REUTERS/Susana Vera
REUTERS/Susana Vera

Hvala ti Mario: Mandžinih pet za pamćenje (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 3min | pet. 03.09.21. | 18:33

Izdvojili smo nekoliko nezaboravnih trenutaka umirovljene "noćne more" protivničkih šesnaesteraca

Iako je karijera Marija Mandžukića već mjesecima u stagnaciji, malo tko je ostao ravnodušan na emotivnu poruku golgetera Vatrenih otprije sat vremena. U kratko pismu samome sebi, Mandžo je pojasnio kako je vrijeme da nogometu kaže zbogom, a mi smo iskoristili priliku i prekopali neke nezaboravne trenutke iz njegove bogate karijere na travnjaku.

Bilo je tu svega, od ranih dana u Zagrebu i Dinamu, kada je Mario nosio nadimak “đilkoš”, pa sve do zrelih igračkih epizoda, gdje je, posve sigurno, kruna Mandžinih igara stigla “one” večeri u Moskvi, kada je Hrvatska kasnim pogotkom ispratila Englesku sa Svjetskog prvenstva a sebi osigurala povijesno finale.

Izdvojili smo ono najbolje, one trenutke kada su navijači reprezentacije, ali i Dinama, Juventusa i Bayerna iz Munchena.

Ajax – Dinamo 0:1 (2:3)

(Kup UEFA, 04.10.2007)

Prije leta za Amsterdam, malo tko je vjerovao da će Dinamo, nakon minimalnog poraza na Maksimiru, pokoriti Amsterdam Arenu i proći dalje. Prije leta Zdravko Mamić je emotivno nabrijavao svoje igrače, i očigledno je uspio. Plavi su poveli preko jedanaesterca koji je realizirao Luka Modrić, što je značilo – idemo u produžetke. A onda, Super Mario Mandžukić. Dva gola u roku tri minute postigao je veliki Mario i lansirao se u nogometnu orbitu. Huntelaar je potom zabio dva gola i doveo utakmicu u neizvjesnost, no ovog puta (za razliku od utakmice protiv Heerenvena) to nije bilo dovoljno da se Nizozemci izvuku i prođu dalje. Najbolje trenutke s tog povijesnog gostovanja pronađite OVDJE.

Sparta – Dinamo 3:3

Kup UEFA, 2.10.2008

Godinu dana od povijesnog prolaska protiv Ajaxa, Dinamo je u istom natjecanju izvukao prašku Spartu. U redovima češke momčadi tada je igrao budući Dinamov golgeter Miroslav Slepička, a Dinamove boje su branili Sammi,r Ibanez, Bišćan, Morales i naravno Mario Mandžukić. Neumorna radilica je na ovoj utakmici ostala na nula golova u mreži, no zato je Mandžo zaslužan što su se Dinamovi golovi na AXA Areni u Pragu uopće dogodili. Sažetak napete utakmice, nakon 0:0 u Maksimiru pronađite OVDJE

Dinamo – Hajduk 3:0

HNL, 13.5.2009

Jedno od najboljih finala kupa Hrvatske odigrano je 2009. godine. Tada smo još pratili finala u format od dvije utakmice, a prva je, posve zasluženo, uz puno govora o suđenju Brune Marića, završila visokom pobjedom Dinama 3:0. Mandžo je zabio dva pogotka, jedan uz prekrasan lob nad nemoćnim Subašićem. Sažetak utakmice pronađite OVDJE.

Juventus – Real Madrid 4:1

Finale Lige prvaka, 03.06.2017

Iako je Real Madrid te večeri slavio s visokih 4:1, svi su nakon finala, bez obzira na činjenicu da je Real pobjedom postao prva ekipa od 1990. Godine koja je obranila naslov prvaka Europe, pričali upravo o našem napadaču. Iako je četiri godine ranije Mandžo, tadašnji igrač Bayerna, postao prvi Hrvat strijelac u finalu ovog natjecanja, njegov drugi gol u finalima je, kako bi strani novinari rekli “stuff made of dreams”. Škarice s otprilike 16 metara od gola će ostati u vječnom sjećanju Mariju, ali i Keyloru Navasu. Gol je kasnio bio nominiran i za nagradu Ferenc Puškaš (UEFA-ina nagrada za pogodak sezone). Pogledajte ga OVDJE

Hrvatska – Engleska 1:1 (2:1)

Polufinale Svjetskog prvenstva, 11.07.2018

O ovome ne treba trošiti puno riječi. Mario je vodio 120 minuta pravi verbalni rat s Jordanom Pickfordom, koji mu je u nekoliko navrata sjajno branio plasirane udarce. “Tukao” se i sa stoperom Stonesom. I baš je jedan trenutak drugog produžetka pokazao zašto je Mandžukić za protivnike “proklet”. Naša lažna obrnuta devetka se prikrala iza Stonesa nakon jednog ponovljenog ubačaja i postigla gol vrijedan finala Mundijala. Cijela nacija je bila u deliriju, jer je Mario te večeri po tko zna koji put pokazao da je Super Mario. Gol koji je cijelu Hrvatsku podigao na noge pronađite OVDJE.


Tagovi

Mario MandžukićDinamo ZagrebJuventusHrvatska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti