Courtesy Zimbabwe Football
Courtesy Zimbabwe Football

Hrvatski stručnjak Jolly odveo Zimbabve na Afrički kup nacija!

Vrijeme Čitanja: 2min | pet. 26.03.21. | 19:36

Nekadašnji trener Marsonije i Vukovara u Africi je više od 10 godina.

Nakon jučerašnje pobjede Zimbabvea nad Botsvanom (1:0) u kvalifikacijama za Afrički kup nacija sve je postalo jasno – Hrvatski stručnjak odveo je svoju reprezentaciju na Afrički kup nacija.

Zdravko 'Loga' Logarušić glavni je čovjek iza ovog uspjeha. 55-godišnji strateg rodom iz Slavonskog Broda u Hrvatskoj je svojevremeno trenirao Marsoniju i Vukovar '91, ali svoje trenersko ime izgradio je na 'crnom kontinentu' gdje radi više od desetljeća.

Zanimljivo, Jolly (još jedan nadimak hrvatskog trenera) je radio na čak četiri različita kontinenta, ali se u konačnici najbolje snašao u Africi gdje je ostvario velike uspjehe.

Gana, Kenija, Tanzanija, Angola, Sudan, Zimbabve… Nema gdje Logarušić nije ostvarivao uspjehe.

Njegova afrička avantura započela je 2009. godine kad je preuzeo momčad King Faisal Babes F.C.-a iz Gane, a osam godina kasnije prvi je put u svojoj karijeri dobio mogućnost biti izbornikom neke reprezentacije.

Više o uspjehu hrvatskog stručnjaka koji je jednako tako veliki trag ostavio u Keniji pročitajte OVDJE

Priliku je dobio u Sudanu, a na klupi spomenute reprezentacije zadržao se nešto manje od dvije godine. Skupio je tri pobjede, jedan remi i pet poraza uz omjer 10:11, a presudio mu je gostujući poraz od Južnoafričke republike u istom natjecanju u kojem sad radi izvrsne stvari sa Zimbabveom.

U siječnju prošle godine preuzima Zimbabve, a zasad je jedino sigurno kako će ostati zapamćen kao prvi stranac u povijesti spomenute reprezentacije kojem je ovakav podvig pošao za rukom. Zanimljivo, bila je ovo njegova prva pobjeda na klupi Zimbabvea, a u ovom slučaju definitivno vrijedi ona 'jedna, ali vrijedna'.

U grupi H kvalifikacija za Afrički kup nacija još su Alžir, Bocvana i Zambija, ali budući da je ostalo još tek jedno kolo, a razlika između trećeplasirane Bocvane i drugoplasiranog Zimbabvea je četiri boda, stvari su potpuno jasne.

Valja istaknuti kako je zemlja domaćin 33. Afričkog kupa nacija Kamerun, a vrijeme odigravanja turnira je zbog pandemije koronavirusa je sa siječnja prebačeno na lipanj ove godine.



Tagovi

Mozzart Sportafrički nogometAfrički kup nacijaZimbabveZdravko Logarušić

Ostale Vijesti