Marko Lukunić/Pixsell
Marko Lukunić/Pixsell

Ima li Dinamo stvarno jako širok roster?

Vrijeme Čitanja: 4min | pon. 06.02.23. | 08:00

U Koprivnici su Modri igrali bez Mišića i Ivanušeca i to se jako osjetilo. A na klupi nije bilo nijednog veznjaka! Protiv Istre neće biti Josipa Šutala, Čačić je ostao samo na dvojici stopera. Jedan je Theophile, koji odrađuje zadnje mjesece ugovora

Puno je toga već napisano o Dinamovom remiju u Koprivnici pa ćemo se usredotočiti na jedan detalj, koji je upao u oči već i prije početka susreta. Dinamo je došao na Apaš sa 19 igrača. Na klupi, dakle, samo osmorica, umjesto 12 koliko bi ih trebalo biti. Dovoljno za pitanje koje se već neko vrijeme nameće u Maksimiru: Ima li Dinamo stvarno jako širok roster?

"Ne trebamo nikoga dovoditi, jer imamo dovoljno igraća u svlačionici. I prvo želim iskoristiti sve unutarnje rezerve, a onda ćemo vidjeti hoćemo li koga kupiti", više je puta istaknuo Ante Čačić tijekom zimske stanke i priprema, I, na prvi je pogled u pravu, to se njegovo razmišljanje čini logičnim. Zašto ikoga dovoditi kad u svlačionici ima uistinu više od 30 igrača? Međutim, čini se da je taj roster širok na papiru, dok je u stvarnosti još uvijek pun upitinika. Recimo, Modri su u Koprivnici igrali bez Luke Ivanušeca i Josipa Mišića. Prvi je bio lakđe ozlijeđen i vjerojatno će konkurirati za iduću utakmicu, a drugi je imao kartone i sigurno će biti u kadru za Istru. No, bez njih dvojice Dinamo na klupi nije imao niti jednog vezog igrača! A Marko Bulat koji je dobio priliku od prve minute, nije odigrao veliku utakmicu. I to je razumljivo, Bulat još uvijek hvata zrak nakon dugog oporavka od teške ozljede, rijetko igra od prve minute i sigurno mu treba neko vrijeme, nekoliko cijelih utakmica da bi se pokazao kao pojačanje. Ili da nije pojačanje, svejedno. Klinci koji su dosad popunjavali klupu, poput Brkljače, Vrbančića, Gurlice, Lukanića..., s mladom su momčadi bili u Engleskoj na Premer League International Cupu, oni će isto uskoro biti na raspolaganju. Dakle, klupa će uskoro biti popunjena, ovo u Koprivnici bio je izuzetak.

Ipak, znači li to i dalje da je Dinamov kadar širok? Ako Bulat još nije na razini forme da bi bio adekvatna zamjena za Mišića, koji se nakon Koprivnice čini još nezamjenjivijim nego što stvarno jest, ako ti klinci koji su inače na klupi ne dobivaju nikakvu minutažu, već samo popunjavaju zapisnik, je li to definicija širine kadra? Pa, ako hoćete i oni koji ulaze s klupe, koji bi trebali donositi neku prevagu to rijetko čine. Definira li širinu kadra, recimo, Mahir Emreli, koji ovog proljeća ulascima s klupe nije donio baš ništa? Štoviše, dodatno je podebljao upitnike iznad svog imena! Kao i Sadegh Moharrami.

Je li Dinamov kadar uistinu tako širok, ako je na klupi iranski reprezentativac, koji ulazi na teren da bi donio neku novu napadačku dimenziju, a buda jedan od najslabijih karika Modrih, nedovoljno dobar čak i za prosječnu HNL utakmicu? Slično je bilo i protiv Lokomotive. Ima li, konačno, Dinamo stvarno široke mogućnosti, ako nijedan igrač s klupe ne donosi preokret ulaskom u igru, bez obzira što na papiru, na prvi pogled, taj roster izgleda impresivno. Što znači što je na klupi mladi Gabriel Rukavina kad još nije dobio niti minutu!? Što znači što je na klupi u Koprivnici napokon bio Daniel Štefulj kad na njega, zapravo, Ante Čačić uopće ne računa?

Koliko Dinamov roster jest ili nije širok, vidjet ćemo i u petak protiv Istre u Maksimiru. Naime, Josip Šutalo dobio je protiv Slavena treći žuti karton i Ante Čačić ostao je na dvojici stopera. Jedan je Dino Perić, a drugi Kevin Theophile-Catherine. Da, kad je taj Francuz rezervna opcija, onda ispada da Modri stvarno imaju širok izbor igrača. No, ako gledamo s druge strane, da je Čačić osuđen na stopera kojemu ugovor istječe na ljeto i koji odrađuje svoje zadnje mjesece u Maksimiru, vjerojatno lišen i pravog motiva, onda taj detalj daje drugačiji pogled na tu situaciju. Tu je i mladi Jakov Gurlica, koji će se dan prije dvoboja s Puljanima vratiti iz Engleske, gdje nastupa s juniorima na Premier League International Cupu i vjerojatno će na klupu, ali, zaključili smo već, mladići nisu dosad dobili previše minuta, kamo li započeli od prve minute. Može stopera odigrati i Ristovski. Širina? Ili 'krpanje'? Zaključili smo, naime, da njegova alternativa na desnom boku, Moharrami, mnogo bolje zvuči na papiru, no što izgleda na terenu.

Otišao je Mislav Oršić, nakon njega i Rasmus Lauritsen. Emir Dilaver raskinuo je ugovor, Antonio Marin otišao u Rijeku, tamo je i Niko Janković, Sandro Kulenović je u Lokomotivi. Istovremeno, Dinamo je propustio dovesti Diona Drenu Belju i Laszla Kelinheislera, nije bio zainteresiran za Leona Barišića, a sve je dalje, barem što se ovog prijelaznog roka tiče, Bećir Omeragić. Sve zbog zaključka kako Dinamo ima dovoljno širok kadar i još uvijek previše igrača u svlačionici. Događaji na terenu sve više pokazuju suprotno, da taj Dinamov ne nudi baš toliko mogućnosti i sigurnih opcija. Za osvajanje naslova i proljetni dio HNL-a možda bude dovoljno, no, u kontekstu momčadi koja treba ponovo napasti skupinu Lige prvaka (ili barem Europske lige), bilo bi dobro već sad podvući crtu, shvatiti kako ovoj momčadi trebaju novi igrači, pojačanja. I, krenuti u akciju, ako je moguće, odmah!



Tagovi

GNK DinamoAnte ČačićSlaven BelupoIstra 1961HNLHrvatska nogometna ligaJosip ŠutaloKevin Theophile-Catherine

Ostale Vijesti