Igor Šoban/Pixsell
Igor Šoban/Pixsell

Inspiracija Ćorića i Roga, večer kad je Olmo postao zvijezda, a Modre 'spasio' azerbajdžanski predsjednik!

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 21.06.23. | 14:00

Astana i Dinamo Tbilisi igrački nisu razina Modrih, ali bit će to iz više razloga teški suparnici, s kojima su Modri već imali iskustva

Kazahstanska Astana ili Dinamo Tbilisi. Jedan od ta dva kluba bit će, dakle, suparnik Modrima u drugom pretkolu Lige prvaka. Prolaz preko te, prve prepreke, značit će da Dinamo ima osiguranu u najmanju ruku skupinu Konferencijske lige, no, naravno, Dinamove ambicije su mnogo veće. Ali, za početak, Astana ili imenjak Gruzije, suparnik kojega se mora izbaciti.

Prouči cjelokupnu ponudu za nogomet na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Poslovično, teška su za Modre prva, odnosno druga pretkola u Ligi prvaka, sjećamo se kako su se lani Zagrepčani mučili sa Shkupijem, stoga, treba biti oprezan, premda su i Astana i Dinamo Tbilisi igračkom kvalitetom daleko ispod aktualnog Dinamovog kadra. Modri su već jednom igrali protiv oba potencijalna suparnika, izbacili ih na isti način, s ukupnih 3-0, ali, treba naglasiti da su tada igrali u trećem pretkolu, dakle, kolo kasnije, kad je razina forme maksimirske momčadi ipak veća. Ono što je zajedničko i Gruzijcima i Kazahstancima, njima sezona traje, prvenstvo je u punom jeku i to je jedina prednost koju prvak Kazahstana i Gruzije imaju uoči dvoboja s Dinamom. No, nije ni to najveći problem za Igora Bišćana i njegovu momčad, najteži dio posla, bude li suparnik Astana, bit će putovanje u Kazahstan.

Sjećamo se, prije pet godina, samo tjedan nakon uzvratu u Izraelu protiv Hapoel Be'er Sheva, Bjeličin Dinamo je išao u Astanu. Tada je prvu utakmicu trećeg pretkola igrao u Kazahstanu. I, bili su u Maksimiru u problemu, naime, u jeku turističke sezone bilo je gotovo nemoguće pronaći zrakoplov tako dugačkog dometa, koji bi organizirali u samo nekoliko dana. Počela je potraga za prijevoznikom, bila je to utrka s vremenom, a na kraju je Modre 'spasio', ni manje ni više, nego azerbajdžanski predsjednik! Kako je došlo uopće to te ideje, ali Azeri su pristali iznajmiti avion, po paprenoj cijeni, jasno, Dinamo je stigao u Astanu dva dana prije utakmice, što je minimum za tako daleko putovanje i uvjete koji Modre tamo čekaju. Stigli su na vrijeme i na umjetnoj travi odigrali odličnu utakmicu (2-0), a briljirao je Dani Olmo. Kod prvog je pogotka sjajno asistirao Mariju Budimiru, drugi je sam zabio i, praktički, te večeri u Astani Olmo je postao zvijezda, bilo je jasno u kojem će smjeru krenuti njegova karijera, tada je odagnao sve sumnje koje su ga pratile, dalje je sve bilo - očekivano. U uzvratu su Modri slavili s dovoljnih 1-0 (Gavranović), a zanimljivo iz te momčadi u Maksimiru su danas još samo Danijel Zagorac i Dino Perić. Bruno Petković još nije bio u Dinamu, Dominik Livaković odmarao je dulje nakon SP-a u Rusiji. Što se kazahstanskog prvaka tiče i tada je glavni igrač bio Marin Tomasov, danas ipak pet godina stariji, a važan je igrač bio i Laszlo Kleinheisler, kasnije jedan od stupova Osijeka. Od igrača koji su bili tada u momčadi Astane danas je uz Tomasova tamo jedino Abzal Bejsebekov. Tada je bio na klupi, danas je kapetan. Mrežu Astane, pak, čuva Dinamo dobro poznati Josip Čondrić.

Možda iskustva s Dinamom iz Tbilisija i nisu bila tako slikovita kao s Astanom, no, dvije godine ranije, te 2016. Dinamu također nije bilo jednostavno. Nakon što je uz ponešto drame prošla skopski Vardar, momčad Zlatka Kranjčara ostala je bez Marka Pjace, a gruzijski prvak došao je u Zagreb željan iznenađenja, svjestan da Dinamo još nije u pravom izdanju. Osim Pjace, na odlasku iz Dinama bio je i Marko Rog, puno se tih dana pričalo i o njegovu transferu. Rog je ostao još koji tjedan, odigrao dvije utakmice protiv Gruzijaca, bio je strijelac u uzvratu za konačnih 0-1, kojima su Modri potvrdili Europsku ligu i izborili play-off Lige prvaka protiv Salzburga, preko kojega su kasnije i došli u to natjecanje. Ali, u tom zagrebačkom dvoboju s Dinamom iz Tbilisija nadahnut je bio Ante Ćorić, bila je to jedna od njegovih najboljih utakmica za Dinamo. Za prvi je gol asistirao Soudaniju, drugi je sam zabio i Dinamo je na uzvrat otišao s lijepom prednošću, 2-0.

Nekako, takav se recept i sad čini najboljim, Modri će biti domaćini u prvom dvoboju i to samo nekoliko dana nakon derbija s Hajdukom (bilo bi mnogo gore da nakon derbija moraju putovati, pogotovo u Astanu). Pokušati pobijediti u Maksimiru na mišiće, sa što većom razlikom, a onda otići na uzvrat (o)braniti prednost. Jer, tko god izborio dvoboje s Dinamom, momčad Igora Bišćana čeka naporno iskustvo i neugodno putovanje.

Oglas

Zaigraj odmah, Germania!


Igre na sreću mogu dovesti do ovisnosti. Igraj odgovorno.



Tagovi

GNK DinamoAstanaDinamo TbilisiLiga prvakaIgor Bišćan

Ostale Vijesti