Reuters/Lee Smith
Reuters/Lee Smith

Iniesta iz Stockporta

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 06.03.24. | 13:30

Guardiola je imao pravo kada je rekao da je Foden najveći talent kojeg je vidio...

Turčinovići i Stockport nemaju previše toga zajedničkog, osim, možda, da su njihovi 'sinovi' nositelji dva ponajbolja nadimka u svijetu nogometa. Hercegovačko mjesto je od središta Širokog Brijega udaljeno oko pet kilometara, smješteno je ispod brda Trtle i dalo je nemali broj pisaca, novinara, filmaša, gospodarstvenika, ali i jednog 'Ronalda' – Stanka Bubala.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+)

Stockport je, pak, industrijski grad izgrađen 1840., u kojemu živi gotovo 140 tisuća stanovnika. Udaljen je 11 kilometara od Manchestera, ponajviše je bio poznat po proizvodnji šešira, a tamo su, primjerice, Paul McCartney i Joy Division snimali svoje albume. Nisu, međutim, glazbenici trenutno najveća propagandna sila ovog grada, već je to nogometaš Man. Cityja, Phil Foden, čiji nadimak glasi - Iniesta iz Stockporta…

„Prvi puta kada je došao na trening kao sedmogodišnjak, tata jednog od klinaca koji su već trenirali neko vrijeme u klubu, upitao me 'tko je ovaj mali, od kuda je došao?', na što sam ja sklopio ruke, pogleda u nebo i odgovorio 'Iz raja'", prisjeća se Joe Makin, Fodenov trener iz akademije Man. Cityja.

Premotamo li film na nedjelju iza nas, pronaći ćemo Pepa Guardiolu koji sipa komplimente na račun Fodena:

„On rješava utakmice. Igrači svjetske klase preuzimaju odgovornost i to je ono što on radi. Dovoljno je ponizan, voli igrati nogomet, ima nevjerojatnu radnu etiku. Može igrati lijevo, desno, lažnu devetku. Phil Foden je trenutno najbolji igrač Premiershipa“, rekao je Španjolac nakon pobjede Cityja nad Unitedom. No, nije to ništa novo kad Pep hvali Fodena, još je 2019. godine istaknuo da je Foden najtalentiraniji igrač kojeg je trenirao što je podignulo mnoge obrve. Phil je tada bio 19-godišnjak koji se tek probijao u prvoj momčadi Cityja, a Pep je iza sebe već imao gaže na kojima je surađivao s Lionelom Messijem, Andresom Iniestom i Kevinom De Bruyneom. Tada je to bila čudnovata izjava i ogroman teren za golobradog mladića, ali sada sve ima smisla.

Makin i Guardiola su imali pravo.

Foden je warp brzinom odletio do nove razine svoje igre, prezentiravši se u mančesterskom derbiju u najboljem svjetlu. Demonstrirao je svoj spektakularan nogomet, vodeći Građane do pobjede s dva majstorska pogotka. I malo je igrom podsjetio na jednog Argentinca…

Naime, u prvih sat vremena derbija na Etihadu, Foden je običnom promatraču mogao djelovati poput nekoga tko je upravo izašao u šetnju parkom držeći za ruku kakvo dijete kojemu se upravo sprema pokazati svoj elektrizirani rad nogu, dotjeranu tehniku i preciznu ljevicu. Kada mu je dojadilo gledati dječaka kako se muči s loptom, odlučio je ispustiti mobitel iz ruku, uzeti loptu i riješiti stvari na Etihadu. Ispostavilo se da je to dijete bio Victor Lindelof koji ga je bezuspješno pokušao ispratiti kod prvog pogotka. Lindelof nije imao fizičke kapacitete da zaustavi Fodena koji u ovoj formi djeluje vanserijski…

Foden ove sezone ima zavidne brojke za igrača koji, valja naglasiti, nije imao zagarantirano mjesto u prvih jedanaest aktualnog prvaka Europe. Na tom su nivou još jedino Jude Bellingham i Kylian Mbappé. Foden je u 27 ligaških utakmica zabio 11 golova i tome pridodao sedam asistencija. U svim natjecanjima ukupno ima 18 golova i deset asistencija u 40 utakmica.

„To je moj cilj - odlučivati velike utakmice. To želim stalno raditi, dokazujem ove sezone da sam sposoban za to. Radim naporno. Dobro znam što pobjeda znači navijačima“, rekao je Foden nakon utakmice s Unitedom.

A sada će Cityju trebati upravo ovakav Foden. Nakon večerašnjeg ogleda s Kopenhagenom koji bi treba biti čista formalnost, Građani za vikende idu na Anfield. Guardioline trupe su slavile u samo dva od posljednjih 32 ogleda na Liverpoolovom stadionu, a Foden želi da se to sada promijeni.

„To je stadion na kojem nikada nismo puno pobjeđivali, stoga svi jako dobro znamo koliki nas izazov očekuje, To je utakmica u kojoj kao igrač želite sudjelovati, to je najveća pozornica. Nadam se da ćemo biti spremni za taj izazov“, poručuje Foden uoči ogleda koji engleski mediji nazivaju „bitka za Otok“. Liverpool vs Man. City, prvi protiv drugog, teško da može bolje…



Tagovi

Phil FodenStanko BubaloPremier ligaManchester CityPep Guardiola

Ostale Vijesti