Hrvatski napadač u drugoj češkoj ligi: Liga je bolje organizirana od HNL-a

Vrijeme Čitanja: 4min | sri. 09.05.18. | 10:42

Mladi zagrebački napadač na ljeto je prešao u Slaviju.

Prije dva tjedna čitatelj Germanijaka javio nam se s fotografijama i videom s utakmice donjeg doma druge češke lige. Domaća Viktorija Žižkov svladala je Usti na Labi 2:1 i došla na korak do ostanka u ligi, a utakmica se igrala na malom, ali pravom old-school stadionu smještenom u centru praškog kvarta Žižkov, koji je poznat kao četvrt s najvećim brojem pubova po glavi stanovnika. Ima ih navodno više od 300.

>> VIDEO/FOTO: U napadu im igra bivši igrač Zagreba i Intera, a pobjedom u derbiju začelja došli su na prag ostanka u 2. češkoj ligi

Odmah smo zamijetili kako je u početnoj postavi domaće momčadi startao Petar Musa, 20-godišnji Zagrepčanin koji je u Pragu završio preko Zagreba i Intera iz Zaprešića. Musa je prošao Zagrebovu omladinsku školu, za Pjesnike je upisao šest nastupa u prvoj i 10 u drugoj ligi, da bi prošlog ljeta prešao u zaprešićki Inter.

No, svega 11 dana nakon dolaska u Zaprešić, Musa je dobio ponudu slavne Slavije iz Praga, još uvijek aktualnog prvaka države, koji tri kola prije kraja ima šest bodova manje od Viktorije Plzen.

„Sve se dogodilo iznenada i neočekivano. Došao sam u Inter, ali je odmah došla ponuda većeg kluba i nisam dvojio niti sekunde. Odlučio sam se za prelazak u Slaviju Prag koja me je kao mladog igrača odmah posudila u drugu ligu. Mislim da sam učinio dobar potez za svoju karijeru“, rekao nam je Musa u telefonskom razgovoru.

Mladi Zagrepčanin je jako dobro krenuo u svojem novom klubu, Viktoriji Žižkov, no, nakon što je startao u prvih četiri od šest utakmica, uslijedila je ozljeda, a kasnije i crveni karton, zbog kojih je Musa u sljedećih 16 utakmica odigrao svega 143 minute. Kako si zadovoljan svojom prvom sezonom u Češkoj?

„Vjerujem kako je prva sezona mogla biti puno bolja. Krenuo sam dobro, ali sam zadobio tu ozljedu i na terenu me nije bilo kako spada na više od 10 utakmica. Zatim sam zabio gol nakon ulaska u igru, ali sam u sljedećoj utakmici zaradio izravni crveni karton jer sam slučajno u duelu laktom udario suparničkog braniča. Kasnije sam pročitao da sam mu slomio jagodičnu kost, poslao sam mu poruku i ispričao se, no kaznili su me s tri utakmice suspenzije. To mi je bio prvi crveni karton u cijeloj karijeri, ali stvarno nisam imao namjeru udariti suparnika“, tvrdi Musa.

Do kraja sezone ostala su još četiri kola, Žižkov ima sedam bodova više od zone ispadanja, a do kraja prvenstva igraju na domaćem terenu protiv dvije momčadi iz gornjeg doma i u gostima kod dva konkurenta u borbi za opstanak. No, u Musinom klubu ne sumnjaju u očuvanje drugoligaškog statusa.

„Od početka sezone isključivi cilj u klubu je bio ostanak u ligi. U dobroj smo situaciji i siguran sam da ćemo na kraju sačuvati status. Ako osvojimo tri boda u sljedećem kolu, kada igramo protiv petoplasiranog Trineca, trebali bismo osigurati opstanak“.

Koji su ti planovi za budućnost? Na kraju sezone vraćaš se u matičnu Slaviju…

„Da, sa Slavijom ću proći ljetne pripreme, a onda će stručni stožer kluba odlučiti hoće li me zadržati ili kao mladog igrača poslati dalje na kaljenje. Iako se to nikada ne može znati, postoje neke naznake da bi me mogli ostaviti. Špekulira se kako bi Slavija na ljeto mogla prodati dosta igrača, što znači da bi me mogli zadržati kako bi ispunili kvotu mladih igrača“.

Uz drugu češku ligu, Musa ima iskustvo igranja u prvoj i drugoj hrvatskoj ligi. Koja je razlika između druge češke lige i 2.HNL?

„Kada bih uspoređivao drugu hrvatsku i češku ligu, rekao bih da je druga češka organizacijski na puno višoj razini. Ovdje se utakmice prenose na televiziji i u ostalim medijima, ljudi prate što se događa. Što se same kvalitete nogometa tiče, tu nema pretjerane razlike, iako bih rekao da je nogomet u drugoj češkoj ipak za nijansu kvalitetniji“.

Bi li se jednog dana volio vratiti u HNL?

„Naravno, kada bi stigla odgovarajuća ponuda Dinama, Hajduka ili Rijeke, zašto se ne bih vratio? Imam sreću što sam već sa 17 godina igrao 1.HNL, igranje protiv kluba poput Dinama je za mene tada bilo nevjerojatno iskustvo“.

Musa je već s 20 godina otišao živjeti u inozemnu državu, bez roditelja i prijatelja. Zanimalo nas je kako se sam snalazi u velikom gradu poput Praga?

„Na početku je uvijek teško, pogotovo kada sam odeš živjeti u tako veliki grad. Na početku sam živio u hotelu, nisam znao ni jezik. Znam engleski, ali kad si u drugoj državi moraš naučiti lokalni jezik, prihvatiti njihovu kulturu. Sada mi je puno lakše, preselio sam se u stan, Slavija je strancima organizirala satove češkog. Prilagodio sam se životu u Pragu koji je vrlo sličan Zagrebu. Članovi obitelji dolaze mi u posjet kada uhvate vremena i pogledaju moju utakmicu, ali ne mogu često zbog posla“, rekao nam je za kraj Musa.

Razgovarao: Niko Rukavina

(Foto: Petar Musa Facebook)


Tagovi

Petar Musaizdvajamoplanet Hrvatska

Ostale Vijesti