Igor Kralj/Pixsell
Igor Kralj/Pixsell

Hrvatska na otvaranjima Mundijala: Prva je najvažnija, kad smo pobijedili, dolazili smo do medalje!

Vrijeme Čitanja: 5min | sri. 23.11.22. | 07:00

Od pet pokušaja, Hrvatska je dvaput uspjela pobijediti na startu SP-a, oba puta ušla je u legendu

Prva 'klapa', šesti put. Hrvatska će danas u 11 sati zakoračiti na svoje šesto Svjetsko prvenstvo. Od samostalnosti, odnosno od trenutka kad je počela igrati kvalifikacije za velika natjecanja, Hrvatska je propustila tek jedan Mundijal, onaj 2010. u Južnoj Africi.

I, što nam govore dosadašnje prve utakmice Hrvatske na turnirima? Vrlo jednostavno, Hrvatska je pobijedila u dva od pet startnih nastupa i oba puta prošla skupinu. Ne samo skupinu, oba se puta vratila s medaljom, 1998. s broncom, a 2018. sa srebrom. Isto tako, kad nismo pobijedili u toj prvoj utakmici, odnosno tri puta kad smo izgubili, nismo prošli dalje. Jednostavno, to je dokaz koliko je prva utakmica na Mundijalu važna za Hrvatsku, ne važna nego najvažnija.

Još nikad nismo remizirali na otvaranju Mundijala, možda je red i na takav rezultat, ali, ipak bismo izabrali pobjedu. I prolazak skupine!

HRVATSKA - JAMAJKA 3:1 (1998.)

Prva hrvatska utakmica uopće na SP-ima. Jamajka, unaprijed otpisana, ždrijeb po želji. Ali i tvrdi orah. Čekali smo 27 minuta na prvi pogodak, strijelac je u Lensu bio Mario Stanić. Činilo se da sve ide pravim smjerom, a onda je u zadnjim sekundama prvog dijela izjednačio Earle. Mučili smo se, sve dok se nije ukazao 'čarobnjak' Robert Prosinečki. Je li želio centrirati ili je baš gađao gol, više nije ni bitno, lopta je odsjela u mreži. A onda se pridružio i Davor Šuker, svojim prvim od šest golova na tom Mundijalu. Slavili smo 3:1, upisali povijesna tri boda. A onda pobijedili i Japan (1:0) i već nakon dva kola izborili plasman u osminu finala. Ostalo je - povijest.

Hrvatska je igrala u sastavu: Ladić - Šimić (od 79. Vlaović), Bilić, Štimac - Stanić, Soldo, Boban, Jarni - Prosinečki, Asanović - Šuker. Izbornik Ćiro Blažević.

HRVATSKA - MEKSIKO 0:1 (2002.)

Četiri godine kasnije, još uvijek opijeni francuskom broncom, ušli smo protiv Meksika malo bahato, previše samouvjereno. A u Niigati termin utakmice i klima gotovo poput ovih današnjih u Kataru. Ništa nismo odigrali, Meksikanci su Hrvatsku nadigrali, natrčali, a onda i pobijedili. Cuauhtemoc Blanco zabio je Stipi Pletikosi s bijele točke u 61. minuti, a zbog prekršaja je Boris Živković zaradio i crveni karton. Odmah je bilo jasno da je utakmica riješena, ako nismo mogli s 10 igrača, kako ćemo s devet? Bio je to početak smjene generacija koju je je provodio izbornik Mirko Jozić, uz veterane na zalasku Šukera, Prosinečkog, Bokšića, Stanića, Jarnija... 'stasali' su Robert i Niko Kovač, Josip Šimunić, Boris Živković, Milan Rapaić, Ivica Olić... No, kombinacija se nije pokazala sretnom, pobijedili smo Talijane 2:1, ali onda izgubili 1:0 i od Ekvadora i iz Japana brzo otišli kući.

Hrvatska je igrala u sastavu: Pletikosa - Tomas, R.Kovač, Šimunić - Živković, Soldo, N.Kovač, Prosinečki (od 51. Rapaić), Jarni - Šuker (od 69. Šarić), Bokšić (od 72. Stanić). Izbornik: Mirko Jozić.

BRAZIL - HRVATSKA 1:0 (2006.)

Goran Stanzl/PixsellGoran Stanzl/Pixsell

E, to je bila poslastica, pravi praznik nogometa. Prepun Olimpijski stadion u Berlinu, još dan je to utakmica na kojoj je, vjerojatno, bilo najviše naših navijača na SP-ima, Brazil s Kakom, Ronaldom, Ronaldinhom..., aktualni svjetski prvak. Plan je bio dati sve od sebe pa što bude, ali prije svega, uživati, a onda pobijediti Japan i Australiju i izvaditi vizu za drugi krug. No, ispalo je sasvim drugačije, Hrvatska je najbolju utakmicu odigrala baš protiv Brazila, a izgubila je 0:1, dok je razočarala u preostale dvije utakmice (0:0 i 2:2) i ispala s Mundijala, osvojila je samo dva boda, nikad manje. Te 2006. smo shvatili koliko je bitna prva utakmica, makar i protiv Brazila, kad izgubiš, teško se vratiti u igru za prolaz, više nemaš pravo na kiks.

Hrvatska je igrala u sastavu: Pletikosa - Šimić, R.Kovač, Šimunić - Srna, Kranjčar, Tudor, N.Kovač (od 46. J.Leko), Babić - Pršo, Klasnić (od 61. Olić). Izbornik: Zlatko Kranjčar.

BRAZIL - HRVATSKA 3:1 (2014.)

Sanjin Strukić/PixsellSanjin Strukić/Pixsell

Vratila se Hrvatska na Mundijal nakon osam godina i opet - Brazil. Ali ovog puta na otvaranju turnira u Brazilu, u Areni de Sao Paulo. Naravno, Brazilci su bili favoriti za osvajanje naslova, a počelo je odlično za nas. Već u 11. minuti autogol Marcela, no,nije dugo trajalo. U 29. izjednačio je Neymar, koji je onda u 77. doveo domaćine u vodstvo s bijele točke, nakon dvojbenog, domaćinskog kaznenog udarca. Bilo je jasno da tu utakmicu ne možemo dobiti, s obzirom na okolnosti, da ćemo šansu opet morati tražiti u druge dvije utakmice. Do kraja je još Oscar, u sudačkoj nadoknadi povisio prednost na 3:1. Ali, ni ovaj se put nismo izukli nakon startnog poraza, iako smo 'razbili' Kamerun (4:0) protiv Meksika nije išlo, izgubili smo 1:3 i ispali.

Hrvatska je igrala u sastavu: Pletikosa - Srna. Lovren, Ćorluka, Vrsaljko - Modrić, Rakitić - Olić, Kovačić (od 61. Brozović), Perišić - Jelavić (od 78. Rebić). Izbornik: Niko Kovač.

HRVATSKA - NIGERIJA 2:0 (2018.)

To je ta naša druga startna pobjeda, nakon koje smo se vinuli visoko, visoko. Upozoravao je Zlatko Dalić čitavo vrijeme da je Nigerija ključ, ako pobijedimo da ćemo proći skupinu. Tako je i bilo, iako te večeri u Kalinjingradu nismo mogli znati što točno slijedi. Nismo umirali od ljepote igre, ali bila je to ipak rutinska pobjeda, bez previše stresa, Prvi gol zabio je Mandžukić u 32. minuti, ali je on upisan kao autogol Eteba, drugi je zabio Luka Modrić s bijele točke u 72. minuti. I kraj priče. Odnosno početak, bilo je to zagrijavanje za Argentinu i onih 3:0 u Nižnjem Novgorodu. Pobijedili smo prvu utakmicu na turniru i opet već nakon druge imali osiguranu osminu finala. To je idealan scenarij i za ovaj Mundijal, prvo Maroko pa Kanada. Krenimo!

Hrvatska je igrla u sastavu: Subašić - Vrsaljko, Vida, Lovren, Strinić - Modrić, Rakitić - Rebić (od 78. Kovačić), Kramarić (od 60. Brozović), Perišić - Mandžukić (od 86. Pjaca) Izbornik: Zlatko Dalić. (T.N.)







Tagovi

Hrvatska nogometna reprezentacijaKatar 2022Svjetsko prvenstvo u nogometu Katar 2022.Zlatko DalićMarokoBelgijakanadska nogometna reprezentacija

Ostale Vijesti