Hrvatski „gastarbajteri“ koji sele na kraju sezone – dva bivša reprezentativca slobodna već ovu zimu

Vrijeme Čitanja: 5min | pon. 31.12.18. | 09:43

Ovi hrvatski nogometaši vrlo vjerojatno će promijeniti sredinu na kraju sezone.

Pored Modrića, Rakitića, Mandžukića i ostale svjetski renomirane ekipe koja pronosi ime o Hrvatskoj kao zemlji s najtalentiranijim nogometašima, mnogo je igrača koji svima nama proalze 'ispod radara', a nerijetko im je potreban samo trenutak da zabljesnu i ostvare vrlo dobre karijere, poput Dade Prše.

Nekadašnji napadač hrvatske nogometne reprezentacije nastupao je za niželigaša Saint-Raphael kada su ga 1996. godine spazili skauti Monaca i privolili na dolazak u monegašku prijestolnicu. Ostatak karijere svima nam je dobro poznat, a upravo takvu priliku čekaju neki od igrača kojima krajem ove sezone istječe ugovor s aktualnim klubom.

Prema Transfermarktu, najvrijedniji eksponat s hrvatskom putovnicom, kojemu ugovor istječe u lipnju 2019. godine jest Filip Ozobić. Sada već 27-godišnji ofenzivni veznjak dugo godina je bio igrač Spartaka iz Moskve, ali veći dio karijere proveo je po posudbama. Redali su se Zadar, Hajduk i Slaven Belupo gdje je u konačnici otišao bez odštete. Iz Koprivnice se 2016. otisnuo u redove Qabale, a od ovog ljeta igra u Qarabagu. Njegova trenutna vrijednost, prema Transfermarktu, je milijun i pol eura.

Pola milijuna jeftinije, ali uvelike zvučnije ime jest ono Darija Srne. Bivši kapetan hrvatske nogometne reprezentacije ovog ljeta je stigao u Cagliari te je potpisao jednogodišnji ugovor. Trenutno 36-godišnji desni bek sigurno će dobro razmotriti ponude u lipnju kako bi dobro izvagao gdje će odigrati posljednje minute u svojoj karijeri.

Jednako vrijedan eksponat trenutno igra u Astri Giurgiu. Defanzivni veznjak Filip Mrzljak potekao je u Dinamovoj omladinskoj školi, a preko Sesveta i Lokomotive otisnuo se u Rumunjsku gdje je prvo igrao za Pandurii, a od siječnja 2017. godine nastupa za Astru. Trenutno ima 25 godina.

Jedan od najpotentnijih nogometaša s ovog spiska svakako je mladi hrvatski reprezentativac Marin Jakoliš. Standardni napadač U-21 reprezentacije izborio je Europsko prvenstvo zajedno s Nikolom Vlašićem, Josipom Brekalom i ostatkom družine, a nadolazećeg ljeta istječe mu ugovor s austrijskom Admirom Wacker. Njegova vrijednost procijenjena je, također, na milijun eura, a ne sumnjamo kako će biti dovoljno interesenata za Šibenčaninove usluge te bi uskoro mogao prijeći na stepenicu više u svojoj karijeri.

Sljedeći na listi 27-godišnji Vinkovčanin, Renato Kelić. Stoperu na ljeto istječe ugovor s rumunjskom Craiovom, a do sada je u karijeri nastupao za Slovan iz Libereca, Padovu i Puškaš akademiju, a karijeru je počeo u mlađim kategorijama Cibalije. Njegova trenutna vrijednost procijenjena je na 900 tisuća eura.

U našoj imaginarnoj momčadi 'gastarbajtera', Keliću društvo pravi prekaljeni internacionalac i nekadašnji Vatreni, Gordon Schildenfeld. Popularni 'Šifo' igrao je zapažene uloge u Šibeniku, zagrebačkom Dinamu i Panathinaikosu, a nastupao je još i za Dinamo iz Moskve te PAOK i Bešiktaš. Za hrvatsku reprezentaciju skupio je 29 nastupa. Ugovor s ciparskim Anorthosisom istječe mu 31. svibnja, a trenutno su mu 33 godine na leđima.

Pet godina mlađi Tomislav Šarić poznato je ime u HNL-u. Veznjak je najveći dio karijere proveo u Interu iz Zaprešića, a igrao je još u Splitu i Osijeku, dok se okušao u i Italiji gdje je nastupao za Parmu, Crotone, Pistoiese i Savoiju, a do kraja lipnja nadolazeće godine nastupat će za latvijsku Rigu. Transfermarkt ga procijenjuje na 650 tisuća eura.

Iza njih slijede još dva stopera, 26-godišnji Karlo Bručić koji ima aktivan ugovor s izraelskim Ashdodom do ljeta, kao i pet godina stariji Ante Puljić koji igra za Faisaly u Saudijskoj Arabiji. S obzirom na 'popunjen roster' u našoj momčadi, ostavili smo ih 'na klupi', ali svakako su vrijedni pažnje.

Nekada velika nada Hajduka, danas 27-godišnji desni bek Lokerena, Mario Tičinović, priključio se belgijskom klubu u ljeto 2015. godine došavši iz Nordsjaellanda. Velika karijera predviđala se Sinjaninu, ali on nikada nije ispunio svoj potencijal. S vremenom je prešao s krilne pozicije na bočnu, ali i dalje može dobro odigrati na svojoj izvornoj poziciji. Trenutno je procijenjen na 600 tisuća eura, a ugovor s Belgijcima mu istječe, kao i gotovo svima navedenima, krajem lipnja 2019. godine.

Na poziciji lijevog bočnog u našoj se momčadi nalazi Dino Štiglec. Nekadašnji igrač Zagreba, Vrapča, Lučkog i Slaven Belupa iz Koprivnice je otišao prije točno dvije godine u redove ljubljanske Olimpije. Ugovor mu istječe za pola godine, a sa 28 godina prekaljeno je ime koje može biti od velike pomoći brojnim hrvatskim prvoligašima.

Na njegovoj poziciji može zaigrati dvije godine mlađi Dario Melnjak, koji također nastupa u Sloveniji, u redovima Domžala. Melnjak se iz redova Farmaceuta otisnuo u Lokeren, a nastupao je još i za Nefči iz Bakua te Zelinu i Nedeljanec.

S obzirom da Srna okupira poziciju desnog bočnog, 'na klupi' smo također ostavili nekadašnjeg igrača Hajduka i Osijeka, Dina Mikanovića. 24-godišnjak je 2015. godine otišao u Aarhus, a ugovor s Dancima istječe mu krajem ove sezone. Njegova trenutna cijena, kao i trojice prethodno nabrojanih jest 600 tisuća eura.

Uz Srnu i Schildenfelda, na ovom popisu se nalazi još jedan bivši reprezentativac. Riječ je o pomalo zaboravljenom Oliveru Zeleniki koji je bio u rosteru Vatrenih pod vodstvom Nike Kovača na Svjetskom prvenstvu u Brazilu 2014. godine. Njegova karijera nije išla predviđenim tokom te je on bio ovog ljeta nekoliko mjeseci bez kluba, da bi u listopadu pristupio NEC-u iz Nijmegena. Na ljeto će ponovno biti slobodan igrač, a tek mu je 25 godina.

Kada smo već kod vratara, treba spomenuti i Antonija Ježinu koji trenutno igra za rezervnu momčad belgijskog Antwerpena gdje je otišao u ljeto 2016. godine iz zagrebačkog Dinama. Također mu ugovor istječe 30. lipnja nadolazeće godine.

Njima još možemo pribrojati i Luku Marića (Arka Gdynia) i Slavka Bralića (Nefči) kojima ugovor istječe na kraju sezone, kao i Marko Šimić – ubojiti golgeter indonezijske lige koji je postao prvak s Jakartom.

Ipak, pravu poslasticu sačuvali smo za kraj. Dva nogometaša s hrvatskom putovnicom već sada imaju slobodne papire, a riječ je o dvojici bivših hrvatskih reprezentativaca.

Poslije Davora Šukera i Marija Mandžukića, treći na listi strijelaca u povijesti hrvatske nogometne reprezentacije je Eduardo Da Silva. Nekada ubojita Dinamova 'devetka' daleko je od forme kada je igrao za zagrebački klub i londonski Arsenal, ali s 35 godina još bi mogao štošta pokazati u Prvoj HNL. Njegov ugovor s varšavskom Legijom i službeno istječe danas, a igrač se već oprostio od svojih suigrača.

Uz njega, slobodne papire danas dobiva i tri godine mlađi Ivo Iličević. Krilni igrač koji je većinu karijere proveo u Bundesligi, igrajući za HSV, Kaiserslautern i Bochum (između ostalih), proveo je zadnje dvije godine u redovima kazahstanskom Kairata. Njegova trenutna vrijednost prema Transfermarktu iznosi 750 milijuna eura.

Popis igrača čiji ugovor istječe na kraju tekuće sezone:

Filip Ozobić – 30. lipanj 2019.

Darijo Srna – 30. lipanj 2019.

Filip Mrzljak – 30. lipanj 2019.

Marin Jakoliš – 30. lipanj 2019.

Renato Kelić – 30. lipanj 2019.

Gordon Schildenfeld – 31. svibanj 2019.

Tomislav Šarić – 30. lipanj 2019.

Karlo Bručić – 30. lipanj 2019.

Ante Puljić - 30. lipanj 2019.

Mario Tičinović – 30. lipanj 2019.

Dino Štiglec – 30. lipanj 2019.

Dino Mikanović – 30. lipanj 2019.

Luka Marić – 30. lipanj 2019.

Slavko Bralić – 30. lipanj 2019.

Dario Melnjak – 31. svibanj 2019.

Eduardo – slobodan igrač

Ivo Iličević – slobodan igrač

(Foto: Pixsell)


Tagovi

EduardoIvo Iličević

Ostale Vijesti