju Transfermarkt procjenjuje na 20.6 milijuna eura, dok je usporedbe radi Osijek procijenjen na 30.6 milijuna.

Na vratima trećeplasirane ekipe Ekstraklase protekle sezone je nekadašnji vratar Hajduka i službeno najbolji vratar poljske lige Dante Stipica. U prošloj sezoni bio je jedan od ključnih igrača stratega Koste Runjaića u ostvarivanju sjajnog uspjeha i plasiranja u neko europsko natjecanje nakon 20 godina izbivanja.

Kako smo spomenuli, Dante je prošle sezone dobio nagradu za najboljeg vratara kao čuvar mreže s najmanje primljenih golova, 17 puta u 30 utakmica zadržao je čistu mrežu. Malo mu je nedostajalo da sruši rekord Lukasza Fabijanskog kojem je to uspjelo 19 puta. Impresivan niz od kojeg zasigurno nije svejedno prošlogodišnjem najboljem strijelcu HNL-a Ramonu Mierezu, ni Nenadu Bjelici koji u ovoj utakmici neće ništa prepustiti slučaju. Bjelica svakako poznaje dosta igrača idućeg protivnika s obzirom na to da je bio na klupi poljskog Lecha.

O prošloj sezoni smo već razgovarali sa Stipicom na Germanijaku, a sada nam je otkrio što možemo očekivati u idućim utakmicama 2. pretkola Konferencijske lige s Osijekom.

„Dobili smo za drugo pretkolo stvarno jednog od težih protivnika, ako ne i najtežeg. Ako ćemo gledati kroz povijest, mislim da trenutno ima najjaču ekipu i da najviše ikad ulažu u momčad. Za ovaj dvoboj pripremamo se od samog početka priprema tako da znamo što možemo od njih očekivati. To nam je potvrdila i ova utakmica protiv Šibenika u kojoj su slavili s 3:0. Izrazito su neugodni i kad ne dominiraju jer imaju vrsnog napadača. U drugu ruku mislim da su i oni dobili teškog protivnika za ovako rano pretkolo. Mislim da mi imamo svoje određene šanse ako se fokusiramo na nas i dobro pripremimo za neke njihove izrazito jake strane. Recimo, njihovi prekidi su jako opasni. Međutim, mi ćemo svakako svoje šanse probati ostvariti na terenu“, rekao nam je Stipica.

Rezultat Osijekovog protivnika u prošloj sezoni svakako nije slučajan. Runjaić najčešće voli zaigrati u sustavu 4-1-4-1, a dio ekipe je i ikona Rijeke Alexander Gorgon kojeg je istisnuo iz prvih 11 talentirani 17-godišnjak Kacper Kozlowski, koji je ujedno i po TM-u najvrjedniji eksponat Pogona procijenjen na 5 milijuna eura. U Pogon su pristigla i nova pojačanja, a jedno je posebno podvukao Stipica i kazao nam gdje vidi šanse poljskog kluba protiv Osijeka.

„Gledajući karakteristike nas i njih, mogu reći da naš stil igre, a to je posjed, njima ne odgovara u najvećoj mjeri. Doveli smo i odličnog napadača Piotra Parzyszeka koji je bio u Frosinoneu, a prije toga je igrao za nekadašnje poljske prvake Piast Gliwice gdje je bio jedan od glavnih aktera. Tako da mislim da smo dobili jednog dobrog igrača u napadu koji nam ozbiljno može pomoći“, podvukao je Stipica.

Ako prođu Osijek, Stipica bi mogao potencijalno zaigrati protiv bivšeg kluba CSKA Sofije.

„Mislim da će oni proći Liepaju, tako da se možda i s njima sastanemo. Nama je stvarno fokus na Osijeku jer su dosta jaki. Želimo prvo to odraditi pa ćemo vidjeti“, istaknuo je prvi vratar Osijekovog protivnika u Konferencijskoj ligi. 

Dotaknuli smo se i Danteovog matičnog kluba koji u europsku sezonu ulazi s kazahstanskim Tobolom. Stipica smatra da bi i Hajduk, i Rijeka trebali ovo pretkolo opravdati ulogu favorita.

„Popratio sam Hajduk protiv Lokomotive i vjerovao sam generalno da će ovakve utakmice na individualnu kvalitetu pobijediti, bez obzira na to što se u nekim trenucima utakmice muči. Nažalost nije. Što se tiče Europe, Hajduk tu ima iskustva i mislim da će to proći. Došao je sad i Filip Krovinović tako da je super ulaganje u momčad i odlično je da se ulaže u takav profil igrača. Tako da mislim da će opravdati ulogu favorita protiv Tobola i proći dalje. Rijeka isto ima dovoljno kvalitete za proći Gziru. Inače, ovaj koncept Konferencijske lige je malo čudniji još uvijek svima jer brzo dolaze jači klubovi nego što smo to imali naviku gledati u Europskoj ligi. Kako god, mislim da će oboje to bez većih problema riješiti u svoju korist“, kazao je Stipica.

Pogon Szczecin raste iz dana u dan, a time i ciljevi su veći. Legia je još uvijek u vrhu, ali to ih ne sprječava da razmišljaju kako ugroziti tron Ekstraklase. Što možemo očekivati od ove poljske ekipe u budućnosti za kraj nam je otkrio Stipica.

„Legija tu uvijek prednjači s najvećim ulaganjima u momčad tako da je možda njih malo teško pratiti s te financijske strane. Dobra su ekipa i igraju dobar nogomet. No, i naša ekipa je individualno kvalitetna. Tako da, jednostavno kod poljske lige je dobro što je nepredvidiva i puno klubova može osvojiti jer i oni klubovi iz tzv. donjeg razreda su strašno neugodni pa iskoriste šanse koje im se ukažu. Možda nema smisla nešto tako govoriti, ali naravno da imamo veliki cilj da budemo i stojimo u vrhu poljskog nogometa. Nakon 20 godina Pogon igra Europu i htjeli bi, ja osobno i klub, napraviti nešto više bez obzira na to što nam je prvi korak proći Osijek. Vidjet ćemo. Klub se razvija u super pravcu. Za osam mjeseci bi nam trebao biti gotov novi stadion s kampom od nekoliko pomoćnih terena. Prije dvije godine se počeo rušiti stari stadion, a sad je ostala tek jedna tribina za završiti. Ovo je jedan proces koji ide stepenicu po stepenicu da se napravi nešto odlično u budućnosti i da to bude konstanta, a ne samo iznenađenje“, zaključio je Stipica.

Prva utakmica igra se u četvrtak 22. srpnja u Szczecinu od 21 sat, dok je druga 29. srpnja u istoj satnici na Gradskom vrtu.


Tagovi

Pogon SzczecinDante StipicaOsijekEkstraklasaKonferencijska liga

Ostale Vijesti