Pixsell
Pixsell

In memoriam: Kurt Hamrin otišao u 90.

Vrijeme Čitanja: 3min | ned. 04.02.24. | 12:24

Šveđanin je jedan od najboljih igrača Fiorentine u povijesti, a s Milanom je osvojio naslov prvaka Italije 1968., a Kup prvaka sezonu potom

Nogometna legenda Kurt ‘Kurre’ Hamrin je mrtav, objavila je Fiorentina na svom službenom instagram profilu. Kurre Hamrin imao je navršenih 89 godina.

Hamrin je jedan od najboljih igrača Fiorentine u povijesti. U ljubičastom dresu Šveđanin zabio 203 gola u 358 utakmica.

“Hamrin je bio i uvijek će biti prava legenda za sve nogometne navijače, a posebno za navijače Fiorentine. Još uvijek drži rekord golova u ljubičastom dresu zajedno s Batistutom", napisao je klub u objavi na instagramu.

Kurt Hamrin je bio ključni igrač švedske reprezentacije koja je 1958. godine na domaćem terenu stigla do finala Svjetskog prvenstva.

Kao vanjski vezni igrač postigao je tri gola na turniru, uključujući solo prodor protiv Zapadne Njemačke u polufinalu. Ukupno je odigrao 32 utakmice za reprezentaciju i zabio 17 golova za Švedsku.

Hamrin je rođen u Solni 19. studenog 1934., a u AIK-u se probio početkom 50-ih.

Osvojio je Allsvenskan ligu 1955., a sljedeće godine postao je profesionalac u Juventusu.

Tijekom svoje inozemne karijere, Hamrin je predstavljao nekoliko velikih talijanskih klubova (Juventus, Padova, Fiorentina, Milan, Napoli), osvojio je naslov prvaka s Milanom 1968., a godinu potom Kup prvaka s istim klubom. Osvojio je Kup pobjednika kupova i s milanskim klubom i s Fiorentinom.

Godine 1967. Hamrin je izabran u FIFA-inu momčad godine, a 2012. izabran je u Fiorentininu Kuću slavnih.

S Fiorentinom je osvojio Kup pobjednika kupova 1961., Mitropa kup 1966. te dva Kupa Italije, 1961. i 1966.

S Milanom je osim spomenutih prvenstva 1968. i Kupa prvaka 1969. Osvojio KPK 1968.

Sa Švedskom je bio svjetski doprvak 1958., Pele je u finalu ipak bio bolji. Kao i od mnogih poslije tog finala… Sad su se ponovno “sreli”, Dream Team “na nebesu” je sve jači i jači, a mi se nadamo da je na djelu “sustav rotacija”, pa da su na klupi koji put i naši, neprežaljeni Ćiro Blažević, pa Branko Zebec, Tomislav Ivić, Zlatko Čajkovski, nastavite niz kako vam drago...

Dodajmo i crticu, štiklec koji smo saznali od Dinamova kroničara Miroslava Tomaševića: igrao je u Maksimiru protiv Dinama, u dresu Fiorentine 12. travnja 1961. Završilo je 2-1, a Hamrina je čuvao Štef Lamza. I njega 'gore' može naći... (G)


Tagovi

Kurt HamrinFiorentinaMilanšvedska nogometna reprezentacijaPeleAIK Solna

Ostale Vijesti