Reuters
Reuters

Inter ne igra samo za sebe, nego i cijelu Italiju, Inzaghi neće puno filozofirati (GRAFIKA)

Vrijeme Čitanja: 6min | sub. 10.06.23. | 07:51

Nakon što su već osvojili Supercoppu i Coppu Italiju, nogometaši Intera žele dohvatiti novu tripletu. No, večeras (21 sat) ih u Finalu Lige prvaka u Istanbulu očekuje najteži mogući protivnik – supermoćni Manchester City.

Inter večeras ne igra samo za sebe, odnosno za svoj četvrti naslov prvaka Europe i treći trofej u sezoni, već i za cijelu Italiju. Nekoć najveća europska nogometna nacija posljednjeg desetljeća pala je u nižu A kategoriju europskog nogometa, iza Španjolske, Engleske i Njemačke. No, stvari se u posljednjih nekoliko godina vraćaju na mjesto. Talijani su 2021. osvojili naslov prvaka Europe, Inter je godinu ranije igrao finale Europske lige, Roma je prošle sezone osvojila Konferencijsku ligu (to je bio prvi talijanski klupski euro-trofej od Interovog osvajanja Lige prvaka 2010.), a ove sezone Talijani su stigli do finala sva tri europska natjecanja. Uz to, reprezentacija igra završnicu Lige nacija….

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Međutim, vrlo je lagano moguće da Talijani sezonu 2022./23. završe kao najveći gubitnici europskog nogometa. Roma je nakon lošijeg raspucavanja jedanaesteraca izgubila finale Europske lige od Seville. Fiorentina je golom u 90. izgubila finale Konferencijske lige od West Hama, a Germania Italiji daje manje šanse nego Španjolskoj i Nizozemskoj za osvajanje Lige nacija (nešto veće nego Hrvatskoj), dok Inter naznačuje kao totalnog autsajdera u finalu protiv moćnog Guardiolinog stroja Manchester Cityja, koji je na pragu 'quadrouplea'. Pobjeda Intera u večerašnjem finalu ključna je ne samo za crno-plavi dio Milana, već i za cijelu Italiju, da Apenini nogometno svijetu kažu - "Da tu, smo, prvaci Europe na reprezentativnoj i klupskoj razini. A bit ćemo još i bolji!"

Iza Intera je turbulentna sezona. Nakon što su 2021. stigli do naslova nakon 11 godina suše, u prošloj su ga ispustili u samoj završnici iako su cijelu sezonu djelovali bolje od Milana. U tekuću sezonu Nerazzurri su ušli loše, obrana im je djelovala šuplje, gubili su od najvećih rivala (Juventus, Milan, Lazio, Roma), a u Ligi prvaka Bayern ih je svladao s rutinskih 0-2. Ipak, dvije sjajne utakmice protiv Barcelone, 1-0 na San Siru i 3-3 na Camp Nou, omogućile su Interistima prolaz u drugu rundu, iza Bayerna, a ispred Barçe i Viktorije Plzen te 'mir' Simoneu Inzaghiju za vrijeme Svjetskog prvenstva u Kataru.

Činilo se da su se stvari posložile. Početkom godine Inter je Napoliju nanio prvi prvenstveni poraz sezone, uvjerljivom pobjedom nad Milanom u Saudijskoj Arabiji osvojena je Supercoppa, da bi krajem veljače krenuo period od 50 dana iz noćne more. U sedam prvenstvenih kola Inter je upisao tek jednu pobjedu, remi i čak pet poraza. Od naslova su se oprostili, a pod upitnik im je došao i plasman u LP.

No, Interova renesansa kreće teško izborenim prolaskom nad Portom u osmini finala Lige prvaka (ukupnih 1-0), a onda je u četvrtfinalu svladao činilo se, goropadnu Benficu u Lisabonu s 2-0. Taj trijumf kao da je 'ošamario' Inzaghijeve trupe koje od tada, uz iznimku poraza od Monze četiri dana kasnije, igraju kao u transu.

U narednom periodu Inter je u prvenstvu upisao sedam pobjeda uz 33 postignuta gola, izbacio je Milan s ukupnih 3-0 iz polufinala Lige prvaka, Juventus u polufinalu Coppe, a onda je stigao i drugi trofej – Kup Italije.

U posljednjih 15 utakmica, Inter je upisao 12 pobjeda, remi (3-3 protiv Benfice za prolaz u polufinale LP) i dva poraza (Monza i Napoli). Inter Manchester City dočekuje u najboljoj mogućoj formi!

KAKO ĆE INZAGHI NADMUDRITI GUARDIOLU?

Manchester City ove sezone osvojio je Premier ligu, FA kup i Liga kup. U nokaut fazi Lige prvaka izbacili su RB Leipzig s ukupnih 8-1, Bayern s 4-1, Real Madrid s 5-1. City djeluje toliko jak da ga je zaista teško nadmudriti. Interova momčad individualno je dosta slabija u odnosu na onu Mourinhovu iz 2010., kao i Guardiolinu iz 2023., no i dalje je iznimno kvalitetna.

Najveća Interova snaga je kolektiv. Lautaro Martinez je prvi topnik ove momčadi, Nicolo Barella glavni razigravač, Bastoni je izrastao u jednog od najboljih stopera svijeta, a Dimarco je pravo otkriće. Inter u pet od šest utakmica nokaut faze ovogodišnje Lige prvaka nije primio pogodak, u cijelom natjecanju u njih osam te je Andre Onani potreban još jedan 'clean sheet' kako bi izjednačio rekord Edouarda Mendyja iz sezone 2020./21. Tada je Chelsea u finalu Lige prvaka svladao Manchester City s 1-0….

No, glavni forte ove momčadi je kolektiv. Cijela momčad zajednički se brani, i odlazi u tranziciju. Interov način igre je vrlo zahtjevan i iscrpljujući, no riječ je o posljednjoj, ključnoj utakmici sezone i nedostatka energije kod Izaghijevih trupa, sigurni smo, neće biti.

"Igrati finale za nas je san u kojeg smo cijelo vrijeme vjerovali. Ponosan sam jer smo došli do ovdje. Nitko nam nije pridavao nikakve šanse, tako da smo zaslužili sve što smo postigli. Cijeli ovaj put je bio nevjerojatan, posebno polufinalni dvoboji protiv gradskog rivala Milana. Vjerujemo da možemo napraviti još jedan korak više", rekao je Inzaghi koji je u dosadašnjoj karijeri potvrdio da mu se nije problem prilagoditi suparniku. To će učiniti i večeras.

Od Intera se ne očekuje ništa više nego da prepuste posjed Manchester Cityju (kao, uostalom, i sve ostale ekipe na svijetu) te čvrstom, kolektivnom igrom zatvore prilaze svojem golu, uz nadu da će na suprotnom dijelu terena Lautaro Martinez, Edin Džeko i(li) Romelu Lukaku ponovno dokazati svoju ubojitost.

KLJUČNI DVOBOJ, ŠTO (TKO) BI MOGLO PRESUDITI

U osam od 14 ovosezonskih utakmica u Ligi prvaka Inter nije primio pogodak, a zanimljivo, stoperski par iz šampionske 2020./21. sezone (Milan Škriniar – Stefan de Vrij) sjedi na klupi! Matteo Darmian igra desnog stopera, sjajni Alessandro Bastoni lijevog, a u sredini obrane smješten je 35-godišnjeg Francesco Acerbi koji igra u formi života.

Interova obrana, zajedno s kamerunskom hobotnicom Andreom Onanom, bit će ključni faktor Interovog uspjeha. Jer, osim što će morati neutralizirati najubojitijeg napadača današnjice Erlinga Haalanda, morat će se nositi s izvanserijskim driblerima Bernardom Silvom i Jackom Grealishem i sve vrijeme paziti na igrače koji se priključuju napadu iz drugog plana poput Kevina De Bruynea i Ilkaya Gündogana.

Obrana je ključ, a Inter, s druge strane ima dovoljnu napadačku kvalitetu (Martinez, Džeko i Lukaku) koju dodatno upotpunjuju ofenzivno nastrojeni wing backovi (Dumfries – Dimarco) i svestrani veznjaci (Barella – Brozović – Calhanoglu) koji mogu zadati jedan, dva, a možda i više ubojitih uboda Guardiolinoj momčadi.

OZLJEDE ILI IZOSTANCI

Simone Inzaghi za večerašnji dvoboj može računati na sve igrače. Upitan je jedino Joaquin Correa, no svi vjeruju kako će i on biti na raspolaganju svojem treneru. Osim ako se Interov strateg ne odlučio na nekakvu veliku 'prevaru', Inzaghi će na teren, kao i u svim utakmicama do sada poslati momčad u 3-5-2 formaciji, s fokusom na čvrstu obranu koja u pet od šest utakmica nokaut faze Lige prvaka nije primila pogodak. Početna postava Intera je praktički već poznata. Upitan je tek zdravstveni status Henrika Mhitarjana, koji bi mogao zaigrati u sredini veznog reda umjesto našeg Marcela Brozovića, a ostaje i mala dvojba hoće li 37-godišnjem Edinu Džeki, inače standardnom partneru Lautaru u vrhu napada, pretpostaviti bržeg i prodornijeg Romelua Lukakua koji se na kraju sezone vraća u Chelsea.

OČEKIVANA POSTAVA (3-5-2)



Tagovi

Liga prvakaInterManchester City

Ostale Vijesti