Igrao za Rijeku i mladu repku, prošao probu u Premier ligi, a sad igra niželigaški nogomet

Vrijeme Čitanja: 3min | uto. 10.09.19. | 09:06

U mlađim kategorijama bio je strah i trepet za obrane Hajduka i Dinama, ali veliki potencijal nikada nije uspio do kraja realizirati.

„Cijeli život sam se bavio nogometom, to je negdje u meni i ne mogu se tek tako odmaknuti od toga. Gazda me nagovorio, pa sam odlučio pomoći dečkima! Tko je gazda! Nikola Turčić (predsjednik OŠK-a, op. a.)! Radim nešto za njega“, rekao je u razgovoru za portal sportcom.hr Armando Mance.

Karijeru je započeo u mlađim uzrastima Pomorca iz Kostrene, a jedan od njegovih prvih trenera i čovjek koji je vjerovao u njegov uspjeh bio je Saša Peršon, nekadašnji branič hrvatske nogometne reprezentacije te jedan od igrača koji je u svojoj karijeri branio boje Rijeke, Dinama i Hajduka.

Mance se kao kadet priključio Rijeci te je odmah postao ključna figura momčadi. Njegova istaknute fizičke predispozicije bile su nešto s čime su suparničke obrane teško izlazile na kraj pa je mladi napadač tih godina bio istinski strah i trepet za sve momčadi protiv kojih je igrao.

Osim njega, u toj mladoj generaciji Rijeke igrali su još i Dino Raspor, Toni Jović, Dražen Bagarić i Antonini Čulina, dok je ipak najbolju karijeru od svih prethodno nabrojanih napravio Diego Živulić, veznjak koji je kao kadet stigao u Rijeku, a kasnije je u svojoj karijeri branio boje Zlina, Viktorije Plzen i Pafosa, a sada igra za poljski Slask Wroclaw, prvoplasiranu momčad poljske Ekstraklase.

Armandove navike iz juniorskih i kadetskih dana (u obje kategorije bio je najbolji strijelac HNL-a) nisu se nastavile u seniorskom nogometu pa je tako stariji od braće Mance za Rijeku zabio svega jedan pogodak u 10 nastupa, a iako je taj pogodak bio malo je reći izvrstan (okružen trojicom braniča Mance je sa dvadesetak metara potegao i skinuo paučinu tadašnjeg čuvara mreže Lučkog Kovačića), bilo je to puno premalo za nekoga tko je u 1.HNL stigao pod prizmom rasnog strijelca.

Mance je između ostalog jedno vrijeme bio i na probi u tadašnjem engleskom prvoligašu Blackburnu. Probu je prošao, zabio je pokoji pogodak u prijateljskim utakmica, ali radi nemogućnosti ishodovanja radne dozvole vratio se u Rijeku i transfer se u konačnici nije ostvario.

Nakon Rijeke Mance je igrao još i za Solin, Ružomberok, Zlatne Moravce, Borac iz Banja Luke i Inter Bratislavu, a posljednjih godinu i pol dana nije igrao profesionalno nogomet:

„Godinu i pol dana nisam stao na igralište! Čudan je bio osjećaj ponovo igrati, nakupilo se nešto kilograma, nije lako, ha, ha... Nisam trenirao, nemam vremena zbog obveza. Radim s bratom i s još nekoliko mlađih igrača, puno putujem. Morat ću početi trenirati da se ne mučim“, rekao je novi igrač OŠK-a iz Omišlja.

„Za OŠK igraju mladi i neiskusni dečki. Vihor ima iskusniju momčad, vidi se da su kvalitetniji, nisu imali sreće, nisu zabili što su mogli. Mi smo zabili i pobijedili, takav je nogomet. Bit će zanimljivo prvenstvo“, govori stariji od braće Mance, pa nastavlja:

„Kod nas s 23 godine više nisi mlad, ha, ha... Nemam igračkih ambicija, profesionalno bavljenje nogometom zahtjeva potpunu posvećenost, a ja nemam vremena. Uskoro se počinjem educirati za trenera, u tom smjeru idem.“, rekao je 26-godišnjak, a jedna od njegovih primarnih djelatnosti posljednjih godina briga je o karijeri njegovog mlađeg brata Antonija, također izvrsnog napadača i najskupljeg ulaznog transfera ovog ljeta u HNL-u:

„Puno razgovaramo, stalno putujem, gledam utakmice, ukazujem na pogreške... Nije to isto kao da vodiš igrača s kojim se čuješ jednom godišnje. Osijek je postao vrlo ozbiljan klub, čini mi se da je prema ustroju i financijski postao drugi klub iza Dinama. Antonio je do sada odigrao dobrih i slabijih utakmica, čekamo da ga krene, drugačije je kada igrač doma ili vani“, zaključio je Armando Mance.

Treba istaknuti kako je Mance bio uspješan i u mlađim uzrastima reprezentacije, a posebno je dobro igrao za U-19 selekciju kada je u 16 nastupa zabio osam pogodaka.

OŠK će bez ikakve sumnje u ovom 26-godišnjaku dobiti veliko pojačanje kolikogod da on vremena proveo na terenu. Ukoliko se Armando ozbiljnije uhvati igranja nogometa, ne bi nas začudilo da u neko skorije vrijeme vidimo neki od klubova koji igraju u ligama iznad OŠK-a pokuša u svoje redove dovesti ovog robusnog napadača koji svojom kvalitetom i iskustvom sigurno može pomoći i malo većima od OŠK-a.

(foto:Pixsell)

 


Tagovi

PomoracSaša PeršonAntonini ČulinaDiego ŽivulićOŠK OmišaljRijekaAntonio ManceArmando Mance

Ostale Vijesti