Sydney United 58 Facebook
Sydney United 58 Facebook

Hrvatski klub iz Sydneyja, u kojem je igrao Aljoša Asanović, ispisao povijest (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 2min | pon. 12.09.22. | 08:04

Postali su prvi drugoligaš koji je izborio plasman u finale Kupa.

Australski klub Sydney United 58, bivši Croatia Sydney, ostvario je povijesni uspjeh u australskom nogometu - postao je prvi drugoligaš koji je izborio finale kupa Australije u nogometu, nakon što su u polufinalu svladali prvoligaša Brisbane Roar nakon produžetaka s 3:2. Gosti su u dva navrata vodili, golovima Danzakija u 13. i Austina u 63. Australac hrvatskih korijena Matthew Bilić u 24. je Sydney Unitedu donio prvo izjednačenje, a Patrick Antelmi u 71. drugo. Dvoboj je ušao u produžetke u kojima je Glen Trifiro golom u 105. minuti Sydney Unitedu 58 donio povijesni uspjeh.

Sydney United će protivnika u finalu saznati u srijedu nakon utakmice između još jednog drugoligaša Oakleigha i prvoligaša Macarthura.

"Ovo je nevjerojatan uspjeh. Odigrali smo sjajnu momčadsku utakmicu. Sezona je bila prosječna, no, ovo je velika stvar. Moramo uživati u uspjehu", rekao je strijelac odlučujućeg pogotka Trifiro.

Osim ranije spomenutog Bilića, u momčadi Sydneyja igraju još vratari Daniel Nižić i Goran Paleček, braniči Adrian Tomelica, Nicholas Zdrilić i Jordan Ivančić, veznaci Anthony Tomelić, MIhael Marčić i Adrian Knez, sve od reda Australci hrvatskih korijena.

Nakon utakmice u teren su ušli navijači u hrvatskim dresovima i s hrvatskim zastavama, skandiravši "Croatia, Croatia".

Klub je osnovan 1958. pod imenom Croatia Sydney, grb mu krase trobojnica i šahovnica te su sestrinski klub Melbourne Knightsa, još jednom kluba kojeg su osnovali i kojim upravljaju Hrvati.

Najveći uspjesi kluba su osvajanje druge lige Australije 2013. i 2016., a Ausralsko-hrvatski nogometni turnir, na kojem sudjeluju hrvatski klubovi iz Australije, osvojili su u devet navrata, posljednji put 2006.

Najpoznatiji Hrvat koji je nosio dres Croatije Sydney bio je Aljoša Asanović koji je u najvećem australskom gradu proveo kratki period 2001., u sam smiraj karijere. Dio juniorskog staža u klubu je proveo Tim Cahill, bivši vratar Manchester Uniteda Mark Bosnich, australski reprezentativci Jason Culina i Tony Popovic te napadač Dinama iz 1982. Eddie Krnčević. (nr)


Tagovi

Sydney United 58 FC

Ostale Vijesti