SERGIO PEREZ/Action Images
SERGIO PEREZ/Action Images

Ima li Kraljevski klub novog princa?

Vrijeme Čitanja: 5min | pet. 15.10.21. | 09:36

Vinicius Junior igra svoju najbolju sezonu od dolaska u Madrid.

U sjeni Benzemine fantastične sezone koja ga je gurnula u uži krug kandidata za Zlatnu loptu dogodio se uspon 21-godišnjeg Brazilca Viniciusa Juniora do statusa nezamjenjivog prvotimca. Vinicius je u Kraljevski klub stigao na ljeto 2018. godine, točno na dan kada je postao punoljetan. Status wonderkida stekao je u Flamengu gdje je od svoje šesnaeste godine često znao zabljesnuti kad god bi dobio priliku u prvoj momčadi. To je navelo Real da za njegove usluge iskešira ozbiljnu cifru od 45 milijuna eura.

Na najvišoj razini očekivanja od mladih igrača su uvijek velika bez obzira na ‘nježne godine’, naročito kada se za njih izdvoji ovako paprena cifra. Prve tri sezone u Madridu bile su pune oscilacija. Nakon povremenih bljeskova uslijedili bi dulji periodi lošije forme. Javnost oko madridskog kluba najčešće je razloge za ogorčenost njegovom igrom nalazila u problemima koje je imao u realizaciji i donošenju odluka u završnoj trećini.

Zaista, ako pogledamo detaljnu statistiku dostupnu na stranici FBref.com postaje jasno da je u prve tri sezone u Madridu Vinicius bio nepouzdan realizator. To je vidljivo prema statistici vezanoj uz očekivane golove (xG). Ova statistička kategorija ukazuje nam koliko često se određeni igrač našao u izglednoj situaciji za postizanje gola. Kada taj broj usporedimo s brojem pogodaka koje je stvarno postigao, možemo zaključiti radi li se o ispod ili iznadprosječnom egzekutoru. Kategorija očekivanih golova nastala je analizom ogromnog broja udaraca iz povijesti pa je danas na najvišoj razini za svaki udarac moguće izračunati koliko je vjerojatno da završi u mreži. Primjerice, ako igrač šutira iz mrtvog kuta xG će biti veoma nizak. S druge strane, tri od četiri kaznena udarca završe u mreži. Zbog toga xG kod svakog izvođenja najstrože kazne iznosi 0.75, prema tome - da bi se igrač smatrao iznadprosječnim izvođačem kaznenih udarca potrebno je da u pogodak pretvori više od njih 75 posto.

Vratimo se na patnje mladog Viniciusa u njegovim sezonama pod palicom Zinedinea Zidanea. Minutaža u La Ligi mu nije bila stabilna. Nešto češće je ulazio s klupe nego što je bio član početne postave. No, kako Real protiv većine protivnika igra izrazito napadački prilika mu nije nedostajalo. Prema xG statistici možemo otkriti da je 13.7 njegovih udaraca trebalo završiti u mreži, ali Vinicius se ‘proslavio’ kao ispodprosječan realizator, pa je u prve tri madridske sezone u ligi poentirao tek osam puta.

JUAN MEDINA/Action ImagesJUAN MEDINA/Action Images

Većina javnosti sigurno svakodnevno ne pregledava minucioznu statistiku i analitiku, ali njegova loša forma bila je vidljiva i golom oku. Pod Zidaneom se nikada nije izborio za kontinuitet nastupa. Talent je oduvijek bio neosporan. Prošle sezone zabljesnuo je golom u El Clasicu i s dva gola Liverpoolu u Ligi prvaka, ali to su bili izuzeci, a ne pravilo.

Kada je kormilo kluba početkom sezone preuzeo Carlo Ancelotti mladi Brazilac i dalje je imao status igrača s klupe. Vrh napada bio je rezerviran za Karima Benzemu, a na krilima su u prvim utakmicama startali Eden Hazard i Gareth Bale. Ispalo je da Vinicius ima drugačije planove. U prvom kolu La Lige ušao je igru umjesto Hazarda i pogotkom u sudačkoj nadnoknadi potvrdio uvjerljivu pobjedu. Proletio je kroz peterac i glavom pospremio ubačaj Davida Alabe

Drugo kola natjeralo je Ancelottija da ozbiljnije porazmisli o svojoj rotaciji. Real je gostovao kod Levantea. Igrala se 59. minuta i semafor je pokazivao iznenađujućih 2:1 za domaćina. Vinicius je ponovno ušao u igru umjesto Hazarda. U posljednjih 20 minuta s dva gola spasio je svoju momčad poraza. Kod prvog gola, nosio je braniča na leđima i iz nepovoljnog kuta proturio ne previše jak, ali precizan šut pored golmana. Drugi je bio još posebniji, nalazio se gotovo uz samu korner liniju te je felšanim šutom postavio konačnih 3:3. Za dva gola bila su mu potrebna dva udarca. Da je oba promašio nitko mu ne bi prigovorio, radilo se o iznimno teškim udarcima što nam potvrđuje i xG. U tridesetak minuta koliko je proveo na terenu protiv Levantea Viniciusov xG iznosio je 0.3 što u prijevodu znači da je prosječnom igraču potrebno trostruko više takvih prilika da bi zabio samo jedan gol. Vinicius je iz dvije zabio dva.

Od idućeg kola La Lige pa do danas nije nijednom izostao iz Realovih prvih jedanaest. Ancelotti mu je dao povjerenje i po prvi put ga učinio standardnim prvotimcem. Vinicius mu nije ostao dužan. Najbolju utakmicu odigrao je prije tri tjedna kada je praktički sam okrenuo rezultat protiv Valencije. Prvo je golom u 86. minuti poravnao na 1:1, a dvije minute kasnije asistirao je Benzemi za pobjedu.

U Primeri je ove sezone odigrao jedva šest punih utakmica u kojima je ubilježio pet pogodaka i dvije asistencije. Statistički je uz Betisovog Nabila Fekira najbolji dribler lige, svoje čuvare u prosjeku prelazi 3.1 puta po utakmici. Prema prosječnoj ocjeni SofaScorea spada u najboljih 11 igrača svih Liga petice kombinirano.

Fenomenalne igre donijele su mu naklonost medija koji su ga prošlih sezona često kritizirali i proglašavali Realovim promašajem. U razgovoru za AS novinarima je rekao:

“Ovo je rezultat puno napornog rada, puno sati treninga u Valdebebasu (klupski trening-centar) i borbe da postanem bolji realizator. Otkad sam stigao u Madrid, uvijek sam govorio da će doći vrijeme kada ću zabijati puno golova u nizu. Osjećam se dobro od početka sezone, imam povjerenje trenera i stručnog stožera. Znam da mogu doživjeti neuspjeh, ali ako se to desi, pokušat ću ponovno…”

Izvori bliski klubu govore kako je i sam Ancelotti iznenađen hladnokrvnošću mladog krila u završnici koju potvrđuje i statistika. Njegov xG ove sezone iznosi 3.2 i po prvi put u njegovoj madridskoj karijeri manji je od broja stvarnih golova.

Sve češće se govori o njegovoj vrhunskoj radnoj etici i profesionalizmu kojima Vinicius ruši uobičajene stereotipe o igračima iz Južne Amerike. Jasno, potrebno je da ovu formu održi neko vrijeme kako bismo ga svrstali u grupu najelitnijih ofenzivaca. U ovoj sezoni bilo je trenutaka kada je čitava ekipa uključujući i njega bila nemoćna u napadu, kao u posljednjem ligaškom remiju protiv Villareala. U Realovoj blamaži protiv Sheriffa u Ligi prvaka bio je bez učinka, ali jedna od rijetkih svijetlih točaka svoje ekipe i najkonkretniji igrač u napadu što je na kraju rezultiralo iznuđenim jedanaestercem.

Real nakon reprezentativne pauze čeka ogled sa Shakhtarom u Europi, a potom El Clasico u Barceloni. Vinicusa očekujemo u početnoj postavi u obje utakmice. Madridisti se nadaju da odlična forma početkom sezone nije kratkotrajna eksplozija. Uskoro ćemo doznati ima li kraljevsko društvo iz madrida legitimnog prijestolonasljednika.

Piše: Bartul Čović


Tagovi

Vinicius JuniorReal MadridPrimera

Ostale Vijesti