Action Images via Reuters / Peter Cziborra / Jason Cairnduff / Carl Recine
Action Images via Reuters / Peter Cziborra / Jason Cairnduff / Carl Recine

Hrvatski Građani pod opsadom izazivača: Arteta želi učiteljevu krunu, Klopp je osvježio Redse, a crvenom dijelu Manchestera je dosta neuspjeha

Vrijeme Čitanja: 6min | pet. 11.08.23. | 07:00

Večeras u 21 sat počinje najatraktivnija svjetska nogometna liga, debitira Joško Gvardiol

Čekali smo nešto više od dva mjeseca, ali od danas ponovno kreće liga koja je po mnogim mjerilima najbolja na svijetu. Premier ligu večerašnjim će dvobojem s početkom u 21 sat otvoriti Burnley i Manchester City, a uoči nove sezone najviše se postavlja jedno pitanje – može li itko stati na kraj dominaciji Građana? Momčad pod vodstvom Pepa Guardiole osvojila je tri Premier lige u nizu, a nakon što su prošle sezone veći dio prvenstva gledali u leđa Arsenalu, dojam je da bi Topnici i ove sezone trebali biti glavni izazivači aktualnog prvaka Europe, a ne treba otpisati niti osvježeni Liverpool, kao ni Manchester United. Autentični engleski stadion Turf Moor bit će mjesto na kojem će se lopta večeras prvi puta zakotrljati, na njemu bi svoj debi u novom klubu mogao dočekati i Joško Gvardiol, koji će biti u konkurenciji za nastup. Neka igre krenu!

Naravno, Manchester City je i dalje uvjerljivo prvi favorit za osvajanje naslova prvaka. Niti poraz u Community Shieldu nije pretjerano promijenio tečajeve, tako da, primjerice, Germania nudi 1,75 da će Građani osvojiti naslov, dok konačno slavlje Arsenala, kao drugog favorita, donosi tečaj od čak 6,00! Ovi tečajevi ujedno su i najbolji pokazatelj s kojih početnih točki kreću momčadi.

Pep Guardiola je, ionako vrhunski posloženu momčad, dodatno ojačao. Od igrača iz početne postave, Ilkay Gündogan jedini je napustio momčad, dok je uz njega spomena vrijedan samo odlazak Riyada Mahreza. Nijemca su zamijenili dovođenjem Matea Kovačića, očekuje se dodatan napredak Phila Fodena i Juliana Alvareza, koji u različitim formacijama mogu preuzeti dio Gündoganove uloge. Uz to, obrana je pojačana dovođenjem Joška Gvardiola, kojeg su učinili najskupljim stoperom u povijesti nogometa, plativši ga 92 milijuna eura. Iz trenutne perspektive, čini se kako je ovakav City nemoguće zaustaviti.

I prije tjedan dana Arsenal je kotirao kao prvi izazivač Cityja, a nakon osvajanja Community Shielda, dionice Topnika dodatno su skočile. Nakon što su prošle sezone serijom kikseva omogućili Građanima da ih u izravnom dvoboju za vrh izbace iz svih računica za osvajanjem naslova, u Arsenalu nisu očajavali već prionuli na posao. Ionako dobro posloženu momčad iz prošle sezone, Mikel Arteta nadogradio je dovođenjem Declana Ricea, Kaija Havertza i Jurriena Timbera, s posudbe se vratio Folarin Balogun (21 gol u Ligue One), dok je jedini spomena vrijedan odlazak onaj Granita Xhake u Bayer Leverkusen. Nema dvojbe, Arsenal je osjetno jači, barem papirnato, nego prije 365 dana. Momčad im na Transfermarktu vrijedi nevjerojatnih 1,2 milijardi eura, a do prelaska Joška Gvardiola u Manchester City, Topnici su imali najskuplji sastav Premier lige. Dolaskom hrvatskog stopera, City je jači za dlaku te vrijedi 1,25 milijarde eura. U prvom kolu nove sezone, Arsenal će biti domaćin Nottingham Forestu i očekuje se da nastave pobjednički niz te s tri boda otvore borbu za Premier ligu.

Iako su u prošloj sezoni podbacili zauzimanjem tek 5. mjesta, Liverpool kotira kao treći favorit u novoj sezoni. Jürgen Klopp odradio je „presvlačenje” momčadi, riješio se nekolicine igrača koji su bili bitne karike osvajanja Premier lige i Lige prvaka, no u silaznoj su putanji. Kao as na desetku sjela im je Saudijska Arabija i tamošnje sumanuto trošenje naftnih dolara. Tako su za 46 milijuna eura utržili Fabinha, za 14 milijuna eura su prodali 33-godišnjeg Hendersona, a kao slobodni igrači Anfield su napustili Firmino, Keita, Milner i Oxlade-Chamberlain. Zasad su dovedeni tek Dominik Szoboszlai i Alexis Mac Allister, no obojica su uskočila u najkritičniji dio momčadi te su nove snage osvježenog veznog reda Liverpoola. Uz to, treba reći kako su se nakon duge pauze zbog ozljeda vratili Luis Diaz, Thiago i Stefan Bajčetić, dok je i Ibrahima Konate odradio pripremni period u punoj formi (za razliku od prošle sezone), te će svi oni biti dodatan adut Redsa.

Trećeplasirana momčad iz prošle sezone i četvrti favorit u nadolazećoj – Manchester United – prodao je tek trojicu igrača za 23 milijuna eura i možemo reći kako Erik ten Hag nije izgubio nijednog bitnog člana momčadi. A trošilo se dosta, na Old Trafford su za ukupno 192 milijuna eura stigla samo tri imena, no od svih se očekuje da postanu kapitalna pojačanja - Rasmus Højlund, Mason Mount i Andre Onana. Doduše, potonji se stigao već i propisno izblamirati u debiju protiv Lensa, primivši gol s centra, a čeka ga težak zadatak da uskoči u rukavice koje je 12 godina nosio David de Gea.

Momčad koja je uoči starta sezona najveća nepoznanica definitivno je Chelsea. Ako je Liverpool imao razočaravajuću sezonu s 5. mjestom, što tek reći za Chelsea koji je uspio ne ući u gornji dom Premier lige. Prošla sezona prilična je uvreda za sve navijače kluba sa Stamford Bridgea, a 12. mjesto je pomalo i sramotno loš rezultat nakon što su prošle sezone potrošili 611 milijuna eura na nova pojačanja (uz transfer deficit od 543 milijuna eura). Teško je reći tko je više razočarao – Mihajlo Mudrik, Wesley Fofana, Marc Cucurella, Raheem Sterling, Benoît Badiashile ili Noni Madueke. Nije oduševio niti Enzo Fernandez, no kod njega je problem što je plaćen astronomskih 121 milijun eura, tako da je i letvica očekivanja postavljena nešto više.

A s obzirom na to da je stigao novi trener Mauricio Pochettino, usput je i on potrošio ovog ljeta 207 milijuna eura na pojačanja po svojem guštu. Uglavnom se radi o mlađim i ne toliko afirmiranim igračima, a najveće ime koje je sletjelo na Stamford Bridge – Christopher Nkunku – teško je ozlijedio koljeno i neće ga biti barem do studenog. Iako momčad vrijedi nešto više od 900 milijuna eura, nismo pretjerano optimistični da će Pochettino dovesti Chelsea u borbu za top 3 plasman. Plasman u Ligu prvaka bio bi jackpot.

I to je to od kandidata za naslov i najviše pozicije. Barem zasad. Čast Tottenhamu koji ima skuplju momčad od Liverpoola, odnosno Newcastleu koji brani 4. mjesto i igrat će Ligu prvaka, ali na potonjima je da potvrde prošlosezonski uspjeh, dok je za Spurse upitno u kakvom će sastavu dočekati kraj prijelaznog roka. Naravno, zbog Harryja Kanea, čijim bi odlaskom u Bayern, neovisno o tome koliko bi novaca dobili i koje igrače za to doveli, Tottenham bio upola slabija momčad.

Od ostalih momčadi, bit će izuzetno zanimljivo ispratiti uspon Aston Ville na krilima jednog od najboljih europskih trenera Unaija Emeryja. Zanima nas i može li Brighton ponovno biti najugodnije iznenađenje sezone nakon osvojenog 6. mjesta i plasmana u Europsku ligu.

Novi članovi engleske elite su Burnley, Sheffield United i najsimpatičniji klub Liga petice - Luton Town. Za ovaj trojac očuvanje premijerligaškog statusa bit će ultimativni cilj, a s obzirom na to kako su igrali prošle sezone, pa i u kakvim su financijskim problemima, nikoga neće iznenaditi ako se u toj borbi ponovno nađe Everton.



Tagovi

Premier ligaManchester CityManchester UnitedLiverpoolChelseaArsenal

Ostale Vijesti