Futsal Week Facebook
Futsal Week Facebook

Hrvatska lovi 'šest od šest': "Ako želimo u Uzbekistan, moramo pobjeđivati na domaćem terenu"

Vrijeme Čitanja: 3min | sri. 20.09.23. | 09:35

Drugu utakmicu Elitne runde kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo 2024. u Uzbekistanu Hrvatska igra večeras (19.00) u Puli protiv reprezentacije Slovačke. Utakmica se prenosi na programu MaxSporta.

"Ako se želimo kvalificirati na Svjetsko prvenstvo nakon toliko dugo čekanja, moramo pobijediti sve utakmice na domaćem terenu, a ne smijemo dozvoliti niti gubitak bodova protiv Njemačke, reprezentacije iz četvrtog pota", rekao nam je, između ostalog, Marinko Mavrović u razgovoru za Germanijak pred početak Elitne runde kvalifikacija za Svjetsko prvenstvo koje se u rujnu i listopadu 2024. održava u Uzbekistanu.

Protiv Njemačke je Hrvatska suvereno opravdala status favorita i slavila s 5-1, a Futsal Vatreni večeras (19 sati) u pulskoj dvorani Mate Parlov dočekuju reprezentaciju Slovačke koja je prije godinu i pol, na Europskom prvenstvu u Nizozemskoj, izbacila Hrvatsku iz natjecanja. U posljednje kolo skupine Futsal Vatreni ušli su s tri boda, a slovačka s jednim koliko je imala i Poljska. S obzirom na to da se očekivao poraz Poljaka od Rusije, računalo se da će Hrvatskoj za prolaz biti dovoljan i bod. No, Hrvatska je bila neprepoznatljiva, a slovačka je odigrala najbolju utakmicu turnira. Momčad Mariana Berkyja na kraju je slavila s 5-3, izborila četvrtfinale (u kojem je izgubila 1-5 od Španjolske), a Hrvatsku poslala kući.

Prouči cjelokupnu ponudu na Germaniji i zaigraj odmah (Igraj odgovorno, 18+) 

Ta utakmica ujedno je bila posljednja u reprezentativnom dresu za brojne suvremene velikane hrvatskog futsala poput Tihomira Novaka, Žarka Luketina, Mateja Horvata, Davora Kanjuha (Josip Suton i Vedran Matošević posljednju utakmicu odigrali su protiv Rusa u drugom kolu). U tih godinu i pol dosta se toga promijenilo u hrvatskoj reprezentaciji. Marinko Mavrović donekle je pomladio reprezentaciju, a promijenjen je i sastav stručnog stožera koji je na neki način 'modernizirao' reprezentaciju koja u posljednje vrijeme igra vrlo motoričan futsal s visokim tempom i čestim rotacijama. U odnosu na susret sa Slovačkom 29. siječnja u kadru reprezentacije ostala su dva nositelja igre Franco Jelovčić i Dario Marinović, Dinamov dvojac Kristijan Postružin i Kristian Čekol, Olmissumovi prvotimci Antonio Sekulić, Josip Jurlina i Duje Kustura te vratar Zoran Primić.

Od novih igrača tu Luka Perić (koji je dosta iznenađujuće izostao s popisa za Euro), Mateo Mužar, Niko Vukmir, Filip Bašković i David Mataja.

Što se Slovaka tiče, u kadru Berkyja i dalje se sve vrti oko napadača slavnog Inter Movistara Tomaša Drahovskog, jednog od najboljih igrača futsala današnjice. Ostatak momčdi sastavljen je od igrača koji pretežito igraju slovačku ligu, a u odnosu na siječanjski dvoboj u Nizozemskoj, u kadru reprezentacije i dalje su kapetan Peter Kozar, spretni strijelac Martin Smerička, napadač Patrik Zatovič, no u kadru ima šest novih igrača, a najveća promjena dogodila se na vratima. Marek Karpiak je u Groningenu bio prvi golman, a u prvom kolu Elitne runde kvalifikacija za Futsal Mundijal u kojem je Slovačka remizirala s Francuskom 4-4, ulogu prvog golmana obnašao je 24-godišnji Marek Kušnir, vratar prvaka Slovačke Lučeneca.

Iako je riječ o ozbiljno, čvrstoj reprezentaciji u kojoj igra i jedan od najboljih igrača današnjice, Hrvatska Slovake u Puli dočekuje kao favorit, što potvrđuju i tečajevi u Germaniji. Osim što Hrvatska pobjedom može perfektno otvoriti Elitnu rundu kvalifikacija za Uzbekistan 2024. i dočekati glavne konkurente za prvo mjesto sa šest bodova, ovo je Futsal Vatrenima sjajna prilika za revanširanje za izbacivanje s Europskog prvenstva 2022.

Druga današnja utakmica skupine između Francuske i Njemačke igra se od 21.05 u francuskom Lavalu.



Tagovi

Hrvatska futsal reprezentacijaFutsalfutsalsvjetsko prvenstvo u futsaluSvjetsko prvenstvo u futsalu 2024

Ostale Vijesti