Vatreni još nemaju poraz protiv reprezentacija s Arapskog poluotoka

Vrijeme Čitanja: 3min | pon. 15.10.18. | 08:08

Za sada dvije države, devet pobjeda i remi.

Hrvatska reprezentacija večeras će protiv Jordana igrati prijateljsku utakmicu na Rujevici, bit će to 11 utakmica Vatrenih sa suparnicima s Arapskog poluotoka.

Kako bismo izbjegli eurocentristički termin “Bliski istok” koji je prilično nedefiniran pojam i često uključuje “europske” države Tursku i Cipar, afričku Egipat te srednjoazijsku Iran, za potrebe ovoga teksta uzeli smo teritorij Arapskog poluotoka iako neke države s ovog našeg popisa, poput Izraela, geopolitički ne spadaju striktno pod taj pojam.

Stoga, pred večerašnji prijateljski dvoboj Hrvatske protiv reprezentacije Jordana donosimo pregled dvoboja naše reprezentacije protiv nogometnih predstavništva država s gore navedenog teritorija.

> Odigraj Hrvatska - Jordan

Prva država s tog teritorija protiv koje je Hrvatska nastupila bila je reprezentacija Izraela. Selekcija Hrvatske sastavljena najvećim dijelom od igrača HNL-a je 17. kolovoza 1994., u posljednjoj prijateljskoj utakmici pred početak službenih nastupa, s 4:0 svladala Izrael u Tel Avivu. Dva pogotka postigao je Igor Cvitanović te po jedan Nikola Jurčević i Miljenko Mumlek.

Hrvatska se s Izraelom još susrela u prijateljskim utakmicama 1996. u Varaždinu (2:0; Igor Štimac, Goran Vlaović), 2004. također u Varaždinu (1:0; Josip Šimunić) te 2005. u Jeruzalemu (3:3; Ivan Klasnić 2, Darijo Srna).

Sljedeća četiri dvoboja protiv Izraela bile su službene utakmice. U kvalifikacijama za EP 2008. Hrvatska je pod vodstvom Slavena Bilića svladala Izrael u Tel Avivu 4:3 na krilima trostrukog strijelca Eduarda da Silve i jednim Srne iz penala, a Da Silva je bio strijelac i jedinog pogotka u uzvratu na Maksimiru.

Protiv Izraela igrali smo i u kvalifikacijama za Euro 2012. U Tel Avivu pobijedili smo 2:1, a oba pogotka za Bilićevu momčad zabio je Niko Kranjčar. U Zagrebu smo bili još uvjerljiviji (3:1), no do pobjede smo došli teško, dvama pogocima Da Silve i prekrasnim Luke Modrića u razmaku od 47. do 57. minute.

Posljednji puta protiv Izraela smo igrali u ožujku 2016. godine, u prijateljskoj utakmici, ovaj puta ne u Varaždinu nego Osijeku, a Hrvatska je slavila 2:0 pogocima Ivana Perišića i Marcela Brozovića.

Omjer Hrvatske protiv Izraela je impresivan. U devet međusobnih susreta Vatreni imaju osam pobjeda i svega jedan remi, i to u prijateljskoj utakmici.

Osim Izraela, Hrvatska je do sada odigrala još samo jednu utakmicu protiv država s Arapskog poluotoka. Teškom mukom Vatreni su 2009. u prijateljskoj utakmici na Kantridi pod Bilićevim vodstvom pobijedili reprezentaciju Katara. Do 11. minute vodili smo 2:0 pogocima Klasnića i Vedrana Ćorluke, da bi gosti pogocima u 45. i 69. gosti stigli do izjednačenja. Ipak, Hrvatskoj je pobjedu donio Nikica Jelavić, pogotkom duboko u sudačkoj nadoknadi.

Jordan će tako postati tek treća država s Arapskog poluotoka koja će zaigrati protiv Hrvatske. Vatreni još uvijek čekaju nastupe protiv reprezentacija Saudijske Arabije, Bahreina, Iraka, Kuvajta, Libanona, Omana, Sirije, UAE i Jemena.

Zašto se Hrvatska toliko rijetko susretala s državama s tog područja posve je logično. Jedini sudionik Svjetskog prvenstva, od kada Hrvatska na njima nastupa, je Saudijska Arabija protiv koje Hrvatska nikada nije igrala, dok vodstvo HNS-a i hrvatski izbornici do sada jednostavno nisu vidjeli interes u organiziranju pripremnih utakmica protiv država s tog geografskog područja.

Iznimka je dakako Izrael, koji nije arapska država i natječe se pod okriljem UEFA-e te je dva puta bio svrstan u istu kvalifikacijsku skupinu s Hrvatskom, dok su zbog prijateljskih odnosa dvije države Hrvatska i Izrael odigrali čak pet prijateljskih utakmica.

(Foto: Pixsell)

 


Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti