REUTERS/Stephane Mahe
REUTERS/Stephane Mahe

Hrvatska treći put izborila osminu finala - 'doktor' Joško Gvardiol i 'mr.promašaj' Romelu Lukaku najzaslužniji za 'nulu' (VIDEO)

Vrijeme Čitanja: 4min | čet. 01.12.22. | 17:30

Hrvatska nogometna reprzentacija igrat će osminu finala Svjetskog prvenstva u Kataru! U zanimljivoj utakmici bez pogodaka Vatreni su uspjeli zadržati nalete Belgije (Lukakua) te s drugog mjesta odlaze u drugi krug.

Hrvatska - Belgija 0:0! Iako je veći dio utakmice Hrvatska bila bolja momčad na terenu i kontrolirala je tijek utakmice, na kraju moramo zahvaliti 'mr.promašaju' Romeluu Lukauu, ali i 'doktoru' Jošku Gvardiolu koji je odigrao 'utakmicu za 10' i bio najzaslužniji za treći prolaz grupe Hrvatske na velikim natjecanjima. Podsjetimo, u prethodna dva navrata kada smo prošli grupu, osvojili smo medalju...

Hrvatska će u osmini finala igrati protiv osvajača skupine E (Španjolska, Kostarika, Japan, Njemačka), budući da je Maroko s 2:1 nadvisio Kanadu.

Dok je Zlatko Dalić na teren poslao očekivanu postavu, ona koja je prije nekoliko dana odigrala uvjerljivu utakmicu protiv Kanade, izbornik Belgije Roberto Martinez prilično je iznenadio ostavljanjem Edena Hazarda, Romelua Lukaku i Yourija Tielemansa na klupi, a umjesto njih u sastav Belgije uskočili su Diers Mertens, Leonadro Trossard i Yannick Carrasco.

Hrvatska je dvoboj otvorila – sjajno. Već u osmoj sekundi sjajno je tukao Ivan Perišić, zatim su dobro kombinirali Andrej Kramaić i Mateo Kovalči, ali Belgijci su otklonili opasnost. Uslijedio je mini-pritisak Belgije, a najbolji pokušaj imao je Dries Mertes kada je pucao preko gola.

U 15. minuti Anthony Taylor je dosudio penal za Hrvatsku nakon što je Carrasco u vlastitom kaznenom prostoru srušio Kramarića. Međutim, oglasio se VAR i pokazao da se prije prekršaja Dejan Lovren nalazio u (doslovno) milimetarskom zaleđu.

Uslijedio je mirniji period igre, bez konkretnih prigoda. Kramarić i Perišić mijenjali su pozicije na krilima, ali nisu uspjeli iznenditi čvrstu obranu Belgije. Do kraja prvog dijela obje momčadi u nekoliko su se navrata ušuljale u kazneni prostor suparnika, ali je nedostajao završni pas.

U prvom dijelu gledali smo izjednačeni dvoboj u kojem je Hrvatska ostavila bolji dojam. Izuzev pritiska na početku utakmice, naši reprezentativci zaprijetili su preko Marka Livaje i Borne Sose, no oba udarca nisu pogodila okvir gola.

Martinez je reagirao na odmoru i u igru umjesto Mertensa ubacio Romelua Lukakua. Belgija je bolje otvorila nastavak, prijetio je De Bruyne centaršutima, a nakon jednog Lukaku je bio najviši u skoku, ali je pucao ravno u ruke Livakovića.

No, nakon tog početnog pritiska na terenu je bila samo jedna momčad. Uslijedio je najbolji period hrvatske igre. Pucali su Kovačić, Brozović, Modrić, Sosa i Perišić probijali su lijevu stranu, ali Courtois je bio fenomenalan. Sve pokušaje naših reprezentativaca lagano je otklonio.

A onda je uslijedio period igre u kojem je Hrvatsku dva puta pomazila sreća. De Bruyne je proigrao Carrasca, Juranović je izbio loptu do Lukakua koji je pred sobom imao praznu mrežu, no umjesto u nju, gađa stativu! Dvije minute kasnije ponovno je Lukaku imao prazan gol pred sobom, ali je glavom pucao preko grede. Ipak, da je pogodio metu, pogodak ne bi bio priznat jer mu je prethodio aut Belgije.

Dalić je osjetio da mora nešto mijenjati te je u igru ubacio Brunu Petkovića i Marija Pašalića, a izbacio Kramarića i Marka Livaju. Petkovićevim ulaskom igra Hrvatske dobila je novu dimenziju, Dinamov centarfor sjajno je zadržao loptu u suparničkom kaznenom prostoru, proigrao Modrića, no Courtois je ponovno siguran.

Zaista je nevjerojatno koliko je puta Hrvatska na utakmici probila bokove, prije svega preko lijeve strane (Perišić i Sosa), no i desna strana je bila iznimno aktivna. Međutim, centaršuti, povratne lopte, dodavanja... ništa nije urodilo plodom.

Što se utakmica približavala kraju to su se Vatreni nesvjesno sve više počeli povlačiti, a Belgijci su bacili sve karte u napad. A ono što je Lukaku u tim trenucima promašio je za anale. Prvo je iz blizine pucao kraj gola, onda je iz još veće blizine tijelom promašio vrata, a u posljednjem pokušaju igrač utakmice Joško Gvardiol 'doktorskom' reakcijom izbio je loptu neposredno pred udarac...

Isječke s utakmice pronađite OVDJE.

Hrvatska - Belgija 0:0

Strijelci: /

Stadion: Ahmad bin Ali Stadium (Al Rayyan)

Glavni sudac: Anthony Taylor (Engleska), pomoćnici: Gary Beswick, Adam Nunn (svi Engleska), četvrti sudac: Istvan Kovacs (Rumunjska)

Žuti kartoni: Dendoncker 67. (Belgija)

Crveni kartoni:

Hrvatska (4-3-3): Livaković - Juranović, Lovren, Gvardiol, Sosa - Modrić, Brozović, Kovačić (od 91. Majer) – Kramarić (od 64. Pašalić), Livaja (od 64. Petković), Perišić. Izbornik: Zlatko Dalić

Belgija (3-4-3): Courtois - Alderweireld, Vertonghen, Castagne - Meunier (od 87. E. Hazard), Witsel, Dendoncker (od 72. Tielemans), Carrasco (od 72. Doku) - Trossard (od 58. T. Hazard), De Bruyne – Mertens (od 46. Lukaku). Izbornik: Roberto Martinez



Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijabelgijska nogometna reprezentacijaKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.

Ostale Vijesti