REUTERS/Alberto Lingria
REUTERS/Alberto Lingria

Il Professore se vratio: Jedan od najvećih slovenskih nogometaša u povijesti opet u Mariboru nakon 12 godina

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 05.10.22. | 17:24

Bolovao je od depresije, zbog nje propustio skoro cijeli proljetni dio prošle sezone, a u ukupno je u Serie A skupio 339 nastupa, 96 pogodaka i 66 asistencija.

Transfer vijest dana dolazi nam iz susjedne Slovenije. Istinska legenda slovenskog nogometa, Josip Iličić, nakon 12 godina u Italiji vratio se u Maribor. Sa svojim novim/starim klubom potpisao je trogodišnji ugovor, a prema neslužbenim informacijama trebao bi zarađivati nešto više od 150 tisuća eura po sezoni.

Maribor je jedan od najvećih slovenskih klubova, a dres Violica Iličić je nosio svega par mjeseci. Naime, u ljeto 2010. godine stigao je u Ljudski vrt iz Interblocka za skromnih 80 tisuća eura iz Interblocka, da bi onda nakon odličnog starta u slovenskom prvenstvu i europskim natjecanjima njegov ugovor otkupio Palermo za velikih 2.3 milijuna eura.

(2.05) Maribor (3.20) Koper (3.45)

Na Siciliji je proveo tri sjajne godine, igrao je sa igračima kao što su Pastore i Dybala, da bi onda otišao u Fiorentinu za devet milijuna eura. U Firenci se pak zadržao godinu više nego na Siciliji, a od 2017. godine do prije mjesec dana bio je član Atalante. U svakom od prethodno navedenih klubova Iličić je imao jako važnu ulogu, ali unazad manje od dvije godine o njemu se najviše pisalo i pričalo zbog borbe s opakom bolešću – depresijom.

Naime, pandemija koronavirusa svojevremeno je 'zaustavila' svijet, što je poprilično utjecalo na mentalno zdravlje slovenskog nogometaša. Osim toga, imao je i obiteljskih problema, a prvi put se o Iličićevom zdravstvenom stanju javno progovorilo početkom kolovoza 2020. godine kad je trener Atalante Gasperini istaknuo kako slovenski nogometaš neće biti spreman za ogled s PSG-om zbog depresije.

Slovenski nogometaš se potom 'oporavio', ali izgleda kako je to sve bilo samo prividno. Cijeli proljetni dio prošle sezone nije bio na raspolaganju Gasperiniju, a prije točno mjesec dana napustio je Atalantu uz velike pozdrave tamošnje publike. Njegova igra bila je posebna, u talijanskim medijima su ga opisivali kao 'balerinu s konstitucijom boksača', a nakon dirljivog oproštaja od crno-plavog dresa, suze nisu mogli suspregnuti kako navijači, tako ni on sam.

(2.05) Maribor (3.20) Koper (3.45)

Ipak, na sreću svih ljubitelja 'druge najvažnije stvari na svijetu', Iličić nije odlučio reći dosta. Vratio se u svoju domovinu, prihvatio je poziv Maribora gdje će za početak trenirati pod vodstvom Damira Krznara, a od njegovog dolaska posebno će profitirati i hrvatski nogometaši poput Brnića, Laušića, Tolića i Baturine.

“Veliki događaj za sve, to je stvar koja nedvojbeno izlazi iz okvira i puno znači. Ne samo za Maribor, nego općenito za slovenski nogomet. Posebna je to veza Josipa i Maribora koja je dovela i do pozitivnog ishoda u pregovorima. Ostvarila se ideja koja se nekome možda činila nerealnom. Trebalo je uložiti puno rada i energije da bismo uspjeli. Ali Josip je tu, on je izabrao Maribor i po tome je Maribor drugačiji od ostalih. Ovaj put predstavljanje pojačanja je drugačije, jer najavljujemo dolazak igrača o kojem je suvišno trošiti riječi. Obilježio je povijest mariborskog i slovenskog nogometa, ali pred njim su još zlatne godine", rekao je sportski direktor Marko Šuler za klupske web stanice pa dodao:

“Dugogodišnji ugovor potvrđuje koliko ozbiljno računamo na njega. Josip doista nije igrao neko vrijeme, trenirao je po samostalnom programu, a još ne možemo sa sigurnošću prognozirati kad ćemo ga vidjeti na terenu. Naravno, trebat će neko vrijeme da se postigne odgovarajuća razina spremnosti. Dolazi s velikim motivom i željom. Nećemo žuriti, već ćemo učiniti sve da ga što prije vidimo s ekipom na terenu“, zaključio je Marko Šuler.


(2.05) Maribor (3.20) Koper (3.45)

Slovenska prva liga, 12. kolo

Subota, 8. listopada

Tabor Sežana – Domžale 15.00

Maribor – Koper 17.30

Nedjelja, 9. listopada

Bravo – Olimpija 15.00

Mura – Celje 17.30

Ponedjeljak, 10. listopada

Radomlje – ND Gorica 17.30

*Igre na sreću mogu izazvati ovisnost. Igraj odgovorno. 18+


Tagovi

Josip IličićMaribor

Ostale Vijesti